Διοικητής πολεμικού πλοίου απολύθηκε αφού έγινε viral φωτογραφία που πυροβολεί με ανάποδο σκόπευτρο

«Σας ευχαριστούμε που επισημάνατε το σφάλμα μας στο σκόπευτρο του τουφεκίου στην προηγούμενη ανάρτηση», έγραψε αργότερα το Πολεμικό Ναυτικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Stars and Stripes μέσω AP
2'

Ο διοικητής ενός αντιτορπιλικού πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού που συμβάλλει στην προστασία του αεροπλανοφόρου USS Theodore Roosevelt με έδρα το Σαν Ντιέγκο στη Μέση Ανατολή απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του περίπου τέσσερις μήνες αφότου κυκλοφόρησε μια φωτογραφία να πυροβολεί ένα τουφέκι έχοντας βάλει το σκόπευτρο ανάποδα.

Η εικόνα προκάλεσε στο Ναυτικό σημαντική γελοιοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η εφημερίδα San Diego Union-Tribune ανέφερε ότι ο Κάμερον Γιέιστ, διοικητής του αντιτορπιλικού USS John McCain, απομακρύνθηκε την Παρασκευή.

Το Πολεμικό Ναυτικό δήλωσε ότι ο Γιέιστ απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του «λόγω απώλειας εμπιστοσύνης στην ικανότητά του να διοικεί το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων», το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον Κόλπο του Ομάν. Η δήλωση δεν ανέλυσε λεπτομερώς τους λόγους για τους οποίους αντικαταστάθηκε ο Γιέιστ.

Τον Απρίλιο, μια φωτογραφία που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Πολεμικού Ναυτικού έδειχνε τον Γιέιστ σε στάση βολής να κρατάει το τουφέκι με ανάποδα το σκόπευτρο.

Το στρατιωτικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Stars and Stripes ανέφερε ότι το Σώμα των Πεζοναυτών έριξε μια ματιά στο Ναυτικό, κοινοποιώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία ενός πεζοναύτη να πυροβολεί με όπλο στο αμφίβιο πλοίο εφόδου USS Boxer. Η λεζάντα της φωτογραφίας έγραφε: «Εικόνα καθαρής όρασης».

Η ανάρτηση με τον Γιέιστ διαγράφηκε τελικά. «Σας ευχαριστούμε που επισημάνατε το σφάλμα μας στο σκόπευτρο του τουφεκίου στην προηγούμενη ανάρτηση», έγραψε αργότερα το Πολεμικό Ναυτικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Η εικόνα έχει αφαιρεθεί μέχρι να ολοκληρωθεί η EMI (πρόσθετη στρατιωτική εκπαίδευση)».

Ο Γιέιστ αντικαταστάθηκε προσωρινά από τον πλοίαρχο Άλισον Κρίστι, υποπλοίαρχο της Μοίρας Αντιτορπιλικών 21, η οποία είναι μέρος της ομάδας κρούσης αεροπλανοφόρων USS Abraham Lincoln που βρίσκεται επίσης στον Κόλπο του Ομάν.

Το Πεντάγωνο έστειλε τα αεροπλανοφόρα στη Μέση Ανατολή για να είναι σε θέση σε περίπτωση που το Ισραήλ χρειαστεί βοήθεια για την απόκρουση μιας επίθεσης από το Ιράν ή άλλες χώρες, αν συμβεί κάτι τέτοιο, δήλωσαν στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

Το Roosevelt είναι η ναυαρχίδα μιας ομάδας κρούσης που πρόσφατα συμπεριέλαβε τρία αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke, σκάφη αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τα αεροπλανοφόρα από επιθέσεις από αέρος, θαλάσσης και ξηράς.

Πηγή: AP News