Μαορί: Στέφθηκε σε συγκινητική τελετή η νέα τους βασίλισσα - «Νέα αυγή» για χιλιάδες ιθαγενείς

Η μοναχοκόρη του εκλιπόντος βασιλιά των Μαορί Tuheitia Pootatau Te Wherowhero VII τον διαδέχθηκε στο θρόνο σε μία συναισθηματική τελετή
3'

Η δεύτερη βασίλισσα των Μαορί στη βασιλεία των οκτώ δυναστών του κινήματος Kiingitanga στη Νέα Ζηλανδία ανέβηκε στο θρόνο σε μια συναισθηματική τελετή στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες στο Turangawaewae marae. Το πρωί της Πέμπτης, οι ηγέτες των Μαορί την χαιρέτησαν ως τη «νέα αυγή»

Η Nga Wai Hono i te po Paki, η μοναχοκόρη και το μικρότερο παιδί του πρώην βασιλιά των Μαορί Tuheitia Pootatau Te Wherowhero VII, αποκαλύφθηκε ως η νέα βασίλισσα το τελευταίο πρωί της εξαήμερης tangihanga (κηδείας) του πατέρα της, σηματοδοτώντας την αρχή μιας νέας γενιάς στο κίνημα. Ο Kiingi Tuheitea πέθανε ήσυχα στον ύπνο του την Παρασκευή, σε ηλικία 69 ετών, μετά από εγχείρηση καρδιάς.

Στην ιστορική τελετή Te Whakawahinga (ανύψωση) στη μικρή πόλη Ngāruawāhia, η Nga Wai Hono i te po Paki, 27 ετών, ανέβηκε στο θρόνο από το συμβουλευτικό συμβούλιο Kiingitanga, μια ομάδα 12 πρεσβυτέρων από διάφορες φυλές που την επέλεξαν ως βασίλισσα. Ο ρόλος δεν κληρονομείται αυτόματα, ενώ ο αείμνηστος Kiingi Tuheitea έχει επίσης δύο γιους.

Ο πρόεδρος της Tekau-Maa-Rua, Che Wilson, είπε ότι το Te Whakawahinga ήταν μια σημαντική τελετή που χρονολογείται εδώ και οκτώ γενιές. «Ακολουθούμε το tikanga των προγόνων μας που δημιούργησαν το Kiingitanga για να ενοποιήσουν και να ανυψώσουν τον λαό μας και επιλέξαμε τον Nga Wai Hono i te po ως νέο μονάρχη μας». Χρίσθηκε με ιερά έλαια και ευλογήθηκε με τη Βίβλο που χρησιμοποιήθηκε για να στέψει τον πρώτο βασιλιά των Μαορί το 1858.

Η βασίλισσα έχει μεταπτυχιακό στις πολιτιστικές σπουδές Μαορί από το Πανεπιστήμιο του Waikato και έλαβε το moko kauae (το περίφημο τατουάζ στο πηγούνι) της σε ηλικία 19 ετών ως δώρο στον πατέρα της και τα χρόνια που πέρασε στον θρόνο. Ήταν κοντά στο πλευρό του πατέρα της σε πολλά γεγονότα τα τελευταία χρόνια, και η στέψη της συνοδεύτηκε απο δάκρυα συγκίνησης και χαράς..

Το κίνημα Kiingitanga, ή το κίνημα του Βασιλιά των Μαορί, ιδρύθηκε το 1858 με στόχο να ενώσει τις φυλές της Νέας Ζηλανδίας κάτω από έναν ενιαίο κυρίαρχο απέναντι στον βρετανικό αποικισμό. Ο μονάρχης των Μαορί έχει κατά βάση τελετουργικό ρόλο χωρίς νομικό καθεστώς, αλλά έχει τεράστια πολιτιστική σημασία ως σύμβολο της ταυτότητας των Μαορί.

Οι Μαορί της Νέας Ζηλανδίας αποτελούν περίπου το 17% του πληθυσμού (περίπου 900.000 άτομα) και παραμένουν περιθωριοποιημένοι, καθώς έρευνες αποκαλύπτουν πως είναι πολύ πιο πιθανό να βρεθούν άνεργοι, να ζουν στη φτώχεια ή να υποφέρουν από καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, ενώ το προσδόκιμο ζωής τους είναι επτά χρόνια μικρότερο από τους υπόλοιπους Νεοζηλανδούς.