Τέλος στο πολιτικό θρίλερ στη Γαλλία: Ο Μισέλ Μπαρνιέ νέος πρωθυπουργός της χώρας

Τέλος στο πολιτικό θρίλερ που βιώνει η Γαλλία το τελευταίο διάστημα έβαλε ο Εμανουέλ Μακρόν διορίζοντας τον Μισέλ Μπαρνιέ πρωθυπουργό της Γαλλίας.
AP
1'

Ο πρώην υπουργός Eξωτερικών και επικεφαλής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ ανέλαβε τον πρωθυπουργικό θώκο, σχεδόν τρεις μήνες μετά τις πρόωρες εκλογές στη Γαλλία. Ο 73χρονος βετεράνος πολιτικός προέρχεται από το δεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικανών.

Ένθερμος ευρωπαϊστής και συντηρητικός πολιτικός καριέρας, ο Μπαρνιέ που είχε διατελέσει επίσης Επίτροπος της ΕΕ, σκλήρυνε σημαντικά τον λόγο του στη διάρκεια της αποτυχημένης εκστρατείας του για το προεδρικό χρίσμα του συντηρητικού κόμματός του το 2021 λέγοντας ότι η μετανάστευση είναι ανεξέλεγκτη, κάτι με το οποίο συμφωνεί η «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν.

Ο Μακρόν είχε εξετάσει μια σειρά από πιθανούς υποψήφιους για την πρωθυπουργία τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά κανένας τους δεν συγκέντρωσε αρκετή υποστήριξη «που να εγγυάται μια σταθερή κυβέρνηση» σύμφωνα με την προεδρία.

Η υπερσυντηρητική Εθνική Συσπείρωση είναι λιγότερο πιθανό να απορρίψει τον Μπαρνιέ ως πρωθυπουργό. Αν και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η κυβέρνηση του Μπαρνιέ θα καταφέρει να εγκρίνει μεταρρυθμίσεις σε ένα μετέωρο κοινοβούλιο, το κόμμα της Λεπέν άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα απέρριπτε αμέσως τον Μπαρνιέ, εάν πληρούσε ορισμένες προϋποθέσεις.