Τα δάση της Νορβηγίας υπερτριπλασιάστηκαν μέσα σε εκατό χρόνια

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εκατό ετών, τα δάση της Νορβηγίας έχουν τριπλασιαστεί σε μέγεθος σύμφωνα με μια νέα έκθεση
2'

Τα δάση της Νορβηγίας διπλασιάστηκαν σε μέγεθος μόνο τα τελευταία 40 χρόνια, κάτι που σύμφωνα με την έκθεση οφείλεται στο περισσότερο CO2 και τις υψηλότερες θερμοκρασίες στη Νορβηγία από ό,τι τις προηγούμενες δεκαετίες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε από τη Στατιστική Υπηρεσία της Νορβηγίας και είναι η 11η εθνική απογραφή δασών γης που διεξάγεται στη χώρα, η οποία πέτυχε πλήρη ανεξαρτησία από τη Σουηδία το 1905. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Forskning ισχυρίζεται ότι η Νορβηγία ήταν το πρώτο έθνος στη Γη που διεξήγαγε μια τέτοια έρευνα μετρώντας τη δασική κάλυψη με κυβικά μέτρα κορμών δέντρων.

Σήμερα υπάρχουν πάνω από 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα, ή περίπου το ένα 30ο του όγκου νερού της λίμνης Mead στη Νορβηγία. Η έρευνα από τη Στατιστική Υπηρεσία της Νορβηγίας δείχνει ότι η ανάπτυξη των δασών συνεχίστηκε για ολόκληρο τον 20ό και μεγάλο μέρος του 21ου αιώνα, αλλά έχει αρχίσει να μειώνεται καθώς τα δενδρύλλια ελάτης που φυτεύτηκαν από μαθητές στη δεκαετία του 1960 είναι πλέον πλήρως ώριμα και αρχίζουν σε ορισμένες περιπτώσεις να πεθαίνουν

«Είχαμε επίσης πολύ καλές συνθήκες ανάπτυξης για τα δάση τα τελευταία 10-20 χρόνια. Υπήρξαν υψηλότερες θερμοκρασίες και μεγαλύτερα καλοκαίρια», είπε ο Rasmus Astrup επικεφαλής έρευνας στην εταιρεία NIBIO, στο forskning.no.

Από τους 47 εκατομμύρια μετρικούς τόνους CO2 που η Νορβηγία απελευθέρωσε στην ατμόσφαιρα πέρυσι, 18 εκατομμύρια απορροφήθηκαν από τα δάση. Αλλά καθώς περισσότερα από τα δέντρα που γεννήθηκαν στις δεκαετίες του 1940, του ’50 και του ’60 ωριμάζουν, η αποτελεσματικότητά τους στην απομάκρυνση αυτού του CO2 θα μειωθεί.

Τα δάση παρέχουν σχεδόν όλα όσα χρειάζεται μια σύγχρονη κοινωνία του 21ου αιώνα. Προσφέρουν πρώτες ύλες, εμποδίζουν τα εδάφη με τη μεγαλύτερη πυκνότητα θρεπτικών συστατικών να ξεβραστούν στη θάλασσα, είναι πεδία αναπαραγωγής για τη βιοποικιλότητα, περιέχουν πολύτιμα τρόφιμα, φαρμακευτικά προϊόντα και πολλά άλλα, και αποτελούν ένα είδος πόρτας στο παρελθόν μας—όταν βασιζόμασταν στα δάση για την επιβίωσή μας.

Ως εκ τούτου, είναι ατελείωτες πηγές αναψυχής και, πολύ απλά, το τέλειο εργαλείο για τη διαχείριση του στρες σε μια εποχή που ο εγκέφαλός μας πρέπει να αντιμετωπίσει τις πιέσεις του σύγχρονου κόσμου.