Κίνα: Σταματά τις υιοθεσίες παιδιών της χώρας από το εξωτερικό

Πολλοί ξένοι έχουν υιοθετήσει παιδιά από την Κίνα κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, επισκεπτόμενοι τη χώρα για να τα παραλάβουν και στη συνέχεια να τα μεταφέρουν σε ένα νέο σπίτι στο εξωτερικό
2'

Η κινεζική κυβέρνηση δεν επιτρέπει πλέον τις ξένες υιοθεσίες παιδιών της χώρας, δήλωσε εκπρόσωπος την Πέμπτη.

Η μόνη εξαίρεση θα είναι για συγγενείς εξ αίματος που υιοθετούν ένα παιδί ή ένα θετό παιδί, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ.

Δεν εξήγησε την απόφαση παρά μόνο είπε ότι είναι σύμφωνη με το πνεύμα των σχετικών διεθνών συμβάσεων.

Πολλοί ξένοι έχουν υιοθετήσει παιδιά από την Κίνα κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, επισκεπτόμενοι τη χώρα για να τα παραλάβουν και στη συνέχεια να τα μεταφέρουν σε ένα νέο σπίτι στο εξωτερικό.

Η Κίνα ανέστειλε τις διεθνείς υιοθεσίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Η κυβέρνηση συνέχισε αργότερα τις υιοθεσίες για παιδιά που είχαν λάβει ταξιδιωτική άδεια πριν από την αναστολή το 2020, ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στην τελευταία ετήσια αναφορά του για τις υιοθεσίες.

Ένα αμερικανικό προξενείο εξέδωσε 16 βίζες για υιοθεσίες από την Κίνα κατά τους 12 μήνες από τον Οκτώβριο του 2022 έως τον Σεπτέμβριο του 2023, τις πρώτες εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια, αναφέρει η αναφορά του State Department. Δεν ήταν σαφές αν έχουν εκδοθεί άλλες βίζες από τότε.

Τον Ιανουάριο, ο μοναδικός οργανισμός υιοθεσίας στο εξωτερικό της Δανίας δήλωσε ότι τερματίζει τις δραστηριότητές του μετά από ανησυχίες που εκφράστηκαν σχετικά με κατασκευασμένα έγγραφα και διαδικασίες, και ο κορυφαίος ρυθμιστικός φορέας της Νορβηγίας συνέστησε τη διακοπή των υιοθεσιών στο εξωτερικό για δύο χρόνια εν αναμονή έρευνας για αρκετές περιπτώσεις.

Με πληροφορίες από το AP News