Η Γερμανία σε κλοιό ισλαμικής τρομοκρατίας - Τι συνέβη με την επίθεση τζιχαντιστή στο Μόναχo

Σειρά εγκληματικών και τρομοκρατικών επιθέσεων με κοινό παρανομαστή το ακραίο Ισλάμ.
AP Photo/Matthias Schrader
3'

Διαστάσεις μάστιγας φαίνεται ότι λαμβάνει η ισλαμική τρομοκρατία στην Γερμανία που έρχεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες της πολυπολιτισμικότητας και ειδικά της ύπαρξης ενός σημαντικού αριθμού μουσουλμάνων, εκ των οποίων πολλοί είναι αυτοί που ριζοσπαστικοποιούνται.

Η σημερινή επίθεση στο Μόναχο εναντίον του Γενικού Προξενείου του Ισραήλ είναι απλά ο τελευταίος κρίκος σε μια αλυσίδα γεγονότων, που ξεκινούν από επιθέσεις με μαχαίρια κατά στόχων κάθε είδους – μεταξύ των οποίων και η περίπτωση του Έλληνα που δολοφονήθηκε επειδή φορούσε σταυρό– και φτάνουν ως επιθέσεις με όπλα όπως η τελευταία.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, ένας 18χρονος ένοπλος επιτέθηκε έξω το Γενικό Προξενείο του Ισραήλ, πυροβολώντας κατά αστυνομικών αλλά και των παραθύρων του Γενικού Προξενείου.

Ο δράστης έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών, η αποκάλυψη όμως των σχεσεών του με τον ISIS αλλά και το γεγονός ότι στο παρελθόν το όνομά του ήταν στην «κόκκινη λίστα» υπόπτων για τρομοκρατία «τρομάζει» εγείρει ερωτήματα για την επάρκεια των αρμοδίων αρχών.

Συγκεκριμένα, ο Εμρά Ι. – όπως ονομάζεται ο δράστης - γεννήθηκε το 2006 στην Αυστρία, ήταν κάτοχος αυστριακού διαβατηρίου και καταγόταν από την Βοσνία. Το 2023, έπειτα από βίαια επεισόδια με τους συμμαθητές του, έγινε καταγγελία σε βάρος του για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και για διάδοση προπαγάνδας υπέρ του «Ισλαμικού Κράτους». Στο κινητό του οι αρχές εντόπισαν αντίστοιχο υλικό, αλλά αργότερα ανέστειλαν την έρευνα.

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει και η Αυστρία άλλωστε, όπου μετά την απόπειρα του ISIS να αιματοκυλήσει την Βιέννη κατά την διάρκεια συναυλίας της Taylor Swift τα πράγματα… έχουν ξεφύγει. Χαρακτηριστικό της κατάστασης οι «φωνές» από το πρώτο σε δημοτικότητα κόμμα της χώρας FpO να κατέβει ο στρατός στους δρόμους της Βιέννης, λίγες μόλις ώρες πριν την επίθεση στο Μόναχο.

Πλέον η γερμανική αστυνομία φαίνεται ότι εγκαταλείπει το σενάριο του «μοναχικού λύκου» και αντιμετωπίζει ως τρομοκρατική ενέργεια το περιστατικό.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ η Εισαγγελία του Μονάχου και η υπηρεσία κατά του Εγκλήματος εκτιμούν ότι στόχος του δράστη, ήταν το παρακείμενο Γενικό Προξενείο του Ισραήλ. «Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ευρήματα, η επίθεση του Αυστριακού πιστεύεται ότι έχει αναφορά στο Γενικό Προξενείο του κράτους του Ισραήλ», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση. Στα βίντεο από το σημείο ο δράστης φαίνεται να προσπαθεί να σπάσει με το τουφέκι του ένα τζάμι του Προξενείου, χωρίς ωστόσο επιτυχία.

Το δε γεγονός ότι δεν υπήρχαν θύματα μάλλον οφείλεται στην τύχη, καθώς η επίθεσή συνέπεσε με την σημερινή, 52η, επέτειο από την επίθεση Παλαιστινίων εναντίον ισραηλινών αθλητών κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων του Μονάχου το 1972. Γι’ αυτό τον λόγο στο Προξενείο του Ισραήλ δεν βρίσκονταν παρά ελάχιστοι εργαζόμενοι, καθώς οι περισσότεροι παρακολουθούσαν σχετική εκδήλωση μνήμης.

Σχετικές ειδήσεις