Τουρκική πρόκληση στην Κύπρο: Οι αρχές του ψευδοκράτους συνέλαβαν Ελληνοκύπριο

Συνελήφθη όταν προσπάθησε να περάσει το οδόφραγμα της Δερύνειας
Φώτο Αρχείου: AP
3'

Ελληνοκύπριος πολίτης συνελήφθη από τις αρχές του ψευδοκράτους στην Κύπρο, επειδή είχε το ίδιο όνομα με τον Αντιδήμαρχο Δερύνειας ο οποίος ήταν σε «λίστα».
Συγκεκριμένα σύμφωνα το sigmalive.com ο πολίτης Νίκος Λίλης, που είχε το ίδιο όνομα με τον – ξαδελφό του – αντιδήμαρχος, συνελήφθη όταν επιχείρησε νε περάσει το οδόφραγμα της Δερύνειας.

Αφορμή της σύλληψης από ότι φαίνεται ήταν η επίσκεψη του Δημάρχου Παραλιμνίου – Δερύνειας και του Αντιδημάρχου στην κατεχόμενη κάτω Δερύνεια, ως προσκεκλημένοι της Επιτροπής «Αδούλωτη Κάτω Δερύνεια» και προσφύγων της ενορίας οι οποίοι θέλησαν να τους ξεναγήσουν στην περιοχή τους.
Όπως αναφέρεται «αυτό φαίνεται να εξόργισε τον Αττίλα, ο οποίος άμεσα έσπευσε να τοποθετήσει τον Γιώργο Νικολέττο και τον Νίκο Λίλη στο «μπλακ λίστ» του ψευδοκάτους».

Σύμφωνα με το μέλος της Επιτροπής «Αδούλωτοι Κάτω Δερύνειας», Μιχάλη Πόλεος, «στις 31 Αυγούστου είχαμε κάνει μια ειρηνική εκδήλωση που είχε ως σκοπό να ξεναγήσουμε τον δήμαρχο στην κάτω Δερύνεια και να του διηγηθούμε το ιστορικό. Εκεί είχαμε βγάλει κάποιες φωτογραφίες και κάποια βίντεο γιατί αυτό θεωρούμε ότι είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα όταν πηγαίνει στο κατεχόμενο χωριό σου να έχεις κάποιες αναμνήσεις. Απ’ ότι ενημερώθηκα από τον Δήμαρχο οι κατοχικές δυνάμεις έχουν βάλει κάποιους σε στοπ λιστ και με ενημέρωσε να μην περάσω από το οδόφραγμα γιατί υπάρχει περίπτωση να με συλλάβουν».

Αποκορύφωμα των παράνομων ενεργειών του κατοχικού καθεστώτος, στάθηκε η σύλληψη χθες βράδυ πολίτη με το όνομα Νίκος Λίλης, ξαδέρφου με το ίδιο όνομα και επίθετο του αντιδημάρχου, ο οποίος επιχείρησε να περάσει το οδόφραγμα της Δερύνειας.

Το συγκεκριμένο πρόσωπο κρατήθηκε παράνομα από τις κατοχικές Αρχές με την κατηγορία της κατασκοπείας και ανακρίθηκε επί τρεις ώρες.

Αφορμή για τις κατηγορίες φαίνεται να στάθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, φωτογραφία την οποία ανάρτησε ο Δήμος Παραλιμνίου – Δερύνειας στην οποία απεικονίζεται πινακίδα του παράνομου καθεστώτος, στην οποία απαγορεύει από τους νόμιμους κατοίκους της Κάτω Δερύνειας να φωτογραφίζουν τα ίδια τους τα σπίτια.

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Παραλιμνίου – Δερύνειας κάλεσε την πολιτεία να σταθεί δίπλα του στον αγώνα για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τις προκλητικές ενέργειες του ψευδοκράτους. «Είναι λυπηρό, όταν οι πρόσφυγες επισκέπτονται τα σπίτια τους τα οποία παραμένουν κατεχόμενα επί πενήντα χρόνια και αντιμετωπίζουν την οργίλη αντίδραση του κατοχικού καθεστώτος το οποίο προβαίνει σε αποκλεισμό αυτών των ατόμων.

Ο Δήμος μας θα συνεχίσει δυναμικά όλες τις ενέργειες εντός και εκτός συνόρων για ανάδειξη του προβλήματος της εισβολής και κατοχής καθώς και της εξακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων μας».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ελληνοκύπριοι εντάσσονται στη μαύρη λίστα του κατοχικού καθεστώτος χωρίς καμία δικαιολογία. Υπενθυμίζεται ότι το κατοχικό καθεστώς την περασμένη εβδομάδα απαγόρευσε στον κοινοτάρχη Άσσιας, να επισκεφτεί το κατεχόμενο χωριό του για προσκύνημα.

ΠτΔ: Ενέργειες από ΥΠΕΞ για προκλήσεις κατοχικού καθεστώτος στην Κ. Δερύνεια

Το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε συγκεκριμένες ενέργειες για τις παράνομες ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος αναφορικά με πρόσφατη επίσκεψη εκτοπισμένων κατοίκων της κατεχόμενης Κάτω Δερύνειας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, την Πέμπτη.

«Μέσω της διπλωματικής οδού, πρωτίστως με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και με τα Ηνωμένα Έθνη, θα αντιμετωπίσουμε και αυτές τις προκλήσεις», σημείωσε σε δηλώσεις πριν από την τέλεση των εγκαινίων αίθουσας που θα στεγάζει τον Πολιτιστικό Όμιλο, τον Κυνηγετικό Σύλλογο και την Αθλητική Ένωση Αετού Αγγλισίδων.

Σχετικές ειδήσεις