Βασίλισσα Ελισάβετ: Η τελευταία βόλτα με το αγαπημένο της πόνι - Ήξερε οτι δεν θα το ξαναδεί

Λίγες εβδομάδες πριν από το θάνατό της, η βασίλισσα Ελισάβετ έκανε μια τελευταία βόλτα με το αγαπημένο της πόνυ, Έμμα, γνωρίζοντας ότι θα ήταν η τελευταία φορά που τη συναντούσε. Ο άνθρωπος που ήταν η «σκιά» της για χρόνια μίλησε για πρώτη φορά μετά τον θάνατό της

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η τελευταία βόλτα με το αγαπημένο της πόνι - Ήξερε οτι δεν θα το ξαναδεί
AP
5'

Λίγες εβδομάδες πριν από το θάνατό της, η βασίλισσα Ελισάβετ έκανε μια τελευταία βόλτα με το αγαπημένο της πόνυ, Έμμα, γνωρίζοντας ότι θα ήταν η τελευταία τους συνάντηση. Σε μια βαθιά συγκινητική αφήγηση, ο Τέρι Πέντρι ο επί χρόνια επικεφαλής του προσωπικού στο κάστρο του Ουίνδσορ, αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι η εκλιπούσα βασίλισσα ήταν τόσο αδύναμη και μικροσκοπική που έπρεπε να τη βοηθήσει να σηκωθεί, παρόλο που επέμεινε γενναία να σκαρφαλώσει μόνη της στη σέλα.

Και αντί να ιππεύσει δίπλα της ως συνήθως, η βασίλισσα του ζήτησε για πρώτη φορά να περπατήσει δίπλα της για να μην πέσει. Η Αυτού Μεγαλειότητα όμως δεν είχε χάσει τη σπιρτάδα της, προσθέτει ο Πέντρι, πειράζοντάς τον επειδή τόλμησε να αναφέρει την ηλικία της. Αποτύπωσε την όμορφη, βαθιά προσωπική στιγμή σε μια φωτογραφία την οποία πήρε αργότερα μαζί της στο Κάστρο του Ουίνδσορ και την κόλλησε στο λεύκωμα της με ένα χειρόγραφο σημείωμα.

Ο 74χρονος Πέντρι, μίλησε σε μια συνέντευξη στο νέο podcast Rosebud With Gyles Brandreth, το οποίο κυκλοφορεί σήμερα. Στο πλευρό της Ελισάβετ για 28 χρόνια και ήταν ένας από τους πιο αγαπημένους και έμπιστους υπηρέτες της. Στις 18 Ιουλίου του 2022, λιγότερο από οκτώ εβδομάδες πριν από το θάνατό της, κατέβηκε στους στάβλους ως συνήθως για να δει την Έμμα, φέρνοντας στο άλογο ένα σακουλάκι με καρότα.

queen.jpg

Η 96χρονη πιστεύει ο κ. Πέντρι είχε μία σιωπηλή αίσθηση οτι είναι η τελευταία φορά, αν και δεν ειπώθηκε τίποτα. Ο υπηρέτης, ο οποίος κάποια στιγμή πρόσεχε περίπου 100 άλογα και πόνυ της βασιλικής οικογένειας, λέει: «Την τελευταία φορά μαζί της δεν ήταν βόλταμε άλογο, περπατούσα. Ήταν αρκετά αδύναμη. Στην πραγματικότητα κατέληξε να είναι πιο μικροσκοπική από τη βασίλισσα Ελισάβετ [τη μητέρα της], τα τελευταία τέσσερα χρόνια της όταν ήταν αρκετά άσχημα».

Περπατούσα μαζί της, με κοίταξε και είπε: «Αυτό δεν μου έχει συμβεί από τότε που ήμουν πριγκίπισσα». Είπα, "Τι;" Είπε, «Κάποιος να περπατάει δίπλα μου έτσι». Και της είπα, «Αν θέλετε να απομακρυνθώ, θα απομακρυνθώ, ή θα πάω να πάρω ένα άλλο πόνυ και θα ιππεύσω μαζί σας» Είπε, «Όχι, όχι, απλά περπάτησε δίπλα μου».

«Και της είπα, "Άσε με να σε βγάλω μια φωτογραφία". Είπε, "Γιατί θέλεις να το κάνεις αυτό;" Είπα, "Λοιπόν, θα ήθελες ένα για το λεύκωμά σου. Το πόνυ σου είναι 26 ετών και εσύ είσαι 96, αυτό πρέπει να είναι ρεκόρ". Σε αυτό, η αείμνηστη βασίλισσα απάντησε: «Υποθέτω ότι έχεις δίκιο».

Λέει ότι παρά την υποβόσκουσα θλίψη της περίστασης, η βασίλισσα ήταν σε εξαιρετική φόρμα, προσθέτοντας: «Ήρθε για μια συνομιλία και ένα τελευταίο αντίο στην Έμμα. Μπορεί να σκεφτόταν πράγματα που δεν ξέρω, αλλά με κοίταξε και είπε: "Ήσουν πολύ αγενής μαζί μου χθες". Είπα, «Μεγαλειοτάτη, λυπάμαι πολύ, αλλά τι εννοείτε, αγενής;» Αν ήμουν, ζητώ πολύ συγγνώμη – δεν θα ήταν σκόπιμα και ζητώ συγγνώμη. Ήταν κάτι που είπα;».

«Ναι», είπε, «ήταν». Είπα, "Λοιπόν, τι ήταν;" Είπε, Ανέφερες την ηλικία μου" - και μετά ξέσπασε σε κρίσεις γέλιου. Αυτή ήταν μόνο αυτή. Τελευταία φορά που την είδα. Είχα μια ιδέα ότι ήταν μάλλον η τελευταία φορά που πήγαινα να τη δω. Όταν τη σήκωνα από το πόνυ της, γινόταν όλο και πιο ανάλαφρη και πιο εύθραυστη, όλο και πιο εύθραυστη».

eliz.jpg

Παρά την επιδείνωση της υγείας της τα επόμενα χρόνια, ο Πέντρι λέει ότι την έπεισε πως χρειαζόταν άσκηση και καθαρό αέρα και έβαζε κρυφά το πόνυ της στο Frogmore Gardens, δίπλα στο Κάστρο του Ουίνδσορ, για να κάνει ιππασία. Καθώς πλησίαζε τα 80, εκείνος της είχε ήδη ζητήσει να αλλάξει το μικρό πόνυ από τα πολύ ψηλότερα άλογά της.

Η Έμμα έγινε το πιο αγαπημένο της άλογο και κατέκτησε την καρδιά του έθνους σε μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές στην κηδεία της Βασίλισσας, όταν στάθηκε μαζί της στο Long Walk στο Γουίνδσορ καθώς περνούσε το φέρετρο.

«Με τα χρόνια γίναμε πολύ καλοί φίλοι», είπε ο Πέντρι. Ήταν ένας δεσμός που τέσσερα χρόνια νωρίτερα είχε οδηγήσει στη βασίλισσα να του πει ότι θα τον έχριζε Ιππότη, μια τιμή που συνοδεύεται από δωρεάν διαμονή στο Κάστρο του Ουίνδσορ και συνήθως δίνεται σε αξιωματικούς. Με τη ζεστή φύση του και το κοινό τους πάθος για τα άλογα, η φιλία ήταν βαθιά.

Ξεκίνησε ως επαγγελματίας ιππέρας προτού ενταχθεί στο προσωπικό ιππασίας για το The Household Cavalry Blues and Royals Regiment και στη συνέχεια εντάχθηκε στους Royal Mews στο Κάστρο του Windsor. Είπε ότι η βασίλισσα μπορούσε να κάνει ιππασία όταν μπορούσε, προσθέτοντας: «Αν μπορούσε να κάνει ιππασία, η σελίδα της βασίλισσας θα με ενημέρωνε το προηγούμενο απόγευμα ή θα μου τηλεφωνούσε πρωί πρωί.

Μιλώντας για την ιδιαίτερη σχέση της Βασίλισσας με την Έμμα, είπε: «Η Έμμα είχε μια έκτη αίσθηση μαζί της. Είναι ένα δώρο, χωρίς καμία αμφιβολία. Απλώς είχε αυτόν τον τρόπο, η Βασίλισσα, με τα χέρια της. Όταν μαζεύεις τα ηνία σου, είχε χέρια που έμοιαζαν με μετάξι. Απλώς συνδέθηκε μαζί της αμέσως. Προφανώς αυτό το σακουλάκι με καρότα βοήθησε πάρα πολύ και η Έμμα ήξερε το θρόισμα της καφέ τσάντας.

Υποσχέθηκα στη βασίλισσα ότι θα θάψω την Έμμα. Οι στάχτες της θα πάνε ανάμεσα στο Burmese, που ήταν το τελευταίο άλογο που ίππευσε στο Trooping the Colour, και στο τελευταίο άλογο που ίππευσε ποτέ, το οποίο ήταν ένα αγαπημένο άλογο, Sanction.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή