Ιαπωνία: Έκλεισε τα 18 ο πρίγκιπας Χισαχίτο, δεύτερος στη διαδοχή του «Θρόνου των Χρυσανθέμων»

Ο πρίγκιπας Χισαχίτο, ο μοναχογιός του πρίγκιπα διαδόχου του «θρόνου των Χρυσανθέμων»  Ακισίνο στην Ιαπωνία,.έκλεισε τα 18. Οι επίσημοι εορτασμοί μετατέθηκαν για το 2025, όταν θα τελειώσει το σχολείο
AP
3'

Η γέννησή του πρίγκιπα Χισαχίτο το 2006, έδωσε στην αυτοκρατορική οικογένεια της Ιαπωνίας ανάσα για μια γενιά, εάν δεν υπάρξει ωστόσο άμεσα κι άλλος γιος στον ιστορικό οίκο των Χρυσανθέμων, μια αυτοκρατορική γραμμή με παρελθόν 2.600 χρόνων, κινδυνεύει με υπαρξιακή κρίση.

Ο πρίγκιπας Χισαχίτο, η τελευταία ελπίδα του οίκου για μακροπρόθεσμη επιβίωση, εκτός κι αν αλλάξουν οι κανόνες για να επιτραπεί η γυναικεία διαδοχή, έκλεισε τα 18. Παρόλο που η επίσημη τελετή ενηλικίωσής του αναβλήθηκε τουλάχιστον για το 2025, ώστε να τελειώσει το σχολείο, το Imperial Household Agency, δημοσίευσε ένα «εορταστικό» βίντεο με τη βόλτα του στο δάσος, λέγοντας ότι ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη φυσική ιστορία.

«Ελπίζω να μάθω περισσότερα μέσα από κάθε εμπειρία, απορροφώντας διάφορες πτυχές και μεγαλώνοντας μέσα από αυτές», φέρεται να είπε ο πρίγκιπας. Ο Χισαχίτο είναι ο μοναδικός γιός του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου Ακισίνο, 58 ετών, και της πριγκίπισσας Κίκο, 57 ετών, και είναι ο δεύτερος στη σειρά για να διαδεχθεί τον θείο του Αυτοκράτορα Ναρουχίτο, 64 ετών.

Ο Ναρουχίτο έχει μια κόρη, την Άικο, 22 ετών, αλλά δεν μπορεί να διαδεχθεί τον πατέρα της σύμφωνα με τον Αυτοκρατορικό Νόμο, που ισχύει από το 1947, λόγω του φύλου της. Οι γυναίκες του οίκου πρέπει επίσης να εγκαταλείψουν την οικογένεια όταν παντρευτούν έναν «κοινό θνητό» όπως το 2021, όταν η πρώην πριγκίπισσα Μάκο, η άλλη αδερφή του Χισαχίτο, παντρεύτηκε τον αγαπημένο της από το πανεπιστήμιο.

Ο ίδιος κανόνας δεν ισχύει για τα αρσενικά μέλη της οικογένειας, ωστόσο, με τον πατέρα του Nαρουχίτο, Aκιχίτο, 90 ετών, να έχει παντρευτεί τη Mιτσίκο, 89 ετών, την κόρη ενός μεγιστάνα αλευριού την οποία γνώρισε σε ένα γήπεδο τένις το 1959.

Η αυτοκρατορική οικογένεια, της οποίας η ιστορία σύμφωνα με το μύθο συνεχίζεται εδώ και 2.600 χρόνια, απαρνήθηκε επίσημα τη θεϊκή της ιδιότητα μετά την ήττα της Ιαπωνίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν έχει πολιτική δύναμη. Ο Aκιχίτο, ο οποίος παραιτήθηκε το 2019 λόγω της ηλικίας του και της κακής υγείας του, εκσυγχρόνισ τον θεσμό.

Το Imperial Household Agency άνοιξε τον πρώτο του λογαριασμό στο Instagram τον Απρίλιο, αλλά πολλές από τις φωτογραφίες είναι επίσημα στημένες, και δείχνουν μόνο τις δραστηριότητες του σημερινού αυτοκράτορα, της συζύγου του και της κόρης του.

Οι νομοθέτες τον Μάιο άρχισαν να συζητούν πιθανή χαλάρωση στους αυστηρούς κανόνες διαδοχής, και μια πρόσφατη δημοσκόπηση του Kyodo News βρήκε οτι το 90% στηρίζει τη γυναικεία διαδοχή. Η αντίσταση μεταξύ των συντηρητικών βουλευτών, που σέβονται τους αυτοκράτορες ως το τέλειο παράδειγμα μιας πατριαρχικής ιαπωνικής οικογένειας, καθιστά απίθανη αυτή την αλλαγή σύντομα.

Εκτός από τον Πρίγκιπα Χισαχίτο και τον πατέρα του, ο μόνος άλλος κληρονόμος του Θρόνου των Χρυσάνθεμων είναι ο άτεκνος θείος του αυτοκράτορα πρίγκιπας Χιτάτσι, 88 ετών