Κίνα: Περίπου 400.000 άνθρωποι εκκένωσαν το νησί Χαϊνάν λόγω του σούπερ τυφώνα Γιάγκι

Ο Γιάγκι, ο οποίος διπλασίασε την ισχύ του αφού προκάλεσε καταστροφές στις βόρειες Φιλιππίνες στις αρχές της εβδομάδας, είναι ο δεύτερος ισχυρότερος τυφώνας μέχρι στιγμής φέτος

Κίνα: Περίπου 400.000 άνθρωποι εκκένωσαν το νησί Χαϊνάν λόγω του σούπερ τυφώνα Γιάγκι
Φωτογραφία Αρχείου
4'

Ένα δημοφιλές τουριστικό νησί νότια της ηπειρωτικής Κίνας επλήγη από τον ισχυρότερο τυφώνα της τελευταίας δεκαετίας, αφήνοντας την περιοχή αντιμέτωπη με δυνητικά καταστροφικούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές.

Ο σούπερ τυφώνας Γιάγκι έπληξε την πόλη Γουεντσάνγκ στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού Χαϊνάν με ανέμους ταχύτητας 223 χλμ/ώρα την Παρασκευή, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Γιάγκι είναι ο ισχυρότερος τυφώνας που έπληξε το Χαϊνάν μετά τον Ραμασούν το 2014, ο οποίος άφησε πίσω του 46 νεκρούς. Η μετεωρολογική υπηρεσία της Κίνας ανέφερε ότι είναι ο ισχυρότερος τυφώνας που έχει φτάσει στη στεριά το φθινόπωρο.

Περίπου 400.000 άνθρωποι στο νησί Χαϊνάν απομακρύνθηκαν σε ασφαλές έδαφος πριν από την άφιξη του Γιάγκι. Τα τρένα, τα πλοία και οι πτήσεις ανεστάλησαν, ενώ τα σχολεία έκλεισαν.

Ο Γιάγκι, ο οποίος διπλασίασε την ισχύ του αφού προκάλεσε καταστροφές στις βόρειες Φιλιππίνες στις αρχές της εβδομάδας, είναι ο δεύτερος ισχυρότερος τυφώνας μέχρι στιγμής φέτος.

Οι μετεωρολόγοι λένε ότι ο Γιάγκι μπορεί να προκαλέσει «καταστροφικές» ζημιές στο Χαϊνάν και στη γειτονική Γκουανγκντόνγκ, η οποία είναι και η πολυπληθέστερη επαρχία της Κίνας.

Ο Γιάγκι είναι ένας «εξαιρετικά επικίνδυνος και ισχυρός» σούπερ τυφώνας, ο οποίος θα μπορούσε να σημειώσει «δυνητικά καταστροφική» προσγείωση, προειδοποίησε το Κέντρο Προειδοποίησης Τροπικών Κυκλώνων του Ινδο-Ειρηνικού σε συμβουλή του την Πέμπτη.

Ένας σούπερ τυφώνας ισοδυναμεί με τυφώνα κατηγορίας 5.

Όλα τα τουριστικά αξιοθέατα έχουν κλείσει από την Τετάρτη με εντολή των αρχών, οι οποίες προειδοποίησαν για «μαζικούς και καταστροφικούς ανέμους».

Η μεγαλύτερη θαλάσσια διάβαση στον κόσμο, η κύρια γέφυρα που συνδέει το Χονγκ Κονγκ με το Μακάο και το Ζουχάι στην Γκουανγκντόνγκ, έκλεισε επίσης.

Τμήματα της περιοχής βιώνουν από την Πέμπτη έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρούς θυελλώδεις ανέμους. Η μετεωρολογική αρχή της Κίνας αναμένει ότι οι βροχοπτώσεις θα φθάσουν έως και τα 500 χιλιοστά.

Η Χαϊνάν, η οποία διαθέτει αμμώδεις παραλίες και καθαρά νερά, δεν είναι άγνωστη στους τυφώνες. Αλλά μόλις εννέα από τους 106 τυφώνες που έχουν «προσγειωθεί» στο Χαϊνάν από το 1949 χαρακτηρίστηκαν ως σούπερ τυφώνες, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Οι κινεζικές αρχές πιστεύουν ότι ο Γιάγκι θα είναι ο ισχυρότερος τυφώνας που θα πλήξει τις νότιες ακτές της εδώ και μια δεκαετία.

Ο Γιάγκι δεν πρόκειται να πλήξει μόνο την Κίνα, αλλά αναμένεται επίσης να προσγειωθεί στο βόρειο Βιετνάμ αργά το Σάββατο σε εξασθενημένη κατάσταση.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στις επαρχίες Χάι Φονγκ και Τάι Μπινχ θα απομακρυνθούν σε ασφαλέστερο έδαφος μέχρι το τέλος της Παρασκευής, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AFP επικαλούμενο τις τοπικές αρχές.

Ο στρατός έχει κινητοποιήσει περίπου 460.000 αξιωματικούς για να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπτώσεων της καταιγίδας, μετέδωσαν βιετναμέζικα μέσα ενημέρωσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας του Βιετνάμ προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να πλήξει περιοχές «ζωτικής σημασίας για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη» της περιοχής.

«Η απροσεξία θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικές ζημιές», δήλωσε ο Νγκουέν Χοάνγκ Χιεπ.

Τέσσερα αεροδρόμια στο βόρειο τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς αεροδρομίου Νόι Μπάι του Ανόι, θα κλείσουν το Σάββατο εν όψει της καταιγίδας, ανακοίνωσε η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας του Βιετνάμ.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις που προκάλεσε ο Γιάγκι σκότωσαν τουλάχιστον 13 ανθρώπους στις βόρειες Φιλιππίνες, με χιλιάδες ανθρώπους να αναγκάζονται να απομακρυνθούν σε ασφαλέστερα εδάφη.

Οι επιστήμονες λένε ότι οι τυφώνες και οι κυκλώνες γίνονται ισχυρότεροι και συχνότεροι με την κλιματική αλλαγή. Τα θερμότερα νερά των ωκεανών σημαίνουν ότι οι καταιγίδες παίρνουν περισσότερη ενέργεια, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερες ταχύτητες ανέμων.

Μια θερμότερη ατμόσφαιρα συγκρατεί επίσης περισσότερη υγρασία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πιο έντονες βροχοπτώσεις.

Ο Γιάγκι έρχεται μια εβδομάδα μετά τον τυφώνα Σανσάν που έπληξε την Ιαπωνία, σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι ανθρώπους και τραυματίζοντας εκατοντάδες.

Με πληροφορίες από το BBC

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή