Ο Πάβελ Ντούροφ λέει ότι η σύλληψη του την προηγούμενη εβδομάδα ήταν «λανθασμένη»

«Εάν μια χώρα είναι δυσαρεστημένη με μια υπηρεσία διαδικτύου, η καθιερωμένη πρακτική είναι να ξεκινά νομική διαδικασία κατά της ίδιας της υπηρεσίας», δήλωσε ο Πάβελ Ντουρόφ

Ο Πάβελ Ντούροφ λέει ότι η σύλληψη του την προηγούμενη εβδομάδα ήταν «λανθασμένη»
Associated Press
4'

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Telegram, Πάβελ Ντούροφ, εξαπέλυσε επίθεση στις γαλλικές αρχές, χαρακτηρίζοντας «λανθασμένη» τη σύλληψή του την περασμένη εβδομάδα σε σχέση με ισχυρισμούς για ανεπαρκή έλεγχο της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων.

Στην πρώτη του δημόσια δήλωση μετά τη σύλληψή του, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι το Telegram είναι «ένα είδος αναρχικού παραδείσου» ως «απολύτως αναληθείς».

Ο Ντούροφ συνελήφθη στις 25 Αυγούστου σε αεροδρόμιο βόρεια του Παρισιού.

Έκτοτε έχει τεθεί υπό επίσημη έρευνα σχετικά με την υποψία ότι συνέπραξε στην ανάπτυξη παράνομων συναλλαγών, στη διακίνηση ναρκωτικών, στην απάτη και στη διάδοση εικόνων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στον ιστότοπό του.

Στη Γαλλία, το να τεθεί κάποιος υπό επίσημη έρευνα δεν συνεπάγεται ενοχή ή δεν οδηγεί απαραίτητα σε δίκη, αλλά δείχνει ότι οι δικαστές θεωρούν ότι υπάρχει αρκετή βάση για να προχωρήσει η έρευνα.

Στη δήλωση του o Ντούροφ, την οποία δημοσίευσε στο Telegram, δήλωσε ότι η απόδοση ευθυνών στον ίδιο για εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τρίτους στην πλατφόρμα ήταν μια «εκπληκτική» και «λανθασμένη προσέγγιση».

«Εάν μια χώρα είναι δυσαρεστημένη με μια υπηρεσία διαδικτύου, η καθιερωμένη πρακτική είναι να ξεκινά νομική διαδικασία κατά της ίδιας της υπηρεσίας», δήλωσε ο ρωσικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος, ο οποίος είναι επίσης Γάλλος υπήκοος.

«Η χρήση νόμων από την προ smartphone εποχή για να κατηγορηθεί ένας διευθύνων σύμβουλος για εγκλήματα που διαπράττονται από τρίτους στην πλατφόρμα που διαχειρίζεται είναι μια λανθασμένη προσέγγιση».

«Η δημιουργία τεχνολογίας είναι αρκετά δύσκολη ως έχει. Κανένας καινοτόμος δεν θα κατασκευάσει ποτέ νέα εργαλεία αν γνωρίζει ότι μπορεί να θεωρηθεί προσωπικά υπεύθυνος για πιθανή κατάχρηση των εργαλείων αυτών», πρόσθεσε.

Ενώ παραδέχθηκε ότι το Telegram δεν είναι τέλειο, είπε ότι οι γαλλικές αρχές έχουν διάφορους τρόπους να έρθουν σε επαφή με τον ίδιο και με το Telegram και ότι η εφαρμογή έχει επίσημο αντιπρόσωπο στην ΕΕ.

«Οι ισχυρισμοί ορισμένων μέσων ενημέρωσης ότι το Telegram είναι ένα είδος αναρχικού παραδείσου είναι απολύτως αναληθείς. Καταργούμε εκατομμύρια επιβλαβείς αναρτήσεις και κανάλια κάθε μέρα», επέμεινε.

Το Telegram επιτρέπει ομάδες έως και 200.000 μελών, γεγονός που, όπως υποστηρίζουν οι επικριτές του, διευκολύνει τη διάδοση της παραπληροφόρησης και την ανταλλαγή συνωμοσιολογικού, νεοναζιστικού, παιδοφιλικού ή τρομοκρατικού περιεχομένου από τους χρήστες.

Πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο, η εφαρμογή εξετάστηκε για τη φιλοξενία καναλιών που συνέβαλαν στην οργάνωση βίαιων ταραχών σε αγγλικές πόλεις τον περασμένο μήνα.

Το Telegram αφαίρεσε ορισμένες ομάδες, ωστόσο οι ειδικοί σε θέματα κυβερνοασφάλειας λένε ότι συνολικά το σύστημα μετριασμού του εξτρεμιστικού και παράνομου περιεχομένου της είναι σημαντικά πιο αδύναμο από αυτό άλλων εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης και εφαρμογών μηνυμάτων.

Στη δήλωσή του την Πέμπτη, ο Ντούροφ παραδέχτηκε ότι η «απότομη αύξηση» του αριθμού των χρηστών στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, τον οποίο τοποθέτησε στα 950 εκατομμύρια, «προκάλεσε αυξητικούς πόνους που διευκόλυναν τους εγκληματίες να κάνουν κατάχρηση της πλατφόρμας μας».

Είπε ότι θα επιδιώξει να «βελτιώσει σημαντικά τα πράγματα από αυτή την άποψη».

Την περασμένη εβδομάδα το Telegram αρνήθηκε να συμμετάσχει σε διεθνή προγράμματα που αποσκοπούν στον εντοπισμό και την αφαίρεση υλικού κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο.

Ο 39χρονος Πάβελ Ντούροφ γεννήθηκε στη Ρωσία και τώρα ζει στο Ντουμπάι, όπου εδρεύει το Telegram. Έχει την υπηκοότητα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Γαλλίας.

Το Telegram, το οποίο ίδρυσε το 2013, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη Ρωσία, την Ουκρανία και τα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Η εφαρμογή απαγορεύτηκε στη Ρωσία το 2018, μετά από προηγούμενη άρνησή του να παραδώσει δεδομένα χρηστών. Η απαγόρευση αντιστράφηκε το 2021.

Το Telegram κατατάσσεται ως μία από τις σημαντικότερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μετά το Facebook, το YouTube, το WhatsApp, το Instagram, το TikTok και το Wechat.

Με πληροφορίες από το BBC

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή