Σουηδία: Μανιτάρια θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην έρευνα της ραδιενεργού νέφους του Τσέρνομπιλ

Το σέσιο, το βασικό ραδιενεργό υλικό που απελευθερώθηκε με τη ραδιενεργό νέφωση μετά την έκρηξη στο Τσέρνομπιλ, έχει χρόνο ημιζωής περίπου 30 ετών

Σουηδία: Μανιτάρια θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην έρευνα της ραδιενεργού νέφους του Τσέρνομπιλ
3'

Η έντονη κουλτούρα της Σουηδίας ως προς την αναζήτηση τροφής θα μπορούσε να βοηθήσει να καθοριστεί πόσο ραδιενεργό νέφος παραμένει στη σκανδιναβική χώρα, 38 χρόνια μετά την πυρηνική έκρηξη στο Τσερνομπίλ.

Η Σουηδική Αρχή Ακτινοπροστασίας ζήτησε από τους συλλέκτες μανιταριών να στείλουν δείγματα από τη φετινή συγκομιδή για δοκιμές. Στόχος του προγράμματος μετρήσεων είναι να χαρτογραφηθούν τα επίπεδα του Cesium-137 στα μανιτάρια και να διαπιστωθεί πόσα παραμένουν μετά την καταστροφή της 26ης Απριλίου 1986 στο σοβιετικό πυρηνικό εργοστάσιο στην περιοχή της σημερινής Ουκρανίας.

Το σέσιο, το βασικό ραδιενεργό υλικό που απελευθερώθηκε με τη ραδιενεργό νέφωση, έχει χρόνο ημιζωής περίπου 30 ετών. Μπορεί να συσσωρευτεί στο σώμα και τα υψηλά επίπεδα θεωρούνται επικίνδυνα.

Το Παρατηρητήριο Ραδιενέργειας βασίζεται στον τρόπο ζωής των τροφοσυλλεκτών στη Σουηδία, η οποία καλύπτεται από δάση σε ποσοστό άνω του 60%, για να βοηθήσει την έρευνά του. Στα τέλη του καλοκαιριού, πολλοί Σουηδοί περνούν μέρες στα δάση συλλέγοντας μούρα, μανιτάρια και φυτά.

Ζητά από τους συλλέκτες λεπτομέρειες για το πού βρήκαν τη σοδειά τους, αν και δεν χρειάζεται να αποκαλύψουν την τοποθεσία του πολύτιμου χρυσού μανιταριού κανθαρέλλα.

Τα σημεία που παράγουν τακτικά τέτοιες κανθαρέλλες, που συχνά αποκαλούνται «το χρυσό μανιτάρι του δάσους», είναι στενά φυλασσόμενα οικογενειακά μυστικά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πονοκέφαλο στους ερευνητές που χρειάζονται σημεία δεδομένων.

«Δεν χρειάζεται να είναι η ακριβής τοποθεσία του πιο μυστικού σημείου της κανθαρέλλας», δήλωσε ο Πάιλ Άντερσον, ερευνητής της Αρχής για την Ασφάλεια των Ακτινοβολιών.

Οι συλλέκτες μανιταριών έχουν λάβει οδηγίες να στείλουν σε διπλή σακούλα βρώσιμα μανιτάρια, τουλάχιστον 100 γραμμάρια φρέσκα μανιτάρια ή 20 γραμμάρια αποξηραμένα μανιτάρια, που συλλέχθηκαν το 2024.

Η αρχή ασφάλειας της Σουηδίας δεν ανέφερε πότε αναμένεται το αποτέλεσμα της έρευνάς της.

Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους αμέσως μετά την καταστροφή του Τσερνομπίλ, ενώ η ραδιενεργός νέφος εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη. Ο μακροπρόθεσμος απολογισμός των θανάτων από τη δηλητηρίαση από ραδιενέργεια είναι άγνωστος.

Οι σουηδικές αρχές ήταν οι πρώτες που εντόπισαν ραδιενεργό νέφος στην Ευρώπη, αναγκάζοντας τους σοβιετικούς αξιωματούχους, οι οποίοι είχαν προσπαθήσει να συγκαλύψουν την καταστροφή, να ανοιχτούν γι' αυτήν ημέρες αργότερα.

Το 2017, μια κρατική κτηνιατρική υπηρεσία στην Τσεχία δήλωσε ότι περίπου τα μισά από όλα τα αγριογούρουνα στα νοτιοδυτικά της χώρας ήταν ραδιενεργά και θεωρούνταν μη ασφαλή για κατανάλωση. Τα αγριογούρουνα τρέφονται με ένα υπόγειο μανιτάρι που απορροφά ραδιενέργεια από το έδαφος. Παρόμοια προβλήματα με ραδιενεργά άγρια ζώα αναφέρθηκαν στην Αυστρία και τη Γερμανία.

Με πληροφορίες από το AP News

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή