Εργαζόμενοι αυτοκινητοβιομηχανίας μαθαίνουν νοηματική γλώσσα για επικοινωνία με κωφούς συναδέλφους

«Έτσι, ως ομάδα, σκεφτήκαμε πώς μπορούμε να γκρεμίσουμε αυτό το εμπόδιο; Και προφανώς η νοηματική γλώσσα ήταν η λύση, ή τουλάχιστον η αρχή μιας ευκαιρίας», δήλωσε ο προϊστάμενος Τζον Τζόνσον
Matt Walker/Nissan μέσω AP
4'

Δεν χρειάζεται να γνωρίζει κανείς τη νοηματική γλώσσα για να καταλάβει τι αισθάνεται ο Μάικλ Κόνολι για τις προσπάθειες των συναδέλφων του να καταρρίψουν τα εμπόδια που θέτει η κώφωσή του.

Όταν ρωτήθηκε τι γνώμη έχει για την απόφαση των συναδέλφων του να μάθουν τη βρετανική νοηματική γλώσσα, ο 45χρονος εργάτης αυτοκινήτων στο εργοστάσιο της Nissan στο Σάντερλαντ της Αγγλίας, χαμογέλασε και έδειξε ένα παγκόσμιο σύμβολο: Δύο αντίχειρες προς τα πάνω.

Ο Κόνολι λατρεύει να έχει την ευκαιρία να αστειεύεται με τους συναδέλφους του, να μιλάει για καθημερινά πράγματα, τα παιδιά, τα σχέδια διακοπών, ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα. Και τώρα μπορεί, επειδή ολόκληρη η 25μελής ομάδα βαφής προφυλακτήρων στο Σάντερλαντ άρχισε να μαθαίνει BSL στις αρχές του έτους.

«Χαίρομαι που όλοι έμαθαν τη νοηματική γλώσσα για εμάς, γιατί μπορώ να μιλήσω και να διαβάσω με τα χείλη το άτομο που ακούει, αλλά έχω τα όριά μου», υπέγραψε ο Κόνολι σε συνέντευξή του στο Associated Press. «Αν αντιστρέψεις την κατάσταση και το άτομο που ακούει μπορεί να νοηματίσει και να μιλήσει, δεν έχει όρια».

Η πρωτοβουλία προέκυψε από μια ευρύτερη προσπάθεια βελτίωσης της αποδοτικότητας στο εργοστάσιο του Σάντερλαντ, το οποίο κατασκευάζει τα σπορ οχήματα Qashqai και Juke.

Ενώ η Nissan έλαβε μέτρα για την αναμόρφωση της εκπαίδευσης και την αύξηση της χρήσης οπτικών βοηθημάτων κατά τη διάρκεια των ενημερώσεων, η ομάδα βαφής προφυλακτήρων αποφάσισε να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και να μάθει τη νοηματική γλώσσα, δήλωσε ο προϊστάμενος Τζον Τζόνσον.

Ο Κόνολι είναι ένα από τα τέσσερα άτομα με προβλήματα ακοής που έχουν τοποθετηθεί στην ομάδα, η οποία εργάζεται σε λιγότερο πολυσύχναστη περιοχή του εργοστασίου, όπου είναι πιο ασφαλές για τους εργαζόμενους που δεν μπορούν να ακούσουν τον ήχο ενός οχήματος που πλησιάζει.

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι η σκέψη της εκμάθησης του συνδυασμού χειρονομιών, εκφράσεων του προσώπου και γλώσσας του σώματος που συνθέτουν την BSL ήταν αποθαρρυντική.

Αλλά τον βοήθησε να καταλάβει πώς ήταν η ζωή για τον Κόνολι και τους άλλους κωφούς εργαζόμενους, καθώς προσπαθούσαν να μάθουν τις δουλειές τους και να ενταχθούν σε μια ομάδα χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να μοιραστούν τα προσωπικά στοιχεία που δημιουργούν φιλίες.

«Έτσι, ως ομάδα, σκεφτήκαμε πώς μπορούμε να γκρεμίσουμε αυτό το εμπόδιο; Και προφανώς η νοηματική γλώσσα ήταν η λύση, ή τουλάχιστον η αρχή μιας ευκαιρίας», δήλωσε ο Τζόνσον.

Η απόφαση της ομάδας είναι πολύ ασυνήθιστη, δήλωσε η Τέρι Ντεβάιν, αναπληρώτρια διευθύντρια για την ένταξη και την απασχόληση στο Βασιλικό Εθνικό Ινστιτούτο Κωφών. Ενώ πολλοί εργοδότες καταβάλλουν προσπάθειες να προσεγγίσουν και να συνεργαστούν με κωφούς εργαζόμενους, λίγοι φτάνουν μέχρι την εκμάθηση της νοηματικής γλώσσας, είπε.

Η έρευνα δείχνει ότι πολλοί κωφοί, ιδίως οι χρήστες της BSL, αισθάνονται απομονωμένοι στην εργασία τους, δήλωσε η Ντεβάιν.

Το να υπάρχουν περισσότεροι ακούοντες που καταλαβαίνουν τη νοηματική γλώσσα είναι σημαντικό, διότι ακόμη και οι πιο ικανοί αναγνώστες χειλιών θα καταλάβουν μόνο το 30% έως 40% μιας συζήτησης, πρόσθεσε.

«Είναι απολύτως σημαντικό να συμπεριληφθούν οι κωφοί στις καθημερινές συζητήσεις και είναι πολύ εύκολο να τους συμπεριλάβουμε σε αυτές τις συζητήσεις», δήλωσε η Ντεβάιν. «Το γεγονός ότι (οι εργαζόμενοι στη) Nissan πήγαν και έμαθαν κάποια BSL για να υποστηρίξουν τον συνάδελφό τους είναι πραγματικά φανταστικό. Τους βγάζω το καπέλο».

Υπάρχουν βουνά ερευνών που δείχνουν ότι η ευγένεια στον εργασιακό χώρο βελτιώνει την παραγωγικότητα δήλωσε ο Κάρι Κούπερ, καθηγητής οργανωσιακής ψυχολογίας και υγείας στο Alliance Manchester Business School του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.

Μπορείτε να το δείτε αυτό στην εργασία στην ομάδα βαφής προφυλακτήρων, όπου οι εργαζόμενοι είχαν περιορισμένη ικανότητα επικοινωνίας πριν μάθουν τη νοηματική γλώσσα, δήλωσε ο Κούπερ. Αλλά τώρα έχουν δημιουργήσει την ευκαιρία για διάλογο.

«Μπορείτε να μάθετε: Τι κάνατε αυτό το Σαββατοκύριακο; Τι έγινε με τα αποτελέσματα του ποδοσφαίρου», είπε. «Με άλλα λόγια, εδραιώνεις τη σχέση, το χτίσιμο της ομάδας. Και αυτό είναι σημαντικό. Πηγαίνει πολύ πέρα από το, ξέρετε, «δεν έχεις βάψει αυτό το κομμάτι του προφυλακτήρα»».

Πηγή: AP News