Ιταλία: Ο υπουργός Πολιτισμού παραιτήθηκε μετά το συναισθηματικό σκάνδαλο

Η Ιταλίδα επιχειρηματίας Μαρία Ροζάρια Μπότσια αναφέρθηκε στην σχέση της με τον Τζενάρο Σαντζουλιάνον  και ότι «τον συνόδευε, με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο, και σε μακρινά ταξίδια εκτός έδρας». «Μου έλεγαν πάντα ότι πλήρωνε το υπουργείο, όπως δείχνουν και τα μέιλ που έλαβα από τον υπεύθυνο του γραφείου του υπουργού», συμπλήρωσε.

Ιταλία: Ο υπουργός Πολιτισμού παραιτήθηκε μετά το συναισθηματικό σκάνδαλο
Ο Τζενάρο Σαντζουλιάνο το 2022 — Φωτ.: Giorgio Pallavicini @ Wikimedia Commons – CC BY 3.0
3'

"Παραιτούμαι μετά από ημέρες γεμάτες μίσος και πόνο", γράφει ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού.

Στη γραπτή επιστολή παραίτησής του την οποία απευθύνει στην πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Τζενάρο Σαντζουλιάνο "την ευχαριστεί για το ότι τον υπερασπίστηκε" και προσθέτει ότι "παραιτείται μετά από σειρά ημερών γεμάτων πόνο, μίσος, εξαιτίας ενός μιντιακού συστήματος".

Χαρακτηρίζει, δε, την παραίτησή του "οριστική και αμετάκλητη".

Ο πρόεδρος Ματαρέλα έκανε δεκτή την παραίτηση του Τζενάρο Σανγκιουλιάνο.

Ο Τζενάρο Σαντζουλιάνο ενεπλάκη σε σκάνδαλο με μια δήθεν σύμβουλο ονόματι Μαρία Ροσάρια Μπότσια. Εδώ και μερικές ημέρες, η Μπότσια αποκαλύπτει με το σταγονόμετρο και μέσω ιστοριών στα κοινωνικά δίκτυα πως η ίδια υπήρξε σύμβουλος του για τις μεγάλες εκδηλώσεις, μάλιστα με πρόσβαση σε αρχεία της G7. Αν και από το Υπουργείο αρχικά ήρθαν οι σχετικές διαψεύσεις, με τον Υπουργό να δηλώνει πως κανένα έξοδο της Μπότσια δεν καλύφθηκε από τα ταμεία του Υπουργείου.

Το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις εντός ολίγων ημερών, στο σημείο που στις αρχές της εβδομάδας ο Υπουργός Σαντζουλιάνο υπέβαλε πάλι την παραίτησή του στην πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, η οποία όμως δεν την έκανε δεκτή. Επίσης, ο Υπουργός προέβη την Τετάρτη βράδυ σε εκτενέστερη, αποκλειστική συνέντευξη στην Ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, όπου με δάκρυα παραδέχτηκε πως με την κυρία Μπότσια υπήρξε μια συναισθηματική σχέση και πως ο ίδιος αρχικά την ήθελε ως σύμβουλο για τις μεγάλες εκδηλώσεις, αν και δίχως πρόσβαση σε κρίσιμα έγγραφα, κάτι που τελικά δεν προχώρησε.

Η απάντηση της Μπότσια ήρθε μόλις ένα 24ωρο αργότερα, όπου σε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα La Stampa η ίδια δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως ο υπουργός δέχεται εκβιασμό από “διευθυντές περιοδικών” και πως οι δύο μετέβησαν μαζί σε διάφορες τοποθεσίες, με την ίδια να εργάζεται αφιλοκερδώς σε ρόλο συμβούλου, αλλά και με κυβερνητικό όχημα σε συναυλία των Coldplay.

Στην συνέντευξη, η Μπότσια επιτίθεται επίσης κατά της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, κατηγορώντας την για σεξισμό. Επικαλούμενη τον χωρισμό της πρωθυπουργού με τον δημοσιογράφο Τζιαμπρούνο ύστερα, μάλιστα, από σεξιστικά σχόλια σε τηλεοπτικό στούντιο, η Μπότσια δήλωσε στην La Stampa πως “όσοι υπερασπίζονται τις αξίες του να είσαι γυναίκα έχουν το δικαίωμα και το καθήκον να υπερασπιστούν την αξιοπρέπειά τους” και πως η ίδια απλά υπερασπίζεται τον εαυτό της “απέναντι στη σεξιστική συμπεριφορά”.

Το θέμα ενδέχεται να πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, εφόσον στην La Stampa η Μπότσια είπε πως άκουγε “τις τηλεφωνικές συνομιλίες της κυβέρνησης”. Με την Μπότσια να φαίνεται πως έχει στην κατοχή της πλούσιο βίντεο, ακουστικό και γραπτό υλικό, ο Υπουργός Πολιτισμού πριν από την παραίτησή του απειλούσε με μηνύσεις

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, ΕΡΤ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή