Bild: Το ψυχολογικό μαρτύριο που σχεδιάζει ο ηγέτης της Χαμάς με τους ομήρους

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι η Χαμάς αρνείται να απελευθερώσει τους Ισραηλινούς ομήρους που απήγαγε στις 7 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων νεαρών γυναικών και ηλικιωμένων
3'

Η Γερμανική εφημερίδα Bild σε εκτενές δημοσίευμα της αναφέρει πως ο ψυχολογικός πόλεμος με τους συγγενείς των ομήρων, είναι το διαπραγματευτικό χαρτί του ηγέτη της Χαμάς για την τύχη των ομήρων του Ισραήλ που κρατάει αιχμάλωτους από τις 7 Οκτωβρίου 2023.

Tο Ισραήλ διαπραγματευόταν ανεπιτυχώς με την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς για τον τερματισμό του πολέμου.

Οι συνομιλίες έχουν παγώσει: η Χαμάς αρνείται να απελευθερώσει τους Ισραηλινούς ομήρους που απήγαγε στις 7 Οκτωβρίου – συμπεριλαμβανομένων νεαρών γυναικών και ηλικιωμένων.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν θέλει να παραιτηθεί από τον έλεγχο ενός σημαντικού διαδρόμου εφοδιασμού της Χαμάς, επειδή φοβάται ότι τα μέλη της Χαμάς θα αποκτήσουν δύναμη.

Τώρα ένα άγνωστο έγγραφο από τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Χαμάς δείχνει πώς οι τρομοκράτες θέλουν να χειραγωγήσουν τη διεθνή κοινότητα, να βασανίσουν τις οικογένειες των ομήρων και να επανεξοπλιστούν. Και επίσης ότι δεν τους νοιάζει το γρήγορο τέλος του πολέμου ή τα δεινά των Παλαιστινίων αμάχων.

Το έγγραφο στο οποίο η Χαμάς εξηγεί τη διαπραγματευτική της στρατηγική βρέθηκε σε υπολογιστή που φέρεται να ανήκει στον ηγέτη της παλαιστινιακής σουνιτικής οργάνωσης, Γιαχία Σινουάρ, γράφει το γερμανικό δημοσίευμα.

Ο 61χρονος αρχηγός της Χαμάς λέγεται ότι έχει εγκρίνει προσωπικά το περιεχόμενο του εγγράφου. Η επιστολή έχει συνταχθεί την άνοιξη του 2024 και βρίσκεται στα «χέρια» της εφημερίδας Bild.

Με βάση το μυστικό έγγραφο της παλαιστινιακής σουνιτικής οργάνωσης, η Χαμάς απαριθμεί αρκετούς βασικούς παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη στις διαπραγματεύσεις. Ο ισραηλινός πολιτικός και στρατιωτικός μηχανισμός πρέπει να «εξαντληθεί» και η διεθνής πίεση στο Ισραήλ πρέπει να «αποδυναμωθεί».

Η Χαμάς δεν επιδιώκει ένα γρήγορο τέλος του πολέμου που θα βοηθούσε τον λαό της Γάζας. Το αντίθετο μάλιστα.

Θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον όρο ότι θα πρέπει να βελτιωθούν «σημαντικές ρήτρες στη συμφωνία, ακόμη κι αν οι διαπραγματεύσεις συνεχιστούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», σχολιάζει η εφημερίδα Bild επικαλούμενη το περιεχόμενο του πολεμικού εγγράφου της οργάνωσης που αφορά την τύχη των ομήρων που παραμένουν υπό καθεστώς αιχμαλωσίας από τις 7 Οκτωβρίου.

Το έγγραφο αναφέρει: «Συνεχίστε να ασκείτε ψυχολογική πίεση στις οικογένειες των κρατουμένων, τόσο τώρα όσο και στην πρώτη φάση ώστε να αυξηθεί η δημόσια πίεση στην εχθρική κυβέρνηση».

Η Χαμάς δημοσιεύει επανειλημμένα βίντεο με τους ομήρους αναγκάζοντάς τους να εκλιπαρούν για την απελευθέρωσή τους και να επικρίνουν την κυβέρνησή τους. Μετά τη δολοφονία έξι Ισραηλινών ομήρων, οι τρομοκράτες δημοσίευσαν βίντεο που δείχνουν τους απαχθέντες Ισραηλινούς.

Είναι ένα βάρβαρο ψυχολογικό μαρτύριο που έχει μόνο έναν στόχο: να κάνει τους συγγενείς των ομήρων τόσο απελπισμένους που θα κάνουν τα πάντα για να ελευθερώσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.