Γρίπη των πτηνών: Το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο που δεν ήλθε σε επαφή με ζώα!

Το περιστατικό προκαλεί ανησυχία για την εξάπλωση του ιού!

Γρίπη των πτηνών: Το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο που δεν ήλθε σε επαφή με ζώα!
AP
1'

Ένα άτομο στο Μιζούρι έχει μολυνθεί από τη γρίπη των πτηνών, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Ο ενήλικος, ο οποίος δεν είχε γνωστή επαφή με πουλερικά ή γαλακτοπαραγωγές αγελάδες, νοσηλεύτηκε στις 22 Αυγούστου και έχει αναρρώσει.

Το κρούσμα αυξάνει την ανησυχία για τον κίνδυνο εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών στους ανθρώπους, ιδίως επειδή πρόκειται για την πρώτη μόλυνση σε άτομο στις ΗΠΑ που δεν είχε εργαστεί με πουλερικά ή γαλακτοπαραγωγές αγελάδες.

Το CDC δήλωσε ότι ο κίνδυνος μεταξύ του γενικού πληθυσμού παραμένει χαμηλός.

Τουλάχιστον 196 κοπάδια γαλακτοπαραγωγών αγελάδων σε 14 πολιτείες έχουν επιβεβαιώσει κρούσματα του ιού της γρίπης Η5, σύμφωνα με το CDC. Κρούσματα μεταξύ πουλερικών έχουν εντοπιστεί σε 48 πολιτείες. Με βάση τα στοιχεία του CDC, ο ασθενής στο Μιζούρι είναι το 15ο ανθρώπινο κρούσμα του ιού Η5 που αναφέρεται στις ΗΠΑ από το 2022. Από τις αρχές του 2024, έχουν μολυνθεί 14 εργαζόμενοι στα πουλερικά και στα γαλακτοκομεία. Οι περισσότεροι είχαν ήπια συμπτώματα γρίπης, όπως πυρετό ή ρινική καταρροή. Πολλοί είχαν επιπεφυκίτιδα.

Στο Μιζούρι δεν έχει αναφερθεί μόλυνση Η5 σε γαλακτοπαραγωγά βοοειδή. Έχουν αναφερθεί ορισμένα κρούσματα σε εμπορικά πουλερικά ή σε σμήνη αυλής και σε άγρια πτηνά.

«Το ερώτημα τώρα είναι: Πώς απέκτησε ο ασθενής αυτή τη μόλυνση;» δήλωσε ο Δρ William Schaffner, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Νάσβιλ του Τενεσί. «Χρειαζόμαστε μια πολύ, πολύ ενδελεχή έρευνα».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή