Βαλλιστικούς πυραύλους φέρεται να μετέφερε στην Ρωσία το Ιράν

Η Τεχεράνη αρνείται τις κατηγορίες

Βαλλιστικούς πυραύλους φέρεται να μετέφερε στην Ρωσία το Ιράν
2'

Πηγές που επικαλείται το CNN υποστηρίζουν ότι το Ιράν μετέφερε πρόσφατα βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς στη Ρωσία για να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, ολοκληρώνοντας μια παράδοση για την οποία Αμερικανοί και Δυτικοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει ότι προετοιμαζόταν εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.

Δεν είναι σαφές πότε ακριβώς παραδόθηκαν οι πύραυλοι, αλλά η μεταφορά τους έρχεται καθώς η Ρωσία έχει εντείνει τις επιθέσεις της με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον ουκρανικών πόλεων και καθώς η Ουκρανία προετοιμάζεται για ρωσικές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας στις ενεργειακές υποδομές της αυτόν τον χειμώνα. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στους συμμάχους του σε συνάντηση της ομάδας επαφής για την άμυνα της Ουκρανίας στη Γερμανία την Παρασκευή ότι η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως περισσότερα συστήματα αεράμυνας.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Σον Σάβετ δήλωσε στο CNN σε δήλωσή του ότι «οποιαδήποτε μεταφορά ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία θα αποτελούσε δραματική κλιμάκωση της υποστήριξης του Ιράν» προς το Κρεμλίνο στην εισβολή του στην Ουκρανία.

«Έχουμε προειδοποιήσει για την εμβάθυνση της εταιρικής σχέσης ασφαλείας μεταξύ της Ρωσίας και του Ιράν από την αρχή της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και είμαστε θορυβημένοι από αυτές τις αναφορές. Εμείς και οι εταίροι μας έχουμε καταστήσει σαφές τόσο στην G7 όσο και στις συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ αυτό το καλοκαίρι ότι μαζί είμαστε έτοιμοι να επιφέρουμε σημαντικές συνέπειες», δήλωσε ο Σάβετ.

Η παροχή βαλλιστικών πυραύλων σηματοδοτεί μια σημαντική κλιμάκωση της υποστήριξης του Ιράν προς τη Ρωσία. Το Ιράν έχει ήδη προμηθεύσει τη Ρωσία με εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν στον πόλεμό τους κατά της Ουκρανίας και η Ρωσία έχει κατασκευάσει μια εγκατάσταση κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη χώρα με τη βοήθεια του Ιράν, όπως μετέδωσε το CNN.

Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη διέψευσε ότι η μεταφορά είχε πραγματοποιηθεί σε δήλωσή της στο CNN.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή