Starliner: Επιστρέφει στη Γη το όχημα χωρίς τους δύο αστροναύτες που έχουν «ξεμείνει»

Η πτήση επιστροφής του Starliner της Boeing αναμένεται να διαρκέσει έξι ώρες.

Starliner: Επιστρέφει στη Γη το όχημα χωρίς τους δύο αστροναύτες που έχουν «ξεμείνει»
NASA
1'

Το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής την επιστροφή του στη Γη, με τους αστροναύτες όμως που έχουν «ξεμείνει» το τελευταίο διάστημα, να μένουν εκεί.

Πιο συγκεκριμένα, το άδειο σκάφος, το οποίο έχει τεθεί σε αυτόνομη λειτουργία, αποσυνδέθηκε από τον ISS. Η κάψουλα, η οποία αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα μετά την εκτόξευσή της με επιβαίνοντες τον Μπατς Γουίλμορ και τη Σούνι Γουίλιμς από τη Nasa, κρίθηκε πολύ επικίνδυνη για να τους μεταφέρει στη Γη, αναφέρει το BBC.

Boeing Astronaut Launch
NASA astronauts Butch Wilmore, left, and Suni Williams waves to photographers after leaving the operations and checkout building for a trip to launch pad at Space Launch Complex 41 Wednesday, June 5, 2024, in Cape Canaveral, Fla. The two astronauts are scheduled to liftoff later today on the Boeing Starliner capsule for a trip to the international space station. . (AP Photo/Chris O'Meara)Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved.

Η αποστολή τους που θα κρατούσε οκτώ ημέρες τελικά θα κρατήσει οκτώ μήνες (στην καλύτερη περίπτωση) καθώς θα επιστρέψουν με όχημα της SpaceX όχι πριν από τον Φεβρουάριο του 2025.

Η πτήση επιστροφής του Starliner αναμένεται να διαρκέσει έξι ώρες. Αφού ξαναμπεί στη γήινη ατμόσφαιρα θα χρησιμοποιήσει αλεξίπτωτα για να επιβραδύνει την κάθοδό του και να προσγειωθεί στο διαστημικό στο Νέο Μεξικό το Σάββατο.

Boeing Astronaut Launch
Boeing Starliner spacecraft prepares to dock with the International Space Station for the first time on Thursday, June 6, 2024. (NASA via AP)

Οι δύο αποκλεισμένοι αστροναύτες είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση και σε τακτική επαφή με τις οικογένειές τους, λέει η Nasa.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή