Η παγκόσμια τάξη βρίσκεται «υπό απειλή ψυχροπολεμικών εντάσεων» προειδοποιούν CIA και MI6

Οι αρχηγοί της MI6 και της CIA προειδοποιούν ότι η παγκόσμια τάξη πραγμάτων απειλείται με τρόπο που δεν έχουμε δει από τον Ψυχρό Πόλεμο

Η παγκόσμια τάξη βρίσκεται «υπό απειλή ψυχροπολεμικών εντάσεων» προειδοποιούν CIA και MI6
1'

Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων βρίσκεται υπό απειλή με τρόπο που δεν έχουμε δει από τον Ψυχρό Πόλεμο προειδοποιήσαν οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι αρχηγοί της MI6 και της CIA, Sir Richard Moore και William Burns σε κοινό άρθρο τους στους Financial Times έγραψαν ότι ειδαν τον πόλεμο στην Ουκρανία να έρχεται και «προειδοποίησαν την διεθνή κοινότητα», ενώ σημείωσαν ότι εργάζονται μαζί για να πιέσουν για αποκλιμάκωση στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και να αποτρέψουν την αναζωπύρωση του Ισλαμικού Κράτους. Παράλληλα τόνισαν ότι «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παγκόσμια τάξη πραγμάτων - το ισορροπημένο σύστημα που οδήγησε σε σχετική ειρήνη και σταθερότητα και παρείχε άνοδο του βιοτικού επιπέδου, της ευημερίας και των ευκαιριών απειλείται με τρόπο που δεν έχουμε δει από τον Ψυχρό Πόλεμο».

Στην πρώτη τους δημόσια ομιλία στο FT Weekend Festival στο Kenwood House του Λονδίνου το Σάββατο εξήγησαν ότι και οι δύο ξένες υπηρεσίες πληροφοριών βλέπουν την άνοδο της Κίνας ως την κύρια μυστική και γεωπολιτική πρόκληση του αιώνα και μάλιστα είπαν οτι έχουν προχωρήσει σε αναδιοργάνωση των υπηρεσιών τους για να «αντικατοπτρίζουν αυτή την προτεραιότητα».

Παράλληλα είπαν ότι έχουν πιέσει «σκληρά» για αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και εργάζονται προκειμένουν να εξασφαλίσουν μία κατάπαυση του πυρός και συμφωνία για απελευθέρωση όλων των ομήρων. Μάλιστα ο κ. Μπερνς είπε ότι τις επόμενες ημέρες είναι πιθανή μία πιο λεπτομερής πρόταση.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή