Ο πρόεδρος του Τσαντ σε επίσημη επίσκεψη στην Ουγγαρία

Στην χώρα του Βίκτωρος Όρμπαν ο πρόεδρος του Τσαντ
AP
3'

Ο πρόεδρος του Τσαντ, ο Μααμάτ Ιντρίς Ντεμπί Ιτνό, έφθασε χθες Σάββατο το βράδυ στην Ουγγαρία για επίσημη επίσκεψη, με φόντο τη θεαματική όσο και απρόσμενη ενίσχυση των διμερών σχέσεων και την αναγγελία πως η Βουδαπέστη θα αναπτύξει στρατιωτική αποστολή με εκπαιδευτικό ρόλο στο κράτος του Σαχέλ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβατς καλωσόρισε τον αρχηγό του κράτους του Τσαντ μέσω μέσω X, τονίζοντας πως είναι «ευχαρίστηση» της Βουδαπέστης η υποδοχή του, μεταφορτώνοντας φωτογραφικά στιγμιότυπα από την άφιξή του.

Ο Μααμάτ Ντεμπί κάνει ενδιάμεσο σταθμό στην ουγγρική πρωτεύουσα μετά τη συμμετοχή του στη σύνοδο του φόρουμ συνεργασίας Κίνας-Αφρικής, στην οποία συμμετείχαν αυτή την εβδομάδα στο Πεκίνο πάνω από 50 ηγέτες κρατών της ηπείρου.

Η προεδρία του Τσαντ ανέφερε πως η επίσημη επίσκεψη γίνεται «κατόπιν πρόσκλησης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν».

Δεν δημοσιοποιήθηκε καμιά λεπτομέρεια για το πρόγραμμα. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου του Τσαντ, οι ηγέτες θα συζητήσουν διμερή συμφωνία στο πεδίο της ασφάλειας.

Το φθινόπωρο του 2023, η Βουδαπέστη ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αναπτύξει ανεξάρτητη στρατιωτική αποστολή περίπου 200 μελών στο Τσαντ, με εντολή να εκπαιδεύσει τις δυνάμεις της χώρας, στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον των τζιχαντιστικών οργανώσεων που τη λυμαίνονται.

Η αναγγελία προκάλεσε κατάπληξη σε ειδικούς: η χώρα της κεντρικής Ευρώπης, με πληθυσμό κάπου 9,6 εκατομμυρίων κατοίκων, δεν έχει ιστορικούς ή άλλους δεσμούς με την Αφρική.

Μολαταύτα η Ουγγαρία ενισχύει τις σχέσεις της με το Τσαντ, άνοιξε κέντρο ανθρωπιστικής βοήθειας, διπλωματική αποστολή, υπέγραψε διμερείς συμφωνίες στους τομείς της γεωργίας και της εκπαίδευσης...

Καθώς εγείρονται ερωτήματα για τη στρατιωτική αποστολή που ανήγγειλε, η Ουγγαρία, η μόνη χώρα μέλος της ΕΕ που διατηρεί στενή σχέση με το Κρεμλίνο παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, διέψευσε κατηγορηματικά πως «αντιπροσωπεύει συμφέροντα της Ρωσίας ή οποιοδήποτε άλλο ξένο συμφέρον».

Το Τσαντ, φτωχή και περίκλειστη χώρα 18 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι το τελευταίο κράτος στο Σαχέλ που φιλοξενεί ακόμη αποστολή των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας.

Ανάμεσα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Σουδάν, τη Λιβύη και τον Νίγηρα, το Τσαντ είναι πλέον τριγυρισμένο από χώρες που φιλοξενούν διαφόρων μεγεθών ρωσικές παραστρατιωτικές δυνάμεις, που προέκυψαν από την αναδιοργάνωση της εταιρείας Βάγκνερ του Γεβγκένι Πριγκόζιν, μετά τον θάνατό του σε μυστηριώδες αεροπορικό δυστύχημα τον Αύγουστο του 2023.

Έπειτα από διπλωματικές συγκρούσεις κι απογοητεύσεις, το Παρίσι θα μειώσει περαιτέρω την στρατιωτική παρουσία του στη δυτική και κεντρική Αφρική· το απόσπασμα στο Τσαντ προβλέπεται να συρρικνωθεί σε περίπου 300 άνδρες (από τους περίπου 1.000 το τρέχον διάστημα), σύμφωνα με πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου που είχαν εκφραστεί τον Ιούνιο.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις