Πόλεμος στο Σουδάν: 21 νεκροί σε αγορά από βομβαρδισμούς παραστρατιωτικών

Πάνω από 20 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από τον βομβαρδισμό που αποδίδεται στο πυροβολικό των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ)

Πόλεμος στο Σουδάν: 21 νεκροί σε αγορά από βομβαρδισμούς παραστρατιωτικών
2'

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τουλάχιστον 67 τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμό που φέρονται να εξαπέλυσαν παραστρατιωτικοί σε αγορά στην πόλη Σενάρ, στο νοτιοανατολικό Σουδάν, ενημέρωσαν ιατρική πηγή και αυτόπτες μάρτυρες το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το δίκτυο Σουδανών γιατρών, συλλογικότητα που δημιουργήθηκε μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη χώρα της Αφρικής την άνοιξη της περασμένης χρονιάς, έδωσε παρόμοιο απολογισμό, αυξάνοντας όμως τον αριθμό των τραυματιών σε «πάνω από 70».

Η ίδια οργάνωση επέρριψε την ευθύνη για τον βομβαρδισμό στο πυροβολικό των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), των παραστρατιωτικών υπό τις διαταγές του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, σε πόλεμο με τις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις (ΣΕΔ) του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν από τη 15η Απριλίου 2023.

Η πολιτεία Σενάρ, η οποία φιλοξενούσε ήδη προτού ξεσπάσουν οι μάχες πάνω από μισό εκατομμύριο εσωτερικά εκτοπισμένους, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), συνδέει το κεντρικό Σουδάν με το νοτιοανατολικό, υπό τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων, όπου έχουν βρει καταφύγιο εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι εκτοπισμένοι.

Στα τέλη Ιουνίου, οι ΔΤΥ κυρίευσαν τη Σίντζα, την πρωτεύουσα της Σενάρ.

Τον Αύγουστο, επίθεση των παραστρατιωτικών στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 80 ανθρώπους σε κοινότητα της πολιτείας, σύμφωνα με ιατρική πηγή και αυτόπτες μάρτυρες.

Ο πόλεμος έχει σπρώξει το Σουδάν στα πρόθυρα του λιμού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες, με ορισμένες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ως και 150.000 νεκρούς, σύμφωνα με τον Αμερικανό ειδικό επιτετραμμένο Τομ Περιέλο.

Μετέτρεψε παράλληλα πάνω από δέκα εκατομμύρια ανθρώπους σε πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους, ενώ προκάλεσε πελώριες καταστροφές στις υποδομές.

Την Παρασκευή, ομάδα ειδικών του ΟΗΕ με εντολή της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε να αναπτυχθεί άμεσα στο Σουδάν διεθνής δύναμη, «ανεξάρτητη και αμερόληπτη», για να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό.

Τόνισε πως οι αντιμαχόμενες πλευρές έχουν διαπράξει σειρά «παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνών εγκλημάτων, πολλά από τα οποία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Η διπλωματία του στρατιωτικού καθεστώτος του Σουδάν απέρριψε το Σάββατο τα συμπεράσματα και τις συστάσεις της έκθεσης των ειδικών.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή