Αξιωματικός Πολεμικού Ναυτικού έβαλε κρυφά δορυφορικό πιάτο για να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο

Η αξιωματικός προσπάθησε να κρύψει το δίκτυο, το οποίο αποκαλούσε «Stinky», μετονομάζοντάς το σε εκτυπωτή, αρνούμενη την ύπαρξή του

Αξιωματικός Πολεμικού Ναυτικού έβαλε κρυφά δορυφορικό πιάτο για να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο

Το πολεμικό πλοίο του ναυτικού, USS Manchester

Ioanna Raptis/Portsmouth Herald via AP
2'

Μια επικεφαλής του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, η οποία ήθελε να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, ώστε η ίδια και άλλοι στρατευμένοι αξιωματικοί να μπορούν να περιηγούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να ελέγχουν τα αθλητικά αποτελέσματα και να παρακολουθούν ταινίες κατά τη διάρκεια της αποστολής τους, εγκατέστησε ένα μη εξουσιοδοτημένο δορυφορικό πιάτο Starlink σε ένα πολεμικό πλοίο και είπε ψέματα στον διοικητή της για να το κρατήσει μυστικό, αναφέρουν ερευνητές.

Η πρόσβαση στο διαδίκτυο περιορίζεται όσο ένα πλοίο βρίσκεται εν πλω για να διατηρηθεί το εύρος ζώνης για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και για να προστατευθεί από απειλές κυβερνοασφάλειας.

Το Πολεμικό Ναυτικό απάλλαξε την Γκρίσελ Μαρρέρο, ανώτερη διοικητική προϊσταμένη του παράκτιου πολεμικού πλοίου USS Manchester, τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο του 2023, και έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες σχετικά με τμήματα της έρευνας αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την έρευνα, η Μαρρέρο, πρώην τεχνικός πληροφοριακών συστημάτων, και οι ανώτεροι αξιωματικοί πλήρωσαν 2.800 δολάρια για το Starlink High Performance Kit το οποίο εγκατέστησαν τον Απρίλιο του 2023 πριν από μια αποστολή.

Η ίδια και περισσότεροι από δώδεκα άλλοι αρχικελευστές το χρησιμοποίησαν για να στέλνουν μηνύματα στο σπίτι και να ενημερώνονται για τις ειδήσεις, καθώς αγόρασαν και ενισχυτές σήματος κατά τη διάρκεια μιας στάσης στο Περλ Χάρμπορ της Χαβάης, αφού συνειδητοποίησαν ότι το ασύρματο σήμα δεν κάλυπτε όλες τις περιοχές του πλοίου, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι εμπλεκόμενοι χρησιμοποίησαν επίσης τη χρεωστική κάρτα της Ένωσης Αρχιπλοιάρχων για να εξοφλήσουν τον μηνιαίο λογαριασμό Starlink ύψους 1.000 δολαρίων.

Το δίκτυο δεν μοιράστηκε με τους βαθμοφόρους ναύτες.

Η Μαρρέρο προσπάθησε να κρύψει το δίκτυο, το οποίο αποκαλούσε «Stinky», μετονομάζοντάς το σε εκτυπωτή, αρνούμενη την ύπαρξή του.

Τον Μάρτιο καταδικάστηκε σε στρατοδικείο όπου δήλωσε ένοχη για παράβαση καθήκοντος και παροχή ψευδών επίσημων δηλώσεων σε διοικητές, ανέφεραν οι Navy Times. Μετά τη δίκη υποβιβάστηκε σε αρχικελευστή.

Η Μαρρέρο απαλλάχθηκε «λόγω της απώλειας εμπιστοσύνης στις ηγετικές της ικανότητες», δήλωσε η εκπρόσωπος του ναυτικού, αντιπλοίαρχος Σίντι Φιλντς, μέσω email.

«Οι ανώτεροι στρατιωτικοί ηγέτες του Ναυτικού ... αναμένεται να διατηρούν τα υψηλότερα πρότυπα υπευθυνότητας, αξιοπιστίας και ηγεσίας και το Ναυτικό τους καθιστά υπόλογους όταν υπολείπονται αυτών των προτύπων», δήλωσε η Φιλντς.

Την περασμένη εβδομάδα ένας διοικητής του αντιτορπιλικού USS John McCain απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του, αφού εθεάθη σε μια φωτογραφία να πυροβολεί με τουφέκι με το σκόπευτρο τοποθετημένο ανάποδα. Η εικόνα προκάλεσε στο Ναυτικό σημαντική γελοιοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή: AP News

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή