ΗΠΑ: Άνδρας συνελήφθη για κατηγορίες ότι σκότωσε τη φίλη του και άφησε το πτώμα της σε αεροδρόμιο

Οι ερευνητές έμαθαν ότι ο κατηγορούμενος είχε αγοράσει αεροπορικό εισιτήριο το προηγούμενο πρωί, δήλωσε η πολιτειακή αστυνομία

ΗΠΑ: Άνδρας συνελήφθη για κατηγορίες ότι σκότωσε τη φίλη του και άφησε το πτώμα της σε αεροδρόμιο

Ο Κέβιν Άνταμ Κινιάντζουι Κανγκέτε συνοδεύεται έξω από δικαστήριο στο Ναϊρόμπι της Κένυας, στις 14 Φεβρουαρίου 2024. Εκδόθηκε την Κυριακή στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για δολοφονία

Brian Inganga/AP μέσω CNN
5'

Ο 42χρονος Κέβιν Κανγκέτε κατηγορείται για τη δολοφονία της κοπέλας του, της νοσοκόμας Μάργκαρετ «Μάγκι» Μπίτου, το πτώμα της οποίας βρέθηκε σε σταθμευμένο αυτοκίνητο τον περασμένο Νοέμβριο στο Διεθνές Αεροδρόμιο Logan της Βοστώνης, δύο ημέρες αφότου δηλώθηκε η εξαφάνισή της. Οι αρχές λένε ότι ο δράστης στη συνέχεια επιβιβάστηκε αμέσως σε πτήση και διέφυγε από τη χώρα.

Για μήνες, ο ύποπτος διέφευγε από τις αρχές μετά την άφιξή του στην Κένυα. Τον Ιανουάριο, οι ερευνητές εντόπισαν τον Κανγκέτε σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο Ναϊρόμπι και τον συνέλαβαν. Απέδρασε από τη φυλακή λίγες ημέρες αργότερα και διέφευγε για μια εβδομάδα πριν συλληφθεί εκ νέου στο Ναϊρόμπι στις αρχές Φεβρουαρίου.

Η Κένυα έχει συνάψει συνθήκη έκδοσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η έκδοση του Κανγκέτε την Κυριακή τον επιστρέφει στη δικαιοδοσία του φερόμενου εγκλήματός του, περίπου 11265 χιλιόμετρα μακριά. Αναμένεται να αντιμετωπίσει την κατηγορία του φόνου στο Ανώτατο Δικαστήριο του Σάφολκ την Τρίτη, δήλωσε ο Ρένσον Ινγκόνγκα, διευθυντής της εισαγγελίας της Κένυας.

«Επιθυμώ να επαναλάβω τη δέσμευσή μου και την υποστήριξή μου, όποτε χρειάζεται, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, και ιδίως στην εισαγγελική ομάδα, καθώς προχωρούν στην επόμενη φάση της υπόθεσης», ανέφερε ο Ινγκόνγκα σε δήλωσή του τη Δευτέρα.

Επιβιβάστηκε σε πτήση μία ημέρα πριν βρεθεί το πτώμα της

Η 31χρονη Μμπίτου ζούσε στο Γουίτμαν, ένα προάστιο της Βοστώνης, και ήταν η νεότερη σε μια οικογένεια εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Οι δύο μεγαλύτερες αδελφές της και η μητέρα της είναι όλες νοσοκόμες.

Η εξαφάνισή της δηλώθηκε στα τέλη Οκτωβρίου, αφού δεν εμφανίστηκε στη δουλειά της, πράγμα ασυνήθιστο για εκείνη.

Η οικογένειά της ειδοποίησε την αστυνομία και κάλεσε τα κοντινά νοσοκομεία για να ελέγξει αν ήταν ασθενής. Οι ερευνητές πίστευαν ότι ο φίλος της ήταν ύποπτος, σύμφωνα με ποινική καταγγελία της πολιτειακής αστυνομίας.

Με τη βοήθεια των καμερών παρακολούθησης, η αστυνομία εντόπισε το Toyota SUV του στο αεροδρόμιο και το βρήκε σε ένα γκαράζ στάθμευσης. Στο εσωτερικό του βρήκαν το αιμόφυρτο σώμα της Μμπίτου με πληγές από κοψίματα στο πρόσωπο και τον λαιμό, ανέφερε η πολιτειακή αστυνομία της Μασαχουσέτης σε ένορκη κατάθεση.

Την ημέρα πριν βρεθεί το πτώμα της, ο Κανγκέτε επιβιβάστηκε σε πτήσεις από τη Βοστώνη προς την Κένυα. Οι κάμερες παρακολούθησης τον έδειξαν να φεύγει από το γκαράζ και να εισέρχεται σε έναν τερματικό σταθμό του αεροδρομίου, ανέφερε η αστυνομία.

Οι ερευνητές έμαθαν ότι είχε αγοράσει αεροπορικό εισιτήριο το προηγούμενο πρωί, δήλωσε η πολιτειακή αστυνομία.

«Γιατί εκείνη;», δήλωσε η αδελφή της, Ανν Μμπίτου, στο CNN τον Νοέμβριο. «Η κόρη κανενός δεν το αξίζει αυτό, αλλά γιατί η αδελφή μου; Γιατί η Μάγκι;» «Είμαι τόσο θυμωμένη, που ακόμα προσπαθώ να τα επεξεργαστώ όλα. Στα 31 της χρόνια, υποτίθεται ότι δεν πρέπει να σχεδιάζουμε την κηδεία της. Υποτίθεται ότι πρέπει να σχεδιάζουμε γιορτές, γενέθλια, γάμους, ταξίδια».

Ο φυγάς συνελήφθη σε νυχτερινό κέντρο στο Ναϊρόμπι, αλλά απέδρασε

Ο Κανγκέτε συνελήφθη δύο φορές με τη βοήθεια πληροφοριοδοτών.

Αφού έφτασε στην Κένυα, διέφυγε από τις αρχές για τρεις μήνες. Στη συνέχεια, στα τέλη Ιανουαρίου, κάποιος ειδοποίησε την αστυνομία ότι ένας άνδρας σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο Ναϊρόμπι έμοιαζε με εικόνες του υπόπτου που είχαν δει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσαν οι κενυατικές αρχές.

Ένας μυστικός αστυνομικός τον εντόπισε και άρχισε να συνομιλεί μαζί του, δήλωσε στο CNN αξιωματούχος της αστυνομίας. Μέσα σε λίγες ώρες, οι αρχές αναγνώρισαν τον άνδρα ως τον Κανγκέτε, για τον οποίο οι αρχές της Μασαχουσέτης είχαν λάβει ένταλμα σύλληψης με την κατηγορία της δολοφονίας.

Μια εβδομάδα αργότερα, ένας άνδρας που ισχυριζόταν ότι ήταν ο δικηγόρος του εμφανίστηκε στο αστυνομικό τμήμα όπου κρατούνταν και ζήτησε να μιλήσει μαζί του. Οι αστυνομικοί απελευθέρωσαν τον ύποπτο από το κελί του και τους άφησαν μόνους τους σε ένα γραφείο. Ο ύποπτος διέφυγε με τα πόδια και απέφευγε τις αρχές για μέρες, σύμφωνα με την αστυνομία.

Συνελήφθη εκ νέου μια εβδομάδα αργότερα στο σπίτι ενός συγγενή του σε προάστιο του Ναϊρόμπι μετά από άλλη πληροφορία, ανέφερε η αστυνομία της Κένυας.

Ο Κέβιν Χέιντεν, εισαγγελέας της κομητείας Σάφολκ στα προάστια της Βοστώνης, ευχαρίστησε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, το FBI, την πολιτειακή αστυνομία, την κυβέρνηση της Κένυας και τις κενυατικές υπηρεσίες ασφαλείας για τη διευκόλυνση της σύλληψης.

«Οι τεράστιες και ακούραστες προσπάθειές τους θα δώσουν στην οικογένεια και τους φίλους της Μάργκαρετ την ευκαιρία να δουν τον Κέβιν Κανγκέτε να αντιμετωπίζει τη δικαιοσύνη για αυτό το τρομερό έγκλημα», ανέφερε ο Χέιντεν σε δήλωσή του τον Φεβρουάριο.

Οι ερευνητές δεν έχουν αποκαλύψει το κίνητρο της δολοφονίας.

Πηγή: CNN

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή