ΗΠΑ: Οικογένεια αγροτών αγόρασε σπάνιο νόμισμα πριν από δεκαετίες - Η αξία του τώρα είναι αφάνταστη

Όταν η μια αδερφή έμαθε πριν από λίγα χρόνια για την πιθανή αξία του νομίσματος, είπε «είναι αυτό πραγματικά δυνατόν;».  

Αυτή η παλαιότερη εικόνα που παρέχεται από την GreatCollections δείχνει ένα σετ proof dime του 1975 που κατά λάθος κατασκευάστηκε χωρίς τη σφραγίδα S του Νομισματοκοπείου του Σαν Φρανσίσκο.

GreatCollections μέσω AP
3'

Τρεις αδελφές από το Οχάιο που κληρονόμησαν μια δεκάρα που φυλασσόταν σε τραπεζικό θησαυροφυλάκιο για περισσότερα από 40 χρόνια γνώριζαν ότι είχε κάποια αξία. Αλλά δεν είχαν ιδέα πόσο, μέχρι πριν από λίγα χρόνια.

Το εξαιρετικά σπάνιο νόμισμα, που κόπηκε από το Νομισματοκοπείο των ΗΠΑ στο Σαν Φρανσίσκο το 1975, θα μπορούσε να αποφέρει περισσότερα από 500.000 δολάρια, δήλωσε ο Ίαν Ράσελ, πρόεδρος της GreatCollections, η οποία ειδικεύεται στα νομίσματα και διαχειρίζεται μια διαδικτυακή δημοπρασία που θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο.

Αυτό που κάνει την δεκάρα που απεικονίζει τον πρόεδρο Φραγκλίνο Ρούσβελτ τόσο πολύτιμη είναι ότι λείπει το σήμα «S» του νομισματοκοπείου για το Σαν Φρανσίσκο, ένα από τα μόλις δύο που είναι γνωστό ότι υπάρχουν χωρίς το σήμα. Το άλλο πουλήθηκε σε δημοπρασία του 2019 έναντι 456.000 δολαρίων και μετά από μήνες πάλι σε ιδιώτη συλλέκτη.

Ενώ οι σοβαροί συλλέκτες νομισμάτων γνώριζαν από καιρό την ύπαρξη αυτών των δύο σπάνιων δεκάλεπτων, η τύχη τους παρέμενε μυστήριο από τα τέλη της δεκαετίας του 1970.

«Ήταν κρυμμένα για δεκαετίες». δήλωσε ο Ράσελ. «Οι περισσότεροι μεγάλοι συλλέκτες και έμποροι δεν έχουν δει ποτέ κανένα».

Το νομισματοκοπείο στο Σαν Φρανσίσκο κατασκεύασε περισσότερα από 2,8 εκατομμύρια ειδικά σετ «proof» χωρίς κυκλοφορία το 1975, τα οποία περιείχαν έξι νομίσματα και πωλούνταν προς 7 δολάρια. Οι συλλέκτες λίγα χρόνια αργότερα ανακάλυψαν ότι από δύο δεκάρες από το σετ έλειπε το σήμα του νομισματοκοπείου.

Οι αδελφές από το Οχάιο, που κληρονόμησαν το ένα από αυτά τα δύο δεκάλεπτα μετά τον πρόσφατο θάνατο του αδελφού τους, θέλουν να παραμείνουν ανώνυμες δεδομένης της ξαφνικής τους τύχης, δήλωσε ο Ράσελ.

Μοιράστηκαν με τον Ράσελ ότι ο αδελφός τους και η μητέρα τους το 1978 αγόρασαν το πρώτο νόμισμα λάθους που ανακαλύφθηκε για 18.200 δολάρια, το οποίο θα ανερχόταν σήμερα σε περίπου 90.000 δολάρια. Οι γονείς τους, οι οποίοι διατηρούσαν μια γαλακτοκομική φάρμα, είδαν το νόμισμα ως ένα δίχτυ οικονομικής ασφάλειας.

Μία από τις αδελφές είπε ότι ο αδελφός της μιλούσε συχνά για το σπάνιο νόμισμα. Αλλά δεν το είδε ποτέ από πρώτο χέρι μέχρι πέρυσι.

Ο Ράσελ, η εταιρεία του οποίου εδρεύει στο Ιρβάιν της Καλιφόρνια, δήλωσε ότι ο αδελφός τους επικοινώνησε μαζί του πριν από περίπου επτά χρόνια και τελικά του μίλησε για το νόμισμα. Και εκείνος κράτησε το μυστικό.

Όταν ο Ράσελ είπε σε μία από τις αδελφές πριν από λίγα χρόνια για την πιθανή αξία του νομίσματος, είπε ότι εκείνη σχολίασε «είναι αυτό πραγματικά δυνατόν;».

Τώρα το νόμισμα, γνωστό ως «1975 “no S” proof dime», θα εκτεθεί σε μια έκθεση νομισμάτων που ξεκινά την Τετάρτη στην Τάμπα της Φλόριντα και πριν κλείσει η δημοπρασία στα τέλη Οκτωβρίου, δήλωσε ο Ράσελ.

Αν και υπάρχει πιθανότητα να υπάρχουν και άλλα παραδείγματα του σπάνιου δεκάλεπτου, αυτά θα μπορούσαν να βρεθούν μόνο μεταξύ των σετ «proof» του 1975 και όχι στα ψιλά της τσέπης κάποιου, δήλωσε ο Ράσελ.

Παρόλα αυτά, αναμένει ότι αυτή η τελευταία ανακάλυψη θα προκαλέσει πολλές αναζητήσεις.

Πηγή: AP News