Ο τυφώνας Γιάγκι προκάλεσε την κατάρρευση πολυσύχναστης γέφυρας στο Βιετνάμ

Περισσότεροι από 240 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ενώ περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν ρεύμα

Ο τυφώνας Γιάγκι προκάλεσε την κατάρρευση πολυσύχναστης γέφυρας στο Βιετνάμ
Bui Van Lanh/VNA μέσω AP
2'

Μια πολυσύχναστη γέφυρα στο βόρειο Βιετνάμ κατέρρευσε στον απόηχο του σούπερ τυφώνα Γιάγκι, βυθίζοντας 10 αυτοκίνητα και δύο σκούτερ στον Κόκκινο Ποταμό, δήλωσε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Χο Ντουκ Φοκ.

Δεν είναι σαφές αν υπήρξαν θύματα από την κατάρρευση της γέφυρας Φονγκ Τσάου στην επαρχία Που Τό. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν διασωθεί και 13 αγνοούνται, δήλωσε ο κ. Χο.

Μέρος της γέφυρας μήκους 375 μέτρων εξακολουθεί να στέκεται και ο κ. Χο δήλωσε ότι έδωσε εντολή στο στρατό να κατασκευάσει μια πλωτή γέφυρα το συντομότερο δυνατό.

Ο Γιάγκι, η ισχυρότερη καταιγίδα της Ασίας φέτος, έχει σκοτώσει τουλάχιστον 59 ανθρώπους από τότε που έφτασε στο Βιετνάμ το Σάββατο, φέρνοντας ισχυρούς ανέμους ταχύτητας έως και 203 χλμ/ώρα.

Τις ημέρες που ακολούθησαν, η καταιγίδα προκάλεσε καταστροφές στο βόρειο Βιετνάμ.

Τουλάχιστον 44 θύματα σκοτώθηκαν από κατολισθήσεις και αστραπιαίες πλημμύρες, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας, ανάμεσά τους μια 68χρονη γυναίκα, ένα αγόρι ενός έτους και ένα νεογέννητο μωρό.

Περισσότεροι από 240 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ενώ περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν ρεύμα.

Ο τυφώνας ξήλωσε επίσης στέγες από κτίρια και ξερίζωσε δέντρα.

Αν και έχει εξασθενήσει σε τροπική ύφεση, οι αρχές έχουν προειδοποιήσει για περισσότερες πλημμύρες και κατολισθήσεις καθώς η καταιγίδα κινείται δυτικά.

Στην επαρχία Γεν Μπάι, τα νερά των πλημμυρών έφτασαν σε ύψος ενός μέτρου τη Δευτέρα, με 2.400 οικογένειες να μετακινούνται σε υψηλότερα σημεία καθώς η στάθμη των υδάτων ανέβαινε, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Ο Γιάγκι βύθισε επίσης και παρέσυρε στην θάλασσα δεκάδες αλιευτικά σκάφη. Την Κυριακή, το προσωπικό έρευνας και διάσωσης βρήκε 27 ανθρώπους να παρασύρονται στη θάλασσα, αφού δώδεκα ψαράδες είχαν δηλωθεί ως αγνοούμενοι.

Σχεδόν 50.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις παράκτιες πόλεις του Βιετνάμ, με τις αρχές να εκδίδουν προειδοποίηση να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Τα σχολεία έκλεισαν προσωρινά σε 12 βόρειες επαρχίες, συμπεριλαμβανομένου του Ανόι.

Πριν χτυπήσει το Βιετνάμ, ο Γιάγκι άφησε πίσω του 24 νεκρούς στη νότια Κίνα και τις Φιλιππίνες.

Οι επιστήμονες λένε ότι οι τυφώνες και οι κυκλώνες γίνονται ισχυρότεροι, πιο συχνοί και παραμένουν πάνω από την ξηρά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Τα θερμότερα νερά των ωκεανών σημαίνουν ότι οι καταιγίδες παίρνουν περισσότερη ενέργεια, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερες ταχύτητες ανέμου.

Μια θερμότερη ατμόσφαιρα συγκρατεί επίσης περισσότερη υγρασία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πιο έντονες βροχοπτώσεις.

Με πληροφορίες από το BBC

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή