Σήμα κινδύνου από τον Ντράγκι: Η ΕΕ χρειάζεται ένα υπερδιπλάσιο Σχέδιο Μάρσαλ

«Πρόκειται για μια υπαρξιακή πρόκληση», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην 328 σελίδων έκθεσή του

Σήμα κινδύνου από τον Ντράγκι: Η ΕΕ χρειάζεται ένα υπερδιπλάσιο Σχέδιο Μάρσαλ
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
2'

Σήμα κινδύνου στέλνει ο Μάριο Ντράγκι τονίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να δαπανήσει τα διπλάσια από ό,τι μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ευκαιρία για την Ευρώπη, ενώ απαιτείται κοινός δανεισμός για τη χρηματοδότηση της άμυνας, αναφέρει ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ σε έκθεση-ορόσημο, όπως αναφέρει το Politico.

Αναλυτικότερα, η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει διπλάσια ποσά από ό,τι επένδυσε στην ανοικοδόμηση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι, καθώς δημοσίευσε ένα πολυαναμενόμενο σχέδιο για την ανάσχεση της οικονομικής παρακμής της ηπείρου.

«Πρόκειται για μια υπαρξιακή πρόκληση», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην 328 σελίδων έκθεσή του. Στόχος είναι να βγει η ΕΕ από το τέλμα της χαμηλής παραγωγικότητας και της ισχνής ανάπτυξης, καθώς ολισθαίνει πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Είπε ότι η ΕΕ χρειάζεται ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο επενδύσεων, υπερδιπλάσιο από αυτό που συνδέεται με το σχέδιο Μάρσαλ, το οποίο διοχέτευσε 13 δισεκατομμύρια δολάρια - που ισοδυναμούν με περίπου 150 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα - στη Δυτική Ευρώπη στα τέλη της δεκαετίας του 1940 και στις αρχές της δεκαετίας του 1950.

Ο Ντράγκι πιέζει την ΕΕ να εκδώσει νέο κοινό χρέος για τη χρηματοδότηση των βιομηχανικών και αμυντικών αναγκών της, κάτι στο οποίο αντιτίθενται αρκετές κυβερνήσεις. Σημείωσε ότι ο στόχος της Ευρώπης να μηδενίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι τα μέσα του αιώνα προσφέρει στο μπλοκ την ευκαιρία να κατασκευάσει και να εξάγει καθαρές τεχνολογίες σε όλο τον κόσμο.

«Θα πρέπει να εγκαταλείψουμε την ψευδαίσθηση ότι μόνο η αναβλητικότητα μπορεί να διατηρήσει τη συναίνεση», είπε. «Η αναβλητικότητα παρήγαγε μόνο βραδύτερη ανάπτυξη και σίγουρα δεν πέτυχε περισσότερη συναίνεση. Έχουμε φτάσει στο σημείο όπου, χωρίς δράση, θα πρέπει είτε να θέσουμε σε κίνδυνο την ευημερία μας, το περιβάλλον μας ή την ελευθερία μας».

Ο πυρήνας των οικονομικών προβλημάτων

Στον πυρήνα των οικονομικών προβλημάτων της Ευρώπης, υποστηρίζει η έκθεση, βρίσκεται το κόστος της ενέργειας για τη βιομηχανία, η οποία σήμερα αναγκάζεται να πληρώνει 158% περισσότερο για την ηλεκτρική ενέργεια από ό,τι στις ΗΠΑ και 345% περισσότερο για το φυσικό αέριο.

Ο Ντράγκι βλέπει την τεχνητή νοημοσύνη ως μια ευκαιρία για την Ευρώπη «να διορθώσει τις αδυναμίες της στην καινοτομία και την παραγωγικότητα και να αποκαταστήσει το κατασκευαστικό της δυναμικό». Ζητά να ενσωματωθεί η τεχνητή νοημοσύνη «στις υπάρχουσες βιομηχανίες μας, ώστε να μπορούν να παραμείνουν στην πρώτη γραμμή.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή