Σκοτεινός τουρισμός: Τι ισχύει τελικά με την «Πύλη της Κολάσεως» - Τα σπανιότερα φυσικά φαινόμενα

Ο σκοτεινός τουρισμός είναι μία αυξανόμενη τάση, που συνδυάζει την περιέργεια με την επιθυμία για την εξερεύνηση του αγνώστου

Σκοτεινός τουρισμός: Τι ισχύει τελικά με την «Πύλη της Κολάσεως» - Τα σπανιότερα φυσικά φαινόμενα
6'

Ο πλανήτης είναι γεμάτος τοπία ασύλληπτης ομορφιάς αλλά και φαινομένων ανεξήγητων και απόκοσμων τα οποία προκαλούν δέος.

Ο σκοτεινός τουρισμός είναι μία αυξανόμενη τάση, που συνδυάζει την περιέργεια με την επιθυμία για την εξερεύνηση του αγνώστου και οδηγεί τους ταξιδιώτες σε μέρη όπου η φύση αλληλεπιδρά με την ιστορία και τους μύθους με έναν τρόπο σχεδόν ανατριχιαστικό και μυσταγωγικό.

Από την «Πύλη της Κολάσεως» μέχρι τις «Μπάλες Φωτιάς» τα φαινόμενα αυτά προσφέρουν την ευκαιρία να πλησιάσουμε τα όρια της επιστημονικής εήγησης και της ανθρώπινης φαντασίας.

Τα 8 σπανιότερα φυσικά φαινόμενα στον κόσμο

«Πύλη της Κολάσεως»

Είναι γεγονός ότι η «Πύλη της Κολάσεως» έχει τριπλασιαστεί σε μέγεθος από το 1991 σύμφωνα με το US Geological Survey. Πρόκειται για μια τεράστια τρύπα που έχει δημιουργηθεί στο έδαφος της Σιβηρίας και μεγαλώνει συνεχώς. Η πρώτη εμφάνιση αυτής της τρύπας έγινε την δεκαετία του ’60 η οποία δεν ήταν παρά μόνο μια μικρή ρωγμή που δύσκολα την παρατηρούσε κανείς. Σήμερα αυτή η μικρή ρωγμή έχει μετατραπεί όπως φαίνεται από τις δορυφορικές φωτογραφίες, μία μεγάλη τρύπα με απότομους γκρεμούς με το σχήμα του να μοιάζει με σαλάχι.

Ο κρατήρας Batagay που ονομάζουμε «Πύλη της Κολάσεως» στην πραγματικότητα δεν είναι κρατήρας παρά μόνο το έδαφος που υποχωρεί επειδή το παγωμένο έδαφος από κάτω λιώνει και δημιουργεί κατολισθήσεις. Κανένας κρατήρας στην Αμερική δεν έχει ξεπεράσει ακόμα σε μέγεθος αυτού του Batagay, ο οποίος ξεπερνάει σε μήκος το ένα χιλιόμετρο και τα 50 μέτρα βάθος. Ο κρατήρας απελευθερώνει 5.000 τόνους άνθρακα το χρόνο.

«Μπάλες Φωτιάς»

Οι «Μπάλες Φωτιάς» είναι απλά ένας μύθος η ένα πραγματικά ακραίο φυσικό φαινόμενο;… σύμφωνα με τον μύθο για εκατοντάδες χρόνια οι χωρικοί κοντά στον ποταμό Μεκόνγκ της Ταϊλάνδης πίστευαν ότι ένα φίδι φτύνει χιλιάδες κόκκινες σφαίρες σε ένδειξη σεβασμού για τον Βούδα. Οι επιστήμονες ακόμα δεν γνωρίζουν τι προκαλεί τις «Μπάλες Φωτιάς». Παρ’όλα αυτά κάθε χρόνο μαζεύονται χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον πλανήτη για να δουν από κοντά τις «Μπάλες Φωτιάς» Naga να ξεπροβάλουν από τον ποταμό και να εξαφανίζονται λίγο αργότερα στον ουρανό.

«Ματωμένοι Καταρράκτες»

Η ονομασία «Ματωμένοι Καταρράκτες» δεν είναι τυχαία σε αυτό το πολύ σπάνιο φυσικό φαινόμενο. Οι καταρράκτες φαίνεται πως εκβάλουν στον Ωκεανό αίμα και όχι νερό. Στην πραγματικότητα δεν είναι αίμα… απλά το υγρό που εκβάλλεται έχει αυτό το έντονο κόκκινο χρώμα. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες αυτό το κόκκινο υγρό προέρχεται από λίμνη που περιέχει υψηλές ποσότητες αλατιού και είναι «εγκλωβισμένη» στον πάγο. Πριν από 2 εκατομμύρια χρόνια μια μεγάλη ποσότητα αλμυρού νερού παγιδεύτηκε ανάμεσα στους πάγους και γι’ αυτό δημιουργήθηκε το κοκκινωπό υγρό.

«Μετακινούμενες Πέτρες»

Ακόμα ένα «τρελό» φυσικό φαινόμενο που είναι λες και είναι βγαλμένο από μυθιστόρημα ενός βιβλίου. Οι «Μετακινούμενες Πέτρες» δεν μετακινούνται ούτε από ανθρώπινο παράγοντα αλλά ούτε και από κάποιο ζωάκι της περιοχής. Η Κοιλάδα του Θανάτου όπως την ονομάζουν βρίσκεται στα σύνορα Καλιφόρνια- Νεβάδα. Κι αυτό το φυσικό φαινόμενο έχει αιτιολογία από τους ειδικούς καθώς όπως λένε αποδίδεται στους πολύ ισχυρούς ανέμους που σε συνδυασμό με το λασπωμένο έδαφος κάνουν τις πέτρες να μετακινηθούν από την θέση τους. Κανένα στοιχείο μαγείας σε αυτό το ανήκουστο φυσικό φαινόμενο.

«Παγωμένες Φυσαλίδες Μεθανίου»

Εκ πρώτης όψεως οι «Παγωμένες Φυσαλίδες Μεθανίου» μπορεί να πει κανείς ότι μοιάζουν με τσούχτρες μα στην πραγματικότητα είναι απλά φυσαλίδες μεθανίου οι οποίες έχουν εγκλωβιστεί μέσα στα παγωμένα νερά της λίμνης Abraham που βρίσκεται έξω από το Jasper National Park στην Alberta του Καναδά. Το συγκεκριμένο αλλόκοτο φυσικό φαινόμενο είναι αρκετά γνωστό καθώς προσελκύει τουρίστες από όλες τις χώρες. Είναι από τα πλέον δημοφιλέστερα μέρη για να επισκεφτεί κανείς. Παρότι το τοπίο φαντάζει εξωπραγματικό ο κίνδυνος που επιφέρει μπορεί να σε αποτρέψει από το να το επισκεφτείς διότι κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσης του μεθανίου, όταν ο πάγος λιώνει, μια σπίθα αρκεί για να προκαλέσει μια γιγαντιαία έκρηξη. Είναι ένα ξεχωριστό και αρκετά επικίνδυνο τοπίο.

«Το Δάσος των Μαχαιριών»

Στην συγκεκριμένη περίπτωση μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις. «Το Δάσος των Μαχαιριών» δεν είναι ένα απλό δάσος όπου μπορείς να πας για την απογευματινή σου βόλτα. Αυτό το δάσος είναι άκρως επικίνδυνο αν δεν προσέξεις τα βήματα σου διότι δεν μιλάμε για ένα καταπράσινο τοπίο με πολλά δέντρα και θάμνους αλλά για ένα δάσος από βράχους που έχουν πάρει το σχήμα από μαχαίρια. Βρίσκεται στην Μαδαγασκάρη και για να το προσεγγίσεις περνάς πάνω από μια ξύλινη γέφυρα. Το Tsingy είναι ένα δάσος 150.000 εκταρίων το οποίο βρίσκεται σε 800 μέτρα υψόμετρο. Η λέξη “Tsingy” δεν είναι απλά μια τυχαία ονομασία διότι στην γλώσσα της Μαδαγασκάρης σημαίνει «εκεί που δεν μπορείς να περπατήσεις ξυπόλητος», κάτι που σίγουρα δεν πρέπει να επιχειρήσει κανένας επισκέπτης.

«Λίμνη Ijen»

Η «Λίμνη Ijen» βρίσκεται στην Ινδονησία και είναι ένα ηφαίστειο το οποίο αναβλύζει θείο και φωσφορίζει την νύχτα. Η μπλε λίμνη που έχει δημιουργηθεί μέσα στο ηφαίστειο είναι χάρη στα θειούχα αέρια. Είναι άκρως επικίνδυνη εξαιτίας των αναθυμιάσεων. Οι κάτοικοι της περιοχής εκμεταλλεύονται το θείο του ηφαιστείου και μεταφέρουν καθημερινά διακόσια κιλά θείου έξω από τον κρατήρα και στην συνέχεια το μεταφέρουν στο χωριό τους το οποίο απέχει τρία χιλιόμετρα. Είναι η μεγαλύτερη λίμνη υψηλής οξύτητας στον κόσμο με μετρημένο pH μόλις 0,5.

«Ο Βράχος Κιεραγκμπόλτεν»

Άλλη μία φορά που η φύση κάνει τα μαγικά της και μας χαρίζει μαγευτικές εικόνες. Πολλές φορές η φύση μπορεί να γίνει και απρόβλεπτη όπως με τον βράχο Κιεραγκμπόλτεν που βρίσκεται στην Νορβηγία. Πρόκειται για ένα αρκετά ογκώδες βράχο ο οποίος έχει σφηνώσει σε δύο γκρεμούς ογκόλιθος σε ύψος 984 μέτρων. Για εκείνους που ζουν για τον κίνδυνο… μπορούν να περπατήσουν και να σταθούν από πάνω του. Ένα λάθος βήμα όμως αρκεί για να χάσεις την ισορροπία σου και να βρεθείς στο απόλυτο κενό το οποίο οδηγεί στα βαθιά νερά του Λίσεφιορδ.

*Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή