Ο πρίγκιπας Άντριου πρέπει να πληρώσει τα έξοδα ή να μετακομίσει από την έπαυλη του Ουίνδσορ

Η πίεση για τη μετακίνηση του πρίγκιπα Άντριου, ο οποίος ζει στο σπίτι με την πρώην σύζυγό του Σάρα Φέργκιουσον, έχει χαρακτηριστεί ως «πολιορκία της Βασιλικής Στοάς»
5'

Ο Δούκας της Υόρκης θα πρέπει να πληρώνει τα δικά του έξοδα για τη συντήρηση και την ασφάλεια της έπαυλης Royal Lodge στο Ουίνδσορ, αν πρόκειται να παραμείνει εκεί, σύμφωνα με το BBC.

Σημαντικές επιχορηγήσεις από τον βασιλιά Κάρολο Γ' και τη βασιλική οικογένεια δεν πρόκειται να είναι διαθέσιμες επ' αόριστον για τη διαμονή του στο σπίτι των 30 δωματίων στο Windsor Great Park.

Ο πρίγκιπας Άντριου έχει μισθωτήριο συμβόλαιο με το Crown Estate για να μείνει στο σπίτι μέχρι το 2078.

Αλλά προτείνεται ότι θα πρέπει να αυτοχρηματοδοτηθεί αν θέλει να εκπληρώσει τις απαιτήσεις για τη συντήρηση του διατηρητέου κτιρίου του 19ου αιώνα.

Η πίεση για τη μετακίνηση του πρίγκιπα Άντριου, ο οποίος ζει στο σπίτι με την πρώην σύζυγό του Σάρα Φέργκιουσον, έχει χαρακτηριστεί ως «πολιορκία της Βασιλικής Στοάς».

Και η αίσθηση ενός πρίγκιπα υπό πολιορκία είναι πιθανό να αυξηθεί με μια νέα ταινία του Amazon που θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα σχετικά με τη συνέντευξή του στο Newsnight το 2019, η οποία θα αναζωπυρώσει εκ νέου τις ερωτήσεις σχετικά με τις σχέσεις του με τον βιαστή, Τζέφρι Επστάιν.

Ωστόσο, οι πηγές υποδηλώνουν ότι η μετακόμιση από το Royal Lodge, ίσως σε ένα μικρότερο ακίνητο όπως το Frogmore Cottage που χρησιμοποιούσαν κάποτε ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ, έχει να κάνει με μακροπρόθεσμο οικονομικό ρεαλισμό και όχι με οικογενειακές διαφωνίες.

Λέγεται ότι με τον πρίγκιπα Άντριου στα εξήντα του χρόνια θα χρειαστεί ένα σχέδιο για προσιτή στέγαση για τον ίδιο στο μέλλον, όχι μόνο τώρα αλλά και σε 10 ή 20 χρόνια.

Εάν μπορεί να χρηματοδοτήσει ιδιωτικά το υψηλό κόστος συντήρησης και ασφάλειας για ένα κτίριο της μεγάλης κλίμακας του Royal Lodge, τότε μπορεί να παραμείνει, αλλά εάν όχι, τότε φαίνεται ότι θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να ζήσει αλλού, καθώς η τρέχουσα οικονομική υποστήριξη από τον βασιλιά δεν πρόκειται να συνεχιστεί.

Εάν ο πρίγκιπας μετακομίσει, προτείνεται ότι το ιστορικό Royal Lodge θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εμπορικό περιουσιακό στοιχείο από το Crown Estate, με ενοικίαση με κάποιον τρόπο που θα λειτουργούσε με τα ζητήματα ασφαλείας ενός σπιτιού στο κτήμα του Ουίνδσορ.

Η μίσθωση του ακινήτου από τον πρίγκιπα Άντριου ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2003, τη χρονιά που ακολούθησε τον θάνατο της προηγούμενης ενοίκου του, της βασίλισσας Ελισάβετ, της βασίλισσας μητέρας.

Ο πρίγκιπας είχε προσεγγίσει το Crown Estate για την απόκτηση της μίσθωσης και η ενοικίαση του στον πρίγκιπα Άντριου ως ενοικιαστή που πληρώνει, θεωρήθηκε οικονομικά προτιμότερη από τη χρήση του ως κατοικία «χάριτος και εύνοιας» για τη βασιλική οικογένεια.

Το σπίτι χρειαζόταν ανακαίνιση και η συμφωνία προέβλεπε ότι ο πρίγκιπας Άντριου θα αναλάμβανε το αρχικό κόστος, που τότε ξεπερνούσε τα 7,5 εκατομμύρια λίρες, αντί να πληρώνει το Crown Estate για τις επισκευές.

Είχε επίσης προβεί σε εφάπαξ πληρωμή 1 εκατ. λιρών στους ιδιοκτήτες του, το Crown Estate, τον ανεξάρτητο φορέα που διαχειρίζεται την περιουσία του στέμματος, σύμφωνα με έγγραφα του Εθνικού Ελεγκτικού Γραφείου που εξέτασε τις διευθετήσεις το 2005.

Υπήρχε επίσης η δυνατότητα εφάπαξ πληρωμής 2,5 εκατ. λιρών ως τρόπος εξαγοράς του ετήσιου ενοικίου.

Με την εγγύτητά του σε άλλες βασιλικές κατοικίες, θεωρήθηκε επίσης ότι η εκμίσθωσή του στον πρίγκιπα Άντριου ήταν καλύτερη ρύθμιση από άποψη ασφάλειας, παρά η προσφορά του σπιτιού στην «ευρύτερη αγορά».

Η 75ετής συμφωνία μίσθωσης εμποδίζει τον πρίγκιπα Άντριου να κερδίσει οικονομικά από οποιαδήποτε αύξηση της αξίας του σπιτιού και εκτός από τον πρίγκιπα η μίσθωση μπορεί στη συνέχεια να εκχωρηθεί μόνο στις κόρες του ή στη χήρα του.

Εάν ο πρίγκιπας Άντριου θελήσει να τερματίσει τη μίσθωση, αυτή θα επιστρέψει στο Crown Estate.

Υπάρχει όμως ρήτρα που προβλέπει ότι αν εγκαταλείψει το σπίτι εντός 25 ετών από την έναρξη της μίσθωσης θα λάβει αποζημίωση για την αρχική του πληρωμή για τις επισκευές, με το ποσό αυτό να μειώνεται κάθε χρόνο.

Με μόνο τέσσερα χρόνια να απομένουν από τη ρύθμιση αυτή, δεν θα μπορούσε να ανακτήσει μεγάλο μέρος των 7,5 εκατ. λιρών που δαπάνησε για την ανακαίνιση του σπιτιού όταν μετακόμισε για πρώτη φορά, με μια τέτοια μετακύλιση του κόστους να τον κάνει να μην έχει κίνητρο να μετακομίσει.

Αλλά περισσότερα από 20 χρόνια μετά την ανάληψη της μίσθωσης, τα ερωτήματα αφορούν τώρα το συνεχές κόστος συντήρησης ενός τόσο μεγάλου ακινήτου και την πληρωμή για την ασφάλεια και κατά πόσον ο πρίγκιπας Άντριου μπορεί να το αντέξει οικονομικά από τη δική του τσέπη.

Φαίνεται τώρα να υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη δημόσια πίεση για μια πιο μακροπρόθεσμη λύση για το πού θα ζει ο πρίγκιπας στο μέλλον.

Πηγή: BBC