Politico: Οι προβλέψεις για το νέο τιμ της Κομισιόν – Ποιο χαρτοφυλάκιο βλέπουν για τον Τζιτζικώστα

Οι εικασίες για τη σύνθεση της νέας Κομισιόν της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δίνουν και παίρνουν στις Βρυξέλλες ενόψει της προγραμματισμένης για την Τετάρτη σχετικής ανακοίνωσης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Politico: Οι προβλέψεις για το νέο τιμ της Κομισιόν – Ποιο χαρτοφυλάκιο βλέπουν για τον Τζιτζικώστα
Unsplash
6'

Να εξασφαλίσουν κάποιο από τα κορυφαία πόστα στο νέο επιτελείο της Φον ντερ Λάιεν ελπίζουν να εξασφαλίσουν οι εθνικές κυβερνήσεις και οι υποψήφιοί τους. Το επιτελείο θα κληθεί να διαχειριστεί φλέγοντα ζητήματα σε μία κρίσιμη για την Ευρώπη περίοδο όπως το να καταστήσει την ΕΕ πιο ανταγωνιστική, να πετύχει τους στόχους για την κλιματική κρίση, να κατευνάσει την οργή των Ευρωπαίων αγροτών, να δει πόσο γρήγορα θα μπορέσει το μπλοκ να ανοίξει την πόρτα σε νέες χώρες και άλλα πολλά.1

Όπως σημειώνει το Politico στο δημοσίευμά του, πρόκειται για ένα περίπλοκο παζλ που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και θα παραμένει ρευστό μέχρι την τελευταία στιγμή καθώς η Φον ντερ Λάιεν καλείται να συγκεράσει τις βλέψεις παρατάξεων και κυβερνήσεων τηρώντας ισορροπίες μεταξύ των βασικών ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων, μεταξύ των φύλων, λαμβάνοντας υπόψη και τη γεωγραφική κατανομή. Χαρακτηριστικά, αναφέρεται στο δημοσίευμα ότι είναι ακόμη στον αέρα το λίαν κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του Ανταγωνισμού.

Πάντως, μολονότι η Φον ντερ Λάιεν εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα χαρτιά της, το Politico επιχειρεί μια πρόβλεψη αναφορικά με τη σύνθεση της νέας ομάδας των επιτρόπων της, που δεν αποκλείεται τελικά να ριχτούν τον Δεκέμβριο στη δουλειά.

Τιερί Μπρετόν: Βιομηχανία και στρατηγική αυτονομία

Η σχέση της Φον ντερ Λάιεν με τον Τιερί Μπρετόν δεν ήταν από τις πιο εύκολες και επιδεινώθηκε μετά την ανοικτή επίθεση που έκανε ο Γάλλος επίτροπος σε βάρος της κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας, λόγος για τον οποίο το Politico εκτιμά ότι η πρόεδρος της Κομισιόν θα του αναθέσει ένα μικρότερο χαρτοφυλάκιο από αυτό που εκείνος θα επιθυμούσε, ορίζοντάς τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο για τη βιομηχανία και τη στρατηγική αυτονομία.

Κάγια Κάλας - Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις

Η Κάγια Κάλας, πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας, αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας. Η κ. Κάλας είχε επίσης επιλεχθεί για το πόστο από τους ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής στα τέλη Ιουνίου, καθώς κρίθηκε ιδανική τηρώντας τα γεωγραφικά, πολιτικά και διπλωματικά κριτήρια.

Απόστολος Τζιτζικώστας: Επίτροπος Μεταφορών

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Politico, η Φον ντερ Λάιεν θα αναθέσει στον Απόστολο Τζιτζικώστα το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών. Μάλιστα, στο δημοσίευμά του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι προσβλέπει σε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ως αντάλλαγμα για τη βοήθειά του στη Φον ντερ Λάιεν να εξασφαλίσει άλλη μια πενταετή θητεία. Η ανάθεση του χαρτοφυλακίου των Μεταφορών μπορεί να βοηθήσει την ελληνική ναυτιλία. Εάν το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών δεν θα είναι αρκετό από μόνο του για να ικανοποιήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Τζιτζικώστας θα μπορούσε να αναλάβει την περιφερειακή ανάπτυξη, ιδίως δεδομένης της εμπειρίας του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών».

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι ο Κύπριος Κώστας Καδής προορίζεται για επίτροπος για τη Μεσογειακή Πολιτική, αν και δεν αποκλείεται να του ανατεθεί το χαρτοφυλάκιο του Περιβάλλοντος.

Οι εκτελεστικοί αντιπρόεδροι της Φον ντερ Λάιεν

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του Politico, ο εκλεκτός της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, ο Ραφαέλε Φίτο, προορίζεται εκτελεστικός αντιπρόεδρος για τη συνοχή, την οικονομία και την ανάκαμψη μετά την πανδημία. Παρά τις πιθανές αντιδράσεις τους, οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι στην Ευρωβουλή εκτιμάται ότι θα αποδεχθούν τον διορισμό του στο πλαίσιο της επιχείρησης «κατευνασμού» της Μελόνι από τη Φον ντερ Λάιεν.

Ο Λετονός Βάλντις Ντομπρόφσκις (ΕΛΚ) εκτιμάται ότι θα αναλάβει εκτελεστικός αντιπρόεδρος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, αν και δεν αποκλείεται, τελικά, να του αναθέσει η Φον ντερ Λάιεν το χαρτοφυλάκιο του Ανταγωνισμού και να χρίσει τον Σλοβάκο Μάρος Σέφκοβιτς εκτελεστικό αντιπρόεδρο αρμόδιο για θέματα διοίκησης, εφαρμογής, απλούστευσης και διοργανικών σχέσεων, κάτι που εκτιμάται ότι θα ικανοποιήσει το στρατόπεδο των Σοσιαλιστών, όπως και η τοποθέτηση της δικής τους Ισπανίδας Τερέζα Ριμπέρα ως εκτελεστικής αντιπροέδρου στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, αν και, σύμφωνα με τους Financial Times, το όνομά της ακούγεται και για το χαρτοφυλάκιο του Ανταγωνισμού.

Οι επίτροποι

Βάσει των προβλέψεων του Politico, o προερχόμενος από την ίδια πολιτική οικογένεια με τη Φον ντερ Λάιεν Αυστριακός ΥΠΟΙΚ Μάγκνους Μπρούνερ θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών.

Η Βελγίδα υπουργός Εξωτερικών και πρώην τηλεπαρουσιάστρια Χάτζα Λαχμπίντ θα αναλάβει επίτροπος Εσωτερικών - με τη Φον ντερ Λάιεν να επιβραβεύει το Βέλγιο ως μία από τις λιγοστές χώρες που πρότειναν γυναίκα υποψήφια.

Η Βουλγάρα Εκατερίνα Ζαχάριεβα αναμένεται να αναλάβει επίτροπος αρμόδια για τη διαχείριση κρίσεων και ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ η Κροάτισσα Ντουμπράφσκα Σουιτσα (προερχόμενη από ΕΛΚ, όπως και η Φον ντερ Λάιεν) επίτροπος Δημογραφικού και Δικαιοσύνης.

Ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Γιόζεφ Σίκελα εκτιμάται ότι θα είναι ο νέος επίτροπος Ενέργειας, ο Δανός Νταν Γιόργκενσεν αρμόδιος για τη Διεθνή Κλιματική Πολιτική, η Φινλανδή πρώην υπουργός Παιδείας Χένα Βίρκουνεν επίτροπος Τεχνολογίας, ο Ούγγρος Όλιβερ Βαρχελι υπολογίζεται ότι θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο Παιδείας και Αθλητισμού, ο Ιρλανδός πρώην ΥΠΟΙΚ -γεράκι της δημοσιονομικής λιτότητας- Μάικλ Μακγκράθ το χαρτοφυλάκιο που θα σχετίζεται με την έρευνα ή την καινοτομία (ίσως και το Αλιείας), ο πρώην πρωθυπουργός της Λιθουανίας Άντριους Κουμπίλιους το χαρτοφυλάκιο για την ασφάλεια, την αμυντική βιομηχανία και το Διάστημα -σημαντικό λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία- και ο Λουξεμβούργιος (ΕΛΚ) Κρίστοφ Χάνσεν εκείνο της Γεωργίας (άλλωστε, προέρχεται από οικογένεια αγροτών).

Η Φον ντερ Λάιεν αναμένεται να ορίσει τον Μαλτέζο Γκλεν Μίκαλεφ -έναν από τους πιο αδύναμους υποψήφιους, καθώς δεν ανέλαβε ποτέ πολιτικό αξίωμα- επίτροπο Ισότητας και Νεολαίας, τον υπέρμαχο της δημοσιονομικής πειθαρχίας Ολλανδό πρώην υπουργό Οικονομικών και επίτροπο από τον περασμένο Οκτώβριο της απερχόμενης Κομισιόν, Γούπκε Χέκστρα, στο χαρτοφυλάκιο του Εμπορίου και της Οικονομικής Ασφάλειας, και πιθανώς θα τοποθετήσει επίτροπο Προϋπολογισμού τον Πολωνό Πιοτρ Σεραφίν, δεξί χέρι του Ντόναλτ Τουσκ, ο οποίος στήριξε την υποψηφιότητά της.

Η Πορτογαλέζα Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε προαλείφεται, σύμφωνα πάντα με το Politico, για το χαρτοφυλάκιό της Αλιείες, μολονότι μπορεί να καταλήξει σε εκείνο των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, η Ρουμάνα Ροξάνα Μινζάτα προορίζεται για το χαρτοφυλάκιο Εργασίας και Στέγασης, η Σουηδή Τζέσικα Ρόσγουολ για εκείνο της Εσωτερικής Αγοράς, ενώ το πρόσωπο που θα προτείνει η Σλοβενία μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας του Τόμας Βέσελ, προορίζεται για επίτροπος Υγείας ή Διαχείρισης Κρίσεων και Ανθρωπιστικής Βοήθειας.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή