Νορβηγία: Καμία ένδειξη ότι η «Hvaldimir», η φάλαινα «κατάσκοπος» των Ρώσων δολοφονήθηκε

Η Νορβηγία και η Ρωσία μοιράζονται θαλάσσια σύνορα στην Αρκτική, γεγονός που οδήγησε σε αστεία ότι η φάλαινα ήταν Ρώσος κατάσκοπος
2'

Μια φάλαινα μπελούγκα που έγινε διάσημη στη Νορβηγία, αφού η ασυνήθιστη καλωδίωσή της προκάλεσε υποψίες ότι το πλάσμα είχε εκπαιδευτεί από τη Ρωσία ως κατάσκοπος, πέθανε αφού ένα ραβδί κόλλησε στο στόμα της, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Το άψυχο σώμα της φάλαινας, που ονομάστηκε Hvaldimir, ένας συνδυασμός της νορβηγικής λέξης για τη φάλαινα και του μικρού ονόματος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, βρέθηκε να επιπλέει στη θάλασσα στις 31 Αυγούστου από έναν πατέρα και έναν γιο που ψάρευαν στον κόλπο Risavika, στη νότια Νορβηγία.

Το ζώο είχε γίνει αντικείμενο της προσοχής των μέσων ενημέρωσης από τότε που ανακαλύφθηκε στα ανοικτά των αρκτικών ακτών της Νορβηγίας το 2019, φορώντας μια εξάρτυση εφοδιασμένη με κάτι που φαινόταν να είναι βάση για μια μικρή κάμερα.

Η Νορβηγία και η Ρωσία μοιράζονται θαλάσσια σύνορα στην Αρκτική, γεγονός που οδήγησε σε αστεία ότι η φάλαινα ήταν Ρώσος κατάσκοπος.

Η νορβηγική αστυνομία είχε ξεκινήσει έρευνα μετά από καταγγελία δύο οργανώσεων για τα δικαιώματα των ζώων σχετικά με τον θάνατο του ζώου, υποστηρίζοντας ότι είχε πυροβοληθεί.

Ωστόσο, η αστυνομία της νοτιοδυτικής περιφέρειας ανέφερε σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα ότι η αυτοψία έδειξε διαφορετική αιτία θανάτου. Ένα ραβδί μήκους 35 εκατοστών και πλάτους 3 εκατοστών είχε κολλήσει στο στόμα της φάλαινας, είπαν.

Η αστυνομία πρόσθεσε: «Η αυτοψία έδειξε ότι το στομάχι της ήταν άδειο. Επιπλέον, τα περισσότερα όργανα είχαν καταρρεύσει. Από τις έρευνες που έχουν διεξαχθεί δεν υπάρχει τίποτα που να αποδεικνύει ότι είναι ανθρώπινη δραστηριότητα που οδήγησε άμεσα στο θάνατο του Hvaldimir».

Ως εκ τούτου, η αστυνομία δεν θα ερευνήσει περαιτέρω, προσθέτουν.

Οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων είχαν ισχυριστεί ότι η φάλαινα είχε πυροβοληθεί. Τη Δευτέρα, η αστυνομία δήλωσε ότι ο Hvaldimir είχε υποστεί κάποια τραύματα, αλλά αυτά ήταν «εντελώς επιφανειακά», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι ο Hvaldimir πυροβολήθηκε».

Μια πλήρης έκθεση θα είναι έτοιμη σε δύο εβδομάδες, ανέφερε.

Με πληροφορίες από το The Guardian