Οι καρχαρίες αναζητούν νέα «στέγη» λόγω της κλιματικής αλλαγής - Εγκαταλείπουν τους υφάλους

Πολλοί είναι οι καρχαρίες που μεταναστεύουν λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι καρχαρίες αναζητούν νέα «στέγη» λόγω της κλιματικής αλλαγής - Εγκαταλείπουν τους υφάλους
2'

Ανησυχητικά είναι τα ευρήματα για τους καρχαρίες στους ωκεανούς καθώς όπως αποκαλύπτεται σε νέα έρευνα, τα σαρκορόρα ψάρια αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα «σπίτια» τους λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Όπως επισημαίνεται σε σχερτικό δημοσίευμα της βρετανικής ιστοσελίδας The Guardian, η κλιματική αλλαγή επηρεάζει αρνητικά τους καρχαρίες οι οποίοι ήδη απειλούνται από εξαφάνιση.

Ενδεχόμενη απουσία τους από το οικοσύστημα μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στους υφάλους, αναφέρει ο Guardian, φέρνοντας μια επικίνδυνη ανισορροπία.

Οι επιστήμονες κατηγοριοποίησαν και εντόπισαν περισσότερους από 120 γκρι υφαλοκαρχαρίες που ζουν στους μακρινούς υφάλους του Αρχιπέλαγους Τσάγκος στον κεντρικό Ινδικό Ωκεανό από το 2013 έως το 2020.

Όσο αυξάνεται η πίεση στους υφάλους, ειδικά κατά την περίοδο μιας σημαντικής αύξησης της θερμοκρασίας του ωκεανού λόγω του φαινομένου El Niño το 2015-2016, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι καρχαρίες πέρασαν σημαντικά λιγότερο χρόνο εκεί. Μάλιστα, δεν επέστρεψαν στην τυπική τους κατοικία για πάνω από 16 μήνες μετά το φαινόμενο αυτό.

Οι ερευνητές συμπέραναν πως είναι αναγκαία η αύξηση της προστασίας των κοραλλιογενών υφάλων από ζημιές που προκαλούνται από τον άνθρωπο ώστε να μπορέσει να βοηθήσει τους καρχαρίες να παραμείνουν στα σπίτια τους στους υφάλους τους.

Οι καρχαρίες είναι ψυχρόαιμοι και η θερμοκρασία του σώματός τους συνδέεται με τη θερμοκρασία του νερού. «Αν κάνει πολλή ζέστη, θα χρειαστεί να μετακινηθούν», είπε ο Δρ David Jacoby, λέκτορας ζωολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ και επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος. «Πιστεύουμε ότι πολλοί επιλέγουν να μετακινηθούν σε υπεράκτια, βαθύτερα και ψυχρότερα νερά, κάτι που είναι ανησυχητικό. Μερικοί από τους καρχαρίες εξαφανίζονταν εξ ολοκλήρου από τον ύφαλο για μεγάλες χρονικές περιόδους. Οι καρχαρίες των υφάλων απουσιάζουν ήδη από σχεδόν το 20% των κοραλλιογενών υφάλων παγκοσμίως, εν μέρει λόγω της υπεραλίευσης, και αυτό το νέο εύρημα δείχνει ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή