«Nein» της Γερμανίας στην πρόταση Ντράγκι για υπερδιπλάσιο Σχέδιο Μάρσαλ

«Περισσότερο δημόσιο χρέος κοστίζει τόκους, αλλά δεν δημιουργεί απαραίτητα περισσότερη ανάπτυξη», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, σχολιάζοντας την πρόταση του Μάριο Ντράγκι για κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό.

«Nein» της Γερμανίας στην πρόταση Ντράγκι για υπερδιπλάσιο Σχέδιο Μάρσαλ
AP.
1'

Aποφασιστικό «όχι» του Βερολίνου στην έκκληση του Μάριο Ντράγκι αναφορικά με περισσότερο κοινό χρέος για την τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων, διά στόματος του Υπουργού Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ.

Ο Λίντνερ ανέφερε ότι η συγκέντρωση «κινδύνων και ευθυνών δημιουργεί δημοκρατικά και δημοσιονομικά προβλήματα», μιλώντας στο Politico. «Η Γερμανία δεν θα συμφωνήσει σε αυτό», σημείωσε για το σχέδιο του πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο προβλέπει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να επενδύσει επιπλέον 800 δισ. ευρώ κάθε χρόνο έως το 2030, ως συντηρητική εκτίμηση».

«Το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη επιχορηγήσεων, αλλά τα δεσμά της γραφειοκρατίας και της σχεδιασμένης οικονομίας. Περισσότερο δημόσιο χρέος κοστίζει τόκους, αλλά δεν δημιουργεί απαραίτητα περισσότερη ανάπτυξη», υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Η έκθεση πρότεινε να δαπανηθούν 300 δισ. ευρώ στον τομέα της ενέργειας, επενδύοντας σε διασυνοριακά δίκτυα και στηρίζοντας τη βιομηχανία της καθαρής τεχνολογίας. Ο κ. Ντράγκι επεσήμανε ότι ακόμη 150 δισ. ευρώ θα πρέπει να επενδυθούν στις μεταφορές για τη δημιουργία της «υποδομής φόρτισης» που απαιτείται για τα ηλεκτρικά οχήματα, υποστηρίζοντας μία μετάβαση όπου οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν ήδη παραγκωνιστεί από εκείνους της Κίνας.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία βρισκόταν στο πλευρό του Μάριο Ντράγκι κατά την παρουσίαση της έκθεσης, παρουσίασε δύο τρόπους για την εξεύρεση περισσότερων χρημάτων: Αύξηση του ποσού που μπορεί να συγκεντρώσει άμεσα η Ένωση και να ζητήσει από τις χώρες υψηλότερες συνεισφορές.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή