Eκλογές στις ΗΠΑ: Προβάδισμα Τραμπ εν όψει του κρίσιμου ντιμπέιτ με την Κάμαλα Χάρις

Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ: Οι δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο και σε αμφίρροπες πολιτείες δείχνουν μια δύσκολη κούρσα, με την υποστήριξη για τον Ντόναλντ Τραμπ  να παραμένει ωστόσο σταθερή παρά την αλλαγή του αντιπάλου του από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών. 
4'

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Κάμαλα Χάρις είναι ουσιαστικά ισόπαλοι στις τελευταίες εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας, σύμφωνα με μια εθνική δημοσκόπηση που διεξήχθη από τους New York Times και το Siena College, γεγονός που αυξάνει το διακύβευμα του προεδρικού ντιμπέιτ της Τρίτης.

Ο Τραμπ σημείωσε άνοδο μία ποσοστιαία μονάδα, 48%-47%, έναντι της Κάμαλα Χάρις, σύμφωνα με την έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή, διαφορά ωστόσο που βρίσκεται εντός του περιθωρίου λάθους των τριών ποσοστιαίων μονάδων της έρευνας, που σημαίνει νίκη για οποιονδήποτε υποψήφιο στις εκλογές στις 5 Νοεμβρίου.

Ξεχωριστά, μια δημοσκόπηση του CBS/YouGov την Κυριακή έδειξε μια παρόμοια σκληρή κούρσα σε βασικές αμφίρροπες πολιτείες με την Χάρις να προηγείται οριακά στο Μίσιγκαν (50%-49%) και στο Ουισκόνσιν (51%-49) και ισοπαλία στην Πενσυλβάνια.

Ενώ το στρατόπεδο Τραμπ γνώρισε μία σχετικά δύσκολη περίοδο μετά την αποχώρηση του Δημοκρατικού Προέδρου Τζο Μπάιντεν από την κούρσα τον Ιούλιο, η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι η παραδοσιακή βάση υποστήριξής του «δεν πάει πουθενά» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Guardian

Η δημοσκόπηση των NYT έδειξε συγκεκριμένα ότι οι ψηφοφόροι αισθάνονται ότι πρέπει να μάθουν περισσότερα για την Χάρις, ενώ οι απόψεις τους για τον Τραμπ είναι σε μεγάλο βαθμό καθορισμένες. Στην έρευνα, το 28% των πιθανών ψηφοφόρων δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, ενώ μόνο το 9% είπε το ίδιο για τον Τραμπ.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι η προεδρική συζήτηση της Τρίτης θα μπορούσε να είναι μια κρίσιμη στιγμή στην προεκλογική περίοδο. Η Χάρις θα έχει την ευκαιρία να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις σχεδιαζόμενες πολιτικές της, καθώς θα διασταυρώνει τα ξίφη της με τον Τραμπ κατά τη διάρκεια 90 λεπτών. Η κούρσα είναι τόσο αμφίρροπηπου ακόμη και μια οριακή ώθηση για κάθε υποψήφιο θα ήταν σημαντική.

Στον απόηχο της τελευταίας δημοσκόπησης, η Jen O'Malley Dillon, πρόεδρος της εκστρατείας επανεκλογής της Χάρις, είπε σε ένα email προς τους υποστηρικτές της την Κυριακή: «Όπως είπε η αντιπρόεδρος Χάρις από την πρώτη μέρα, είμαστε τα αουτσάιντερ σε αυτήν την κούρσα. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε για να διασφαλίσουμε ότι θα κερδίσουμε αυτόν τον Νοέμβριο, και αυτό απαιτεί να συνεχίσουμε επιθετικά να μαζεύουμε χρήματα.

« Ακόμη και το 2020, όταν η υποψηφιότητα Μπάιντεν-Χάρις κέρδισε περισσότερες ψήφους από οποιοδήποτε στην ιστορία, οι εκλογές κρίθηκαν για περίπου 45.000 ψήφους σε όλες τις πολιτείες του πεδίου μάχης. Αυτόν τον Νοέμβριο, αναμένουμε ότι τα περιθώρια θα είναι παρόμοια. Κάθε ψήφος θα μετρήσει».

Στη δημοσκόπηση του CBS, η Χάρις είχε διψήφιο προβάδισμα έναντι του Τραμπ όταν οι ψηφοφόροι ρωτήθηκαν ποιος είχε την ψυχική και γνωστική υγεία για να υπηρετήσει ως πρόεδρος και στο 71% δεν άρεσαν τα σχόλια του Τραμπ για την αντιπρόεδρο, θεωρώντας τα προσβλητικά.

Ωστόσο, η οικονομία και ο πληθωρισμός αποδείχτηκε ότι ήταν κύριος παράγοντας στην πρόθεση των ψηφοφόρων να στηρίξουν τον Τραμπ έναντι της Χάρις. Μεταξύ των λευκών, μη μορφωμένων ψηφοφόρων, ο Τραμπ προηγείται σημαντικά για να προσφέρει οικονομικές ευκαιρίες στους ανθρώπους της εργατικής τάξης (53%-27%).

Τα βασικά στοιχεία από την τελευταία δημοσκόπηση των NYT είναι παρόμοια με την τελευταία συγκρίσιμη έρευνά τους, που κυκλοφόρησε στα τέλη Ιουλίου, αμέσως μετά την απόφαση του Μπάιντεν να μην διεκδικήσει επανεκλογή. Σε αυτή τη δημοσκόπηση, ο Τραμπ σημείωσε επίσης άνοδο κατά μία ποσοστιαία μονάδα, μια διαφορά εντός του περιθωρίου λάθους.

Οι δημοσκοπήσεις στις επτά βασικές πολιτείες που ενδέχεται να καθορίσουν τον νικητή των εκλογών δείχνουν επίσης σταθερά μια ισχνή κούρσα. Στην τελευταία δημοσκόπηση, η Χάρις προηγείται οριακά έναντι του Τραμπ .Από τότε που η Χάρις αντικατέστησε τον Μπάιντεν ως υποψήφια των Δημοκρατικών το καλοκαίρι, έχει αλλάξει σημαντικά την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος, ενώ έχει περιορίσει τις εμφανίσεις της "χωρίς σενάριο" αλλά και τις συνεντεύξεις με τα μέσα ενημέρωσης.