Συναγερμός στην Κίνα: Εντοπίστηκε νέος ιός που προκαλεί εγκεφαλοπάθειες - Τι συμπτώματα έχει

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για έναν νέο ιό που ανακαλύφθηκε στην Κίνα, ο οποίος εξαπλώνεται στους ανθρώπους από τα τσιμπούρια και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον εγκέφαλο
3'

Η Κίνα, σημείο μηδέν για την εμφάνιση του κορωνοϊού το 2019, μία πανδημία που οδήγησε ολόκληρο τον πλανήτη σε lockdown, εντόπισε έναν νέο ιό που μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικές ασθένειες. Ο ιός που ονομάζεται ιός των υγροτόπων (Wetland virus ,WELV)- εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην επαρχία Zινζού της Κίνας τον Ιούνιο του 2019.

Ο ιός WELV εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε έναν 61χρονο ασθενή, ο οποίος αρρώστησε πέντε ημέρες αφότου τον τσίμπησαν τσιμπούρια στους υγροτόπους της Εσωτερικής Μογγολίας. Ο ασθενής παρουσίασε πυρετό, πονοκέφαλο και έμετο, με συμπτώματα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα.

Το περιστατικό, το οποίο χρονολογείται από τον Ιούνιο του 2019, παρουσιάστηκε λεπτομερώς την περασμένη εβδομάδα στο New England Journal of Medicine. Ο φλαβοϊός που ανακαλύφθηκε πρόσφατα - η επιστημονική ονομασία για ένα συγκεκριμένο σύνολο ιών που μεταδίδονται με κρότωνες (τσιμπούρια) - ώθησε τους Κινέζους ερευνητές να κάνουν περαιτέρω έρευνες τσιμπούρια και ζώα που μπορεί να είναι φορείς του ιού.

Συνέλεξαν και ανέλυσαν σχεδόν 14.600 τσιμπούρια, βρίσκοντας υλικό WELV σε πέντε είδη συνολικά. Εντόπισαν επίσης τον ιό σε 17 ασθενείς σε νοσοκομεία στην Κίνα που εμφάνισαν συμπτώματα μέσα σε ένα μήνα από το τσίμπημα, καθώς και σε λίγα πρόβατα, άλογα, χοίρους και τρωκτικά, σύμφωνα με το Live Science.

Τα συμπτώματα του ιού

Σε ποντίκια εργαστηρίου, ο ιός οδήγησε σε θανατηφόρες λοιμώξεις που έφτασαν στον εγκέφαλο. Οι άνθρωποι εμφάνισαν πυρετό, ζάλη, πονοκέφαλο, αρθρίτιδα, πόνο στην πλάτη και ναυτία. Ένα άτομο που έπεσε σε κώμα είχε υψηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων στο υγρό που περιβάλλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Ο ιός προκαλεί βλάβη στους ιστούς και πήξη του αίματος, τα καλά νέα είναι όμως ότι όλοι οι ασθενείς ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο τέσσερις έως 15 ημέρες μετά τη θεραπεία.

Στις ΗΠΑ, την ίδια στιγμή τα τσιμπούρια επανήλθαν πρόσφατα επίκεντρο με τη νόσο του Lyme να αυξάνεται περισσότερο το τελευταίο διάστημα. Η νόσος Lyme, ή αλλιώς βορρελίωση, είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω τσιμπήματος από μολυσμένο τσιμπούρι, συνήθως του είδους Ixodes ricinus.

H νόσος εκδηλώνεται αρχικά με συμπτώματα σαν εκείνα της γρίπης. Στην πορεία, επηρεάζει συνολικά τον οργανισμό και μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα στο μυοσκελετικό, τις αρθρώσεις, νευρολογικά ή και καρδιολογικά. Χαρακτηριστικό σημάδι είναι η ένα κόκκινο ερεθισμένο σημείο, με πιο ανοιχτόχρωμο κέντρο. Το σημάδι αυτό ονομάζεται μεταναστευτικό ερύθημα και μπορεί να μεγαλώνει.

Συμβουλές των ειδικών

Το νοσοκομείο NewYork-Presbyterian συνιστά να αποφεύγουν οι πολίτες τα φυλλώματα και το ψηλό γρασίδι. Εάν βρεθούν σε μια δασώδη, φυλλώδη περιοχή, πρέπει να ψεκάσουν τα ρούχα τους με εντομοκτόνο εκ των προτέρων.

Το να φοράνε ανοιχτόχρωμα ρούχα θα τους βοηθήσει να παρατηρήσουν τυχόν ακάρεα στα ρούχα τους, ενώ τα μακρυμάνικα πουκάμισα και τα παντελόνια θα βοηθήσουν να τα κρατήσουν μακριά από το δέρμα τους

Όταν τελειώσουν την πεζοπορία, το κάμπινγκ ή την κηπουρική, πρέπει να φροντίζουν να ελέγχουν τα μαλλιά, τα αυτιά, τις μασχάλες, τη βουβωνική χώρα, τη μέση, πίσω από τα γόνατά σας και μέσα στον αφαλό τους για τσιμπούρια.