Η μεγαλύτερη μπαταρία στον κόσμο φέρνει την επανάσταση στην αποθήκευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Τι είναι η μέθοδος της «αντίστροφης σκουριάς»
Στο βόρειο Μέιν των ΗΠΑ μία εταιρεία σχεδιάζει τη μεγαλύτερη μπαταρία που κατασκευάστηκε ποτέ από ανθρώπους, με 8.500 μεγαβατώρες αποθήκευσης.
Ο σκοπός της κατασκευής αυτής είναι η αποθήκευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική που παράγεται, αλλά δεν χρειάζεται, για περιόδους που ο Ήλιος δεν λάμπει και ο άνεμος δεν φυσάει.
Οι μπαταρίες αποθηκεύουν και εκφορτίζουν ενέργεια μέσω μιας νέας διαδικασίας που ονομάζεται «αντίστροφη σκουριά» (reverse rusting).
Στο εσωτερικό της μπαταρίας υπάρχει σίδηρος και καθώς η μπαταρία αποθηκεύει ηλεκτρισμό, παίρνει οξυγόνο από τον αέρα μετατρέποντας το σίδερο μέσα σε οξείδιο του σιδήρου - ή σκουριά. Όταν αποφορτιστεί, το οξυγόνο απελευθερώνεται και το οξείδιο αφαιρείται, αφήνοντας τον σίδηρο και πάλι καθαρό.
Αν και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καθημερινές ηλεκτρονικές συσκευές, αυτή η μέθοδος λειτουργεί σε κλίμακα και είναι περίπου το ένα δέκατο του κόστους λειτουργίας και κατασκευής της χρήσης μπαταριών ιόντων λιθίου.
Η Form Energy, η εταιρεία πίσω από το έργο, έλαβε πάνω από 380 εκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις από το Υπουργείο Ενέργειας για έργα σε όλο τον Βόρειο Ατλαντικό, από τα οποία τα 147 θα διατεθούν για το έργο μπαταριών του Μέιν.
Με ισχύ 8.500 μεγαβατώρες στη μέγιστη χωρητικότητα, η τράπεζα μπαταριών θα μπορούσε να τροφοδοτήσει έως και 85.000 σπίτια για 100 ώρες. Το σύστημα μπαταριών θα έχει τη μεγαλύτερη ενεργειακή χωρητικότητα από οποιοδήποτε ανακοινωμένο στον κόσμο, δήλωσε σε δήλωσή του ο Mateo Jaramillo, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Form Energy.
Η ποσότητα ισχύος που περιέχει θα επέτρεπε σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο να κάνει τον περίπλου του κόσμου 1.288 φορές. Οι μπαταρίες έχουν περίπου το μέγεθος δύο μονάδων πλυντηρίου-στεγνωτηρίου δίπλα-δίπλα και 50 από αυτές θα αποτελέσουν τον σταθμό, σύμφωνα με το Live Science.