Φονικό ισραηλινό χτύπημα στην ανθρωπιστική ζώνη της Γάζας «με στόχο διοικητές της Χαμάς»

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό χτύπημα κατά τη διάρκεια της νύχτας στην καθορισμένη ανθρωπιστική ζώνη στη νότια Γάζα, σύμφωνα με τοπικό νοσοκομείο.

Φονικό ισραηλινό χτύπημα στην ανθρωπιστική ζώνη της Γάζας «με στόχο διοικητές της Χαμάς»
AP
3'

Κάτοικοι είπαν ότι τρεις πύραυλοι έπληξαν έναν καταυλισμό με σκηνές γεμάτο Παλαιστίνιους εκτοπισμένους στην περιοχή al-Mawasi, νοτιοδυτικά της πόλης Χαν Γιουνίς, αφήνοντας κρατήρες βάθους 7 μέτρων. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι το αεροσκάφος του επιτέθηκε σε αυτό που αποκάλεσε «αριθμό ανώτερων τρομοκρατών της Χαμάς» που δρούσαν εκεί, ισχυρισμό που η Χαμάς αρνήθηκε.

Ο στρατός αμφισβήτησε επίσης τον αρχικό απολογισμό των νεκρών που ανακοινώθηκε από την αρχή Πολιτικής Άμυνας που διοικείται από τη Χαμάς, η οποία ανέφερε ότι οι ομάδες διάσωσης είχαν ανασύρει περισσότερα από 40 πτώματα.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από άλλες περιοχές της Γάζας ζουν σε άθλιες συνθήκες στο al-Mawasi, καθώς το Ισραήλ τους κάλεσε να μετακομίσουν εκεί για τη δική τους ασφάλεια. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο BBC ότι ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την περιοχή λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης και ότι φλόγες φάνηκαν να υψώνονται στον ουρανό.

Ο Χαλέντ Μαχμούντ, εθελοντής μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που ζει κοντά στο σημείο της επίθεσης είπε ότι αυτός και άλλοι εθελοντές έσπευσαν να βοηθήσουν, αλλά έμειναν έκπληκτοι από το μέγεθος της καταστροφής. «Τα χτυπήματα δημιούργησαν τρεις κρατήρες βάθους επτά μέτρων και έθαψαν περισσότερες από 20 σκηνές», είπε ο κ. Μαχμούντ.

Ο διευθυντής επιχειρήσεων της Πολιτικής Άμυνας δήλωσε στη διάρκεια της νύχτας ότι περισσότεροι από 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 60 άλλοι τραυματίστηκαν. Προειδοποίησε επίσης ότι «πολλοί εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια». Δεν υπήρξε άμεση αναφορά για θύματα από το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς.

Αργότερα τη Δευτέρα, ένας αξιωματούχος στο κοντινό νοσοκομείο Nasser στο Χαν Γιουνίς είπε ότι 13 άνθρωποι που σκοτώθηκαν στην επίθεση μεταφέρθηκαν εκεί.
Σε ανακοίνωσή τους, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανέφεραν ότι τα αεροσκάφη πραγματοποίησαν «ένα ακριβές χτύπημα σε έναν αριθμό ανώτερων τρομοκρατών της Χαμάς που δρούσαν σε κέντρο διοίκησης και ελέγχου που ήταν ενσωματωμένο στην ανθρωπιστική περιοχή».

Μεταξύ αυτών ήταν ο Σαμέρ Αμπού Ντάκα, επικεφαλής της εναέριας μονάδας της Χαμάς, και ο Οσάμα Ταμπές, επικεφαλής του τμήματος παρατήρησης και στόχων στο αρχηγείο στρατιωτικών πληροφοριών της Χαμάς, πρόσθεσε. «Πριν από το χτύπημα, διεξήχθη εκτεταμένη συλλογή πληροφοριών, καθώς και συνεχής εναέρια επιτήρηση τις ώρες πριν από το χτύπημα, η οποία επιβεβαίωσε την παρουσία των τρομοκρατώνς».

Ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε τη Χαμάς ότι ενσωμάτωσε τους επιχειρηματίες και τις στρατιωτικές υποδομές της στην ανθρωπιστική ζώνη και ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες. Μια δήλωση της Χαμάς κατήγγειλε το χτύπημα στο al-Mawasi ως μια «ειδεχθή σφαγή» και απέρριψε τον ισχυρισμό του IDF ότι είχε κέντρο διοίκησης εκεί.
«Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο ψέμα που στοχεύει να δικαιολογήσει αυτά τα άσχημα εγκλήματα. Η οργάνωση έχει αρνηθεί πολλές φορές ότι κάποιο από τα μέλη της υπάρχει σε συγκεντρώσεις πολιτών ή ότι χρησιμοποιεί αυτούς τους χώρους για στρατιωτικούς σκοπούς» ανέφερε. Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε εκστρατεία για την καταστροφή της Χαμάς ως απάντηση στην άνευ προηγουμένου επίθεση της οργάνωσης στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία περίπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 251 οδηγήθηκαν πίσω στη Γάζα ως όμηροι.

Περισσότεροι από 40.980 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Υπολογίζεται ότι 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι - περισσότερο από το 80% του πληθυσμού - εκτιμάται ότι έχουν εκτοπιστεί λόγω του πολέμου και ορισμένοι χρειάστηκε να φύγουν έως και 10 φορές.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή