SpaceX: Εκτοξεύθηκε με επιτυχία το Polaris Dawn- Ο πρώτος ιδιωτικός διαστημικός περίπατος στον κόσμο

Tέσσερις αστροναύτες εγκατέλειψαν τη Γη για τον πρώτο διαστημικό περίπατο με ιδιωτική χρηματοδότηση
NASA
3'

Τέσσερις αστροναύτες, δύο άνδρες και δύο γυναίκες εκτοξεύθηκαν στο διάστημα για να πραγματοποιήσουν τον πρώτο διαστημικό περίπατο με ιδιωτική χρηματοδότηση. Η αποστολή χρηματοδοτείται από τον δισεκατομμυριούχο Jared Isaacman, ο οποίος είναι και διοικητής της αποστολής

Μαζί του οι Scott Poteet συνταξιούχος πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας και οι υπάλληλοι της SpaceX, Anna Menon, και Sarah Gillis. Προηγουμένως, μόνο αστροναύτες που χρηματοδοτούνταν από την κυβέρνηση είχαν πραγματοποιήσει διαστημικούς περιπάτους

Η αποστολή θα σπάσει το ρεκόρ για τους περισσότερους ανθρώπους στο κενό του διαστήματος ταυτόχρονα. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι ότι το διαστημόπλοιο Dragon - που ονομάζεται Resilience - δεν διαθέτει αεροκλείδωμα, το οποίο είναι ένα σφραγισμένο δωμάτιο μεταξύ της πόρτας στο διάστημα και του υπόλοιπου διαστημικού σκάφους.

Κανονικά, το κλείδωμα αέρα αποσυμπιέζεται πριν μπουν και βγουν οι αστροναύτες, αλλά στην περίπτωση του Resilience, ολόκληρο το σκάφος θα πρέπει να αποσυμπιεστεί. Το διαστημόπλοιο έχει προσαρμοστεί ώστε να αντέχει στο κενό, έχουν εγκατασταθεί επιπλέον δεξαμενές αζώτου και οξυγόνου και οι τέσσερις αστροναύτες θα φορούν ειδική στολή, αν και μόνο δύο θα βγουν από το διαστημόπλοιο.

Αγκαλιάζοντας την πρόκληση, η ομάδα πτήσης εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να κάνει δοκιμές στο πλήρωμα σχετικά με τον αντίκτυπο της ασθένειας αποσυμπίεσης - γνωστές ως "κάμψεις" - και τη θολή όραση που μπορούν μερικές φορές να βιώσουν οι αστροναύτες στο διάστημα, που ονομάζεται νευρο- οφθαλμικό σύνδρομο (SANS)., σχετιζόμενηο με διαστημική πτήση.

Οι αστροναύτες θα εκτεθούν σε ακτινοβολία

Οι αστροναύτες θα περάσουν από μια περιοχή του διαστήματος γνωστή ως ζώνη Van Allen, η οποία έχει υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας. Το πλήρωμα θα προστατεύεται από το διαστημόπλοιο και τις διαστημικές στολές τους.

Σε μερικά περάσματα της ζώνης θα εκτεθούν σε ακτινοβολία που ισοδυναμεί με τρεις μήνες ακτινοβολίας που βιώνουν οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, η οποία είναι εντός αποδεκτών ορίων. Αλλά μπορεί να μελετήσουν τις επιπτώσεις που έχει μια σχετικά σύντομη αλλά ασφαλής έκθεση στο ανθρώπινο σώμα.

Το πλήρωμα πρόκειται να περάσει τη δεύτερη μέρα στο διάστημα στο μέγιστο υψόμετρο του, πραγματοποιώντας έως και 40 πειράματα, συμπεριλαμβανομένης της διαδορυφορικής επικοινωνίας με λέιζερ μεταξύ του διαστημικού σκάφους Dragon και του δορυφορικού αστερισμού Starlink του Space X.

Το πλήρωμα του Polaris Dawn φοράει τη διαστημική στολή εξωκυματικής δραστηριότητας (EVA) κατά τον πρώτο εμπορικό διαστημικό περίπατο αστροναυτών. Σύμφωνα με το SpaceX, έχει «εξελιχθεί» από το κοστούμι της Ενδομυϊκής Δραστηριότητας (IVA).

«Η στολή EVA παρέχει μεγαλύτερη κινητικότητα, εξωτερική, υπερσύγχρονη οθόνη και κάμερα για κράνος, νέα υφάσματα θερμικής διαχείρισης και υλικά δανεισμένα από το interstage του Falcon και τον κορμό του Dragon», σύμφωνα με το πρόγραμμα Polaris.

Η διαστημική στολή διαθέτει σπειροειδή φερμουάρ στη μέση και φερμουάρ στους πήχεις. Το πολυανθρακικό γείσο παρέχει «θερμομόνωση» και έχει «εξωτερικά επικαλυφθεί με χαλκό και οξείδιο κασσίτερου ινδίου», με «επεξεργασία κατά της ομίχλης» στο εσωτερικό.