Ώρα μηδέν για το ντιμπέιτ Τραμπ - Χάρις: Τα δυνατά σημεία και τα «αγκάθια» των υποψηφίων

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Κάμαλα Χάρις θα διασταυρώσουν σήμερα (10/9) τα ξίφη τους, στο πιο κρίσιμο ντιμπέιτ της προεκλογικής εκστρατείας

Ώρα μηδέν για το ντιμπέιτ Τραμπ - Χάρις: Τα δυνατά σημεία και τα «αγκάθια» των υποψηφίων
5'

Τα προεδρικά ντιμπέιτ έχουν σημασία στην αμερικανική πολιτική. Και αυτό που λαμβάνει χώρα το βράδυ της Τρίτης μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και της Κάμαλ Χάρις – η μόνη προγραμματισμένη επί του παρόντος αναμέτρησή τους, μπορεί να έχει μεγαλύτερη σημασία από τα περισσότερα

Η κακή επίδοση του Τζο Μπάιντεν στο πρώτο προεδρικό ντιμπέιτ στο τέλος Ιουνίου δημιούργησε μια τεράστια πίεση στο Δημοκρατικό Κόμμα που τελικά τον ανάγκασε να εγκαταλείψει την εκστρατεία επανεκλογής του. Παρόλο που η Καμάλα Χάρις είναι αντιπρόεδρος εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια και υποψήφια πρόεδρος για επτά εβδομάδες, εξακολουθεί να είναι σχετικά άγνωστη για πολλούς Αμερικανούς.

Σε μια πρόσφατη έρευνα των New York Times, το 28% των πιθανών ψηφοφόρων του Νοεμβρίου είπε ότι έπρεπε να μάθουν περισσότερα για την πρώην εισαγγελέα.
Αυτή η δημοσκόπηση έδειξε ότι ο αγώνας ήταν στατιστικά νεκρός - ένα εύρημα που έχουν δείξει επίσης οι πιο πρόσφατες έρευνες, τόσο σε εθνικό όσο και σε βασικές αμφίρροπες πολιτείες Η προεδρική εκστρατεία του 2024 ήταν γεμάτη ιστορικές αναταραχές, αλλά το αμερικανικό εκλογικό σώμα εξακολουθεί να είναι έντονα διχασμένο.

Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της συζήτησης το βράδυ της Τρίτης, όπου ακόμη και μικρές αλλαγές στη διάθεση του εκλογικού σώματος θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά μεταξύ νίκης και ήττας για τους υποψηφίους.

Για την Χάρις, η αναμέτρηση στη Φιλαδέλφεια της παρέχει την ευκαιρία να εμπλουτίσει τις λεπτομέρειες ενώπιον ενός κοινού δεκάδων εκατομμυρίων – αν και θα πρέπει να το κάνει ενώ δέχεται πυρά από τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της. Ωστόσο, αυτή η ευκαιρία δεν είναι χωρίς κινδύνους, καθώς θα μπορούσε να ορίσει τον εαυτό της –και τις θέσεις της– με τρόπους που βλάπτουν τις εκλογικές της προοπτικές.

Έχει δυσκολευτεί στο παρελθόν να απαντήσει σε αιχμηρές ερωτήσεις υπό πίεση και η απροθυμία της να παραχωρήσει συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης τις πρώτες εβδομάδες της εκστρατείας της, της στέρησε την ευκαιρία να βελτιώσει την τακτική της. Αν και προσπάθησε να παρουσιαστεί ως «υποψήφια αλλαγής» σε αυτές τις εκλογές, οι συντονιστές –και ο πρώην πρόεδρος– είναι πιθανό να την πιέσουν να υπερασπιστεί το ιστορικό της κυβέρνησης Μπάιντεν, ιδιαίτερα σε τομείς όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Δημοκρατικοί είναι αδύναμοι, όπως η ασφάλεια των συνόρων και πληθωρισμός.

Θα πρέπει επίσης να εξηγήσει γιατί έχει αποκηρύξει ορισμένες από τις πιο φιλελεύθερες πολιτικές που υιοθέτησε κατά την ανεπιτυχή υποψηφιότητά της για το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία του 2020. Πρόσφατα παραιτήθηκε από τις θέσεις της σχετικά με την απαγόρευση του fracking, την αποποινικοποίηση της διέλευσης των συνόρων και την εθνικοποίηση της ασφάλισης υγείας, μεταξύ άλλων. Είπε οτι οι αλλαγές έγιναν για να αντικατοπτρίζουν νέες συνθήκες – αλλά μπορεί να θεωρηθούν από ορισμένους ψηφοφόρους ως κινήσεις που γεννήθηκαν από πολιτικές σκοπιμότητες.

Για τον Τραμπ, η συζήτηση παρουσιάζει μια ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει εκ νέου σε αυτήν την εκστρατεία μετά από έναν μήνα όπου οι Δημοκρατικοί –με το νέο τους υποψήφιο και το συνέδριό τους κυριάρχησαν στα πολιτικά πρωτοσέλιδα. Έχει ιστορία να ευδοκιμεί στο προσκήνιο και να θέτει τους όρους της πολιτικής συνομιλίας, βγάζοντας νοκ άουττους αντιπάλους του σε ζητήματα πρώτης γραμμής, όπως η μετανάστευση και το εμπόριο, όπου οι θέσεις του έχουν ευρεία λαϊκή υποστήριξη.

Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος έχει τις δικές του πιθανές παγίδες. Η άνιση απόδοσή του κατά τη διάρκεια της συζήτησής του με τον Μπάιντεν δεν άφησε περιθώρια ελέγχου για τον ίδιο λόγω των καταστροφικών λεκτικών σφαλμάτων του αντιπάλου του. Η κα Χάρις είναι βέβαιο ότι θα παρουσιάσει έναν πιο ευκίνητο αντίπαλο και οι απαντήσεις του θα πρέπει να είναι πιο ευκρινείς.

Κατά τη διάρκεια ενός οικονομικού φόρουμ στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα, δεν μπόρεσε να δώσει μια σαφή εξήγηση για τις πολιτικές του για τη φροντίδα των παιδιών. Αντίστοιχα λάθη κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα προσφέρουν στους Δημοκρατικούς μια πλούσια τροφή για την εκστρατεία. Ο Τραμπ πρέπει επίσης να βαδίζει προσεκτικά στην αντιπαράθεσή του με τον αντιπρόεδρο – τη δεύτερη γυναίκα υποψήφια για την προεδρία στην ιστορία και την πρώτη έγχρωμη. Εάν εμφανιστεί ως εξουσιαστικός ή υποτιμητικός, θα μπορούσε να βλάψει περαιτέρω την ήδη αδύναμη υποστήριξή του μεταξύ των γυναικών ψηφοφόρων.

Οι δύο υποψήφιοι έχουν χρησιμοποιήσει σημαντικά διαφορετικούς τρόπους προετοιμασίας για την τηλεμαχία. Η αντιπρόεδρος –και πρώην εισαγγελέας– βρίσκεται στο Πίτσμπουργκ, λίγες ώρες οδικώς ανατολικά της Φιλαδέλφειας, διεξάγοντας εικονικές συζητήσεις και εξετάζοντας τις προτάσεις πολιτικής της. Η κίνηση της επέτρεψε επίσης να κάνει εκστρατεία και να επωφεληθεί από κάποια κάλυψη από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στη μεγαλύτερη και πιο κρίσιμη πολιτεία της Πενσυλβάνια.

Ο Τραμπ -ο οποίος έχει συμμετάσχει σε προεδρικές συζητήσεις σε καθεμία από τις τρεις τελευταίες εκλογές- έχει πραγματοποιήσει πιο ανεπίσημες συνεδριάσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης των θέσεων του σε βασικά ζητήματα. Την περασμένη εβδομάδα, συμμετείχε σε φόρουμ που διοργανώθηκε από το συντηρητικό καλωδιακό δίκτυο Fox News.

Αν και οι εκλογές πλησιάζουν τον Νοέμβριο, η πρόωρη ψηφοφορία πρόκειται να ξεκινήσει αυτόν τον μήνα σε ορισμένες αμφίρροπες πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της κομβικής Πενσυλβάνια. Έτσι, ενώ το ντιμπέιτ θα μπορούσε να βοηθήσει στον καθορισμό του πολιτικού περιβάλλοντος για τους δύο τελευταίους μήνες της προεδρικής κούρσας του 2024, θα είναι επίσης η τελευταία ευκαιρία για τους δύο υποψήφιους να προσεγγίσουν ορισμένους ψηφοφόρους σε πολιτείες όπου κάθε ψήφος μετράει.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή