Μπορεί να αναγεννηθεί η έρημος; - Το σχέδιο να γίνει πάλι πράσινη η Χερσόνησος του Σινά

Μια πρωτοβουλία που έχει σκοπό να επανακτήσει τη χλωρίδα και την πανίδα σε τουλάχιστον 13.500 τετραγωνικά μίλια της Χερσονήσου του Σινά

Μπορεί να αναγεννηθεί η έρημος; - Το σχέδιο να γίνει πάλι πράσινη η Χερσόνησος του Σινά
(AP Photo/Nariman El-Mofty)
3'

Υψηλές φαίνεται πως είναι οι φιλοδοξίες του Δανού μηχανικού Ties van der Hoeven ο οποίος επιθυμεί να μετατρέψει σε εύφορη γη μία τεράστια έκταση αφιλόξενης ερήμου.

Το βλέμμα του Δανού μηχανικού είναι στραμμένο στη Χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο, μια άνυδρη έκταση σε σχήμα τριγώνου που συνδέει την Αφρική με την Ασία. «Χιλιάδες χρόνια πριν έσφυζε από ζωή», δήλωσε στο CNN ο Ties van der Hoeven. «Ωστόσο, η χρόνια γεωργική εκμετάλλευση και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες συνέβαλλαν στη μετατροπή της σε άγονη γη».

Το φιλόδοξο σχέδιο ανάπλασης

Ο Van der Hoeven είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να επαναφέρει τη χερσόνησο στη ζωή.

Ο ίδιος έχει περάσει χρόνια συντονίζοντας μία πρωτοβουλία που ως σκοπό έχει να επανακτήσει τη χλωρίδα και την πανίδα σε τουλάχιστον 13.500 τετραγωνικά μίλια της Χερσονήσου του Σινά. Ο στόχος: να απορροφηθεί το διοξείδιο του άνθρακα που θερμαίνει τον πλανήτη, να αυξηθούν οι βροχοπτώσεις και να φέρουν τρόφιμα και θέσεις εργασίας στους ντόπιους.

Ο Δανός μηχανικός εκτιμά ότι αν το καταφέρει θα είναι η απάντηση σε μία σειρά από τεράστια παγκόσμια προβλήματα. «Καταστρέφουμε τον πλανήτη μας με τρομακτικό τρόπο», είπε στο CNN, συμπληρώνοντας: «Η μόνη διέξοδος από αυτήν την κατάσταση είναι μια μεγάλης κλίμακας οικολογική αναγέννηση».

Τα λεγόμενα έργα αναζωογόνησης της ερήμου δεν είναι καινούργια, και αυτό είναι ένα από τα πολλά σε όλο τον κόσμο που επιδιώκουν να μεταμορφώσουν άγονα τοπία. Πολλοί στοχεύουν να σταματήσουν την ερημοποίηση - την υφέρπουσα υποβάθμιση των ξηρών εδαφών - ένα φαινόμενο που τα Ηνωμένα Έθνη αποκαλούν «σιωπηλή, αόρατη κρίση που αποσταθεροποιεί τις κοινότητες σε παγκόσμια κλίμακα».

Αλλά η ιδέα είναι, επίσης, αμφιλεγόμενη. Οι επικριτές λένε ότι η μεταμόρφωση των ερήμων είναι αναπόδεικτη, εξαιρετικά περίπλοκη και θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά το νερό και τον καιρό με τρόπους που δεν μπορούμε να προβλέψουμε.

Ο «Πράσινος Χρυσός» έδειξε τον δρόμο

Η ιδέα του Van der Hoeven μπορεί να ακούγεται πολύ φιλόδοξη, αλλά έχει γίνει στο παρελθόν.

Ο μηχανικός όταν σχεδίαζε πυρετωδώς το έργο του Σινά, έπεσε πάνω στην ταινία «Πράσινος Χρυσός» που έγινε από τον οπερατέρ και οικολόγο Τζον Λιου. Η ταινία καταγράφει ένα τεράστιο έργο αναζωογόνησης της ερήμου στο οροπέδιο Λος στη βόρεια Κίνα.

Η περιοχή, που έχει σχεδόν στο μέγεθος της Καλιφόρνια, είχε υποβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό από τη χρόνια υπερβολική εκμετάλλευση του εδάφους και την υπερβόσκηση. Με αραιή βλάστηση, το έδαφος ήταν πολύ επιρρεπές στη διάβρωση.

Σε μια προσπάθεια να μεταμορφώσουν τη γη, η κυβέρνηση της Κίνας και η Παγκόσμια Τράπεζα ξεκίνησαν ένα μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα αναζωογόνησης τη δεκαετία του 1990, φυτεύοντας δέντρα και θάμνους και εφαρμόζοντας απαγορεύσεις βόσκησης.

Τις δεκαετίες από τότε, το οροπέδιο Loess άκμασε. Τμήματα της γης είναι πλέον καλυμμένα με πράσινο, η διάβρωση του εδάφους έχει μειωθεί και λιγότερα νερά ρέουν στον Κίτρινο Ποταμό της περιοχής, γεγονός που μειώνει τους κινδύνους πλημμύρας.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή