Σε τροχιά σύγκρουσης η Κεντρική Ευρώπη για το μεταναστευτικό: Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα

Η απόφαση της Γερμανίας να κλείσει τα συνορά της προκαλεί ντόμινο εξελίξεων και φέρνει σε δύσκολη θέση τις χώρες «πρώτης υποδοχής».
4'

Σε τροχιά σύγκρουσης για το μεταναστευτικό φαίνεται ότι μπαίνει ολόκληρη η κεντρική Ευρώπη.

Η απόφαση της Γερμανίας να επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορά της και να «επιστρέφει» τους παράνομους μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν στις γειτονικές της χώρες προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Στο τραπέζι δε πέφτουν και άλλες προτάσεις όπως ένα «σχέδιο Ρουάντα» αντίστοιχο αυτού που εγκατέλειψε η Μ. Βρετανία αλλά ή και η επιστροφή μεταναστών στις χώρες στις οποίες κατεγράφησαν οι αιτήσεις ασύλου τους όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Ταυτόχρονα όμως δημιουργεί άμεσα σημαντικό πρόβλημα για την χώρα μας, αφού στρέφει την προσοχή από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στα εσωτερικά.

Είναι σαφές ότι η απόφαση των Γερμανικών αρχών ελήφθη υπό την πίεση των εκλογικών αποτελεσμάτων στα δύο κρατίδια της Ανατολικής Γερμανίας και τα οποία δείχνουν την πλήρη κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού. Αλλά και εν’ όψει των πολύ σημαντικών εκλογών στο Βραδεμβούργο στις 22 Σεπτεμβρίου που ενδέχεται να δημιουργήσουν μείζον πολιτικό πρόβλημα εάν επιβεβαιώσουν την τάση που ήδη καταγράφηκε.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, μια θανατηφόρα επίθεση με μαχαίρι από Σύρο αιτούντα άσυλο στο Σόλιγκεν στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους. Ο δράστης ισχυρίστηκε ότι έκανε την επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους, το ενδιαφέρον όμως είναι ότι του είχε δοθεί εντολή να εγκαταλείψει τη χώρα. Τον Ιούνιο, μια επίθεση με μαχαίρι από έναν Αφγανό μετανάστη είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας αστυνομικός και να τραυματιστούν άλλα τέσσερα άτομα σε προεκλογική συγκέντρωση του αντιμεταναστευτικού κόμματος AfD, ενώ πριν από λίγες μόνον ημέρες οπλισμένος δράστης πυροβολούσε έξω από το προξενείο του Ισραήλ.

Η απόφαση όμως της Γερμανίας - την οποία κάποιοι ήδη χαρακτηρίζουν ως το «τέλος» της Συνθήκης Σένγκεν - προκάλεσε και την άμεση αντίδραση τόσο της Αυστρίας όσο και της Πολωνίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας τόνισε ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί ούτε έναν επιστραφέντα, γεγονός που δεν προκαλεί εντύπωση αφού οι εκλογές είναι στις 29 Σεπτεμβρίου και το αντι-μεταναστευτικό κόμμα της Ελευθερίας – FpO- προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Ο δε πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τούσκ προανήγγειλε τον «συντονισμό» των αντιδράσεων στην γερμανική απόφαση, χαρακτηριζοντάς της απαράδεκτη.

Ήδη πάντως στην Γερμανία είναι πολλές οι προτάσεις που «πέφτουν στο τραπέζι». Για παράδειγμα ο Τζοακιμ Σταμπ, ομοσπονδιακός επίτροπος για την μετανάστευση και στέλεχος του φιλελεύθερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού FDP πρότεινε να εκμεταλλευθεί η Γερμανία τις υποδομές που είχε χτίσει η Αγγλία στην Ρουάντα για το ακυρωθέν σχέδιο απελάσεων, προκειμένου να οδηγούνται εκεί παράνομοι μετανάστες τους οποίους δεν δέχονται πίσω οι χώρες τους.

Σύγκρουση Βελγίου-Ουγγαρίας

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται και η κόντρα μεταξύ Βελγίου και Ουγγαρίας, μετά τις απειλές της χώρας του Βίκτωρος Όρμπαν ότι εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίσει να παρακρατά κονδύλια από την χώρα του λόγω της σκληρής της στάσης στο μεταναστευτικό, θα στέλνει με λεωφορεία τους παράνομους μετανάστες στις Βρυξέλλες. Δήλωση στην οποία αντέδρασε έντονα το Βέλγιο, με την υφυπουργό Ασύλου και Μετανάστευσης, Νικόλ Ντε Μουρ να επισημαίνει ότι «οι απειλές από την Ουγγαρία για αποστολή μεταναστών στις Βρυξέλλες είναι απαράδεκτες και υπονομεύουν την αλληλεγγύη της ΕΕ».

Η κόντρα αυτή μεταξύ Ουγγαρίας και Βελγίου δεν είναι παρά το νεότερο επεισόδια σε μια σειρά διαμαχών που έχουν ξεσπάσει στο παρελθόν μεταξύ των χωρών πρώτης υποδοχής και των κρατών της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης.

Με τις τελευταίες να απαιτούν μεν από τα κράτη όπως η Ουγγαρία και η Ελλάδα να τηρούν μια «δικαιωματιστική προσέγγιση» όσον αφορά στην φύλαξη των συνόρων αλλά να μην δέχονται να αναλάβουν την «φιλοξενία» αυτών που καταφέρνουν να παραβιάσουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και η χώρα μας άλλωστε βρέθηκε επανειλημμένα στο επίκεντρο τέτοιας κριτικής, με την πολιτική φύλαξης των συνόρων να επανακαθορίζεται μετά το ναυάγιο στην Πύλο, υπό την πίεση της μερίδας των δικαιωματιστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με αποτέλεσμα οι ροές στην χώρα μας να έχουν και αυτές αυξηθεί κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα.

Σχετικές ειδήσεις