Βατερλώ: Ανασκαφή αποκαλύπτει τη φρίκη που έζησαν τα άλογα στη θρυλική μάχη

Στο σημείο της επικής μάχης του Βατερλώ ανακαλύφθηκαν έπειτα από ανασκαφές ακρωτηριασμένη μέλη ζώων

Βατερλώ: Ανασκαφή αποκαλύπτει τη φρίκη που έζησαν τα άλογα στη θρυλική μάχη

Βατερλώ - Εκσκαφείς στο πεδίο της επικής μάχης ανακαλύπτουν υπολείμματα ζώων

Thierry Monasse - Getty Images
2'

Νέα αρχαιολογική ανασκαφή αποκάλυψε τη φρίκη που έζησαν αρκετά άλογα στη μάχη του Βατερλώ, καθώς βρέθηκαν ακρωτηριασμένα μέλη τους.

Εκσκαφείς στο Βέλγιο βρήκαν 15 άκρα και επτά σκελετούς αλόγων στον τόπο της μάχης του 1815 εναντίον του Ναπολέοντα. Τότε που τουλάχιστον 20.000 άνδρες –και πιθανώς πολλοί περισσότεροι– σκοτώθηκαν στην επική μάχη, όταν ο Δούκας του Ουέλινγκτον και μια ευρωπαϊκή συμμαχία νίκησαν τις γαλλικές δυνάμεις του Ναπολέοντα σε μια αιματηρή συνάντηση που καθόρισε την ισορροπία ισχύος στην Ευρώπη για σχεδόν έναν αιώνα.

Τα μέλη των αλόγων, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, βρέθηκαν σ’ έναν «σκόπιμα σκαμμένο λάκκο που πιθανότατα είχε σχεδιαστεί για να καθαρίσει γρήγορα το νοσοκομείο» μετά τη μάχη.

Vaterlo

Βατερλώ - Οστά από ζώα ήρθαν στην επιφάνεια έπειτα από ανασκαφές στο σημείο

Thierry Monasse - Getty Images

Εξηγώντας τη σημασία των ευρημάτων, ο ιστορικός και αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, Τόνυ Πόλαρντ δήλωσε ότι «σε άλλα πεδία μάχης του Ναπολέοντα, έχουμε ταφικούς λάκκους με ανθρώπους. Έχουμε λάκκους με άλογα. Έχουμε ακόμη και λάκκους με άλογα και ανθρώπους. Πουθενά αλλού στα αρχαιολογικά αρχεία δεν έχουμε αυτόν τον συνδυασμό μελών, ταφή και ευθανασίας αλόγων».

Vaterlo

Οστά ζώων στο σημείο της επικής μάχης του Βατερλώ

Thierry Monasse - Getty Images

«Αυτό που παρατηρείται στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το τι συνέβη μετά τη μάχη», συνέχισε ο Πόλαρντ. «Αυτό περιλαμβάνει την απογύμνωση των ομοιόμορφων στοιχείων από έναν νεκρό στρατιώτη, την εξάλειψη της δυστυχίας των τραυματισμένων αλόγων και τη συνέχιση της επιβίωσης». Ο σκελετός της αγελάδας δείχνει ότι χρησιμοποιήθηκε για φαγητό.

Vaterlo

Η στιγμή που οι εκσκαφείς ανακαλύπτουν οστά ζώων στο σημείο της θρυλικής μάχης του Βατερλώ

Thierry Monasse - Getty Images

Η ανασκαφή της οργάνωσης «Waterloo Uncover» πρόσφερε στους βετεράνους «ένα ασφαλές περιβάλλον», όπου μπορούσαν να πουν «πράγματα που δεν μπορούσαν να πουν σε κάποιον που δεν είχε πάει ποτέ στον στρατό», δήλωσε ο Κλάιβ Τζόουνς, που ήταν εθελοντής στην ανασκαφή και βετεράνος των φρουρών της Ουαλίας.

Mahi Vaterlo

Η επική μάχη του Βατερλώ, 18 Ιουνίου 1815 - Πίνακας που εκτίθεται στο Ίδρυμα του Ναπολέοντα στο Παρίσι

Getty Images

*Με πληροφορίες από Guardian

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή