Τραμπ - Χάρις: Πέντε σημεία κλειδιά από το ντιμπέιτ - «Είσαι μαρξίστρια» - «Και εσύ ντροπή...»

Πέντε στιγμές από το προεδρικό ντιμπέιτ μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και της Καμάλα Χάρις στις ΗΠΑ που θα μείνουν στην ιστορία
Associated Press
8'

Στην πρώτη τους τηλεμαχία, ο Ντόναλντ Τραμπ και η Κάμαλα Χάρις κονταροχτυπήθηκαν για τη μετανάστευση, την Ουκρανία και τον πόλεμο της Γάζας. Η συζήτηση μεταξύ της Δημοκρατικής αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ρεπουμπλικανού πρώην προέδρου ξεκίνησε με χειραψία και ολοκληρώθηκε με τους υποψηφίους να χαρακτηρίζουν ο ένας τον άλλο ως απαίσιους ηγέτες που δεν πρέπει να εκλεγούν.

Χάρις και Τραμπ αντάλλαξαν πυρά για περισσότερα από 90 λεπτά την Τρίτη, σε μια συζήτηση που επικεντρώθηκε λιγότερο στην ουσιαστική πολιτική και λιγότερο στις προσωπικές επιθέσεις. Ο Τραμπ προσπάθησε να παρουσιάσει τη Χάρις ως μία ακροαριστερή υποψήφια που θα ακολουθούσε πολιτικές ανοιχτών συνόρων, θα απαγόρευε το fracking και θα προχωρούσε στην κατάσχεση των όπλων των πολιτών. Πίεσε επίσης να τη συνδέσει με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντάς τους ουσιαστικά τον ίδιο τύπο πολιτικού.

Η Χάρις απάντησε αμφισβητώντας την ικανότητα του Τραμπ για το αξίωμα και αποκαλώντας τον «ντροπή». Επιχείρησε επίσης να απορρίψει τον πρώην πρόεδρο ως αντικείμενο χλευασμού. Σε πολλά σημεία, φάνηκε να καταπνίγει το γέλιο της καθώς μιλούσε ο Τραμπ. Και στα λεπτά που ακολούθησαν τη συζήτηση, η ποπ σταρ Τέιλορ Σουίφτ προσέφερε την υποστήριξή της στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Ακολουθούν μερικά στοιχεία από τη συζήτηση, την πρώτη συνάντηση των δύο υποψηφίων.

Ο Τραμπ αναφερόταν διαρκώς στη μετανάστευση

Η ρητορική του Τραμπ καθ' όλη τη διάρκεια της συζήτησης αφορούσε μια σειρά θεμάτων, σπάνια έμενε στο θέμα που έθιγαν οι ερωτήσεις των συντονιστών. Τη μια στιγμή ο Τραμπ μιλούσε για την οικονομία και την επόμενη για τους αγωγούς.

Το ένα λεπτό μιλούσε για την υγεία και το επόμενο για τη μετανάστευση. Μετά θα μιλούσε για κάτι άλλο, μετά πάλι για τη μετανάστευση. Ο Τραμπ αγωνίστηκε να παραμείνει σταθερός σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης. Οι απαντήσεις του στερούνταν εστίασης και φαινόταν πιο προβληματισμένος με τα χτυπήματα κατά της Χάρις.

Ξανά και ξανά, έκανε μπούμερανγκ πίσω στη μετανάστευση, ελπίζοντας να κερδίσει πόντους επικαλούμενος το ιστορικό της Χάρις για το θέμα. Σε πολλά σημεία, προώθησε επίσης το ψέμα ότι μετανάστες και πρόσφυγες από την Αϊτή στο Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο, τρώνε τα κατοικίδια των ανθρώπων.

«Στο Σπρίνγκφιλντ, τρώνε τα σκυλιά. Οι άνθρωποι που μπήκαν μέσα, τρώνε τις γάτες», είπε. Οι αρχές της πόλης έχουν απορρίψει αυτούς τους λογαριασμούς ως αναληθείς. Παρόλα αυτά, ο Τραμπ ήταν πάντα γνωστός για το αντισυμβατικό στυλ ομιλίας του, επομένως δεν είναι βέβαιο ότι οι ψηφοφόροι θα τον δουν πιο αρνητικά μετά την παράσταση της Τρίτης στη συζήτηση.

Η Χάρις αύξησε τις επιθέσεις στον Τραμπ

Η Χάρις, εν τω μεταξύ, εκτόξευσε πυρά στον Τραμπ, αποκαλώντας τον «ντροπή» σε πολλές περιπτώσεις. Η αντιπρόεδρος μίλησε επίσης για τους Ρεπουμπλικάνους και πρώην βοηθούς του που στράφηκαν εναντίον του μετά την κατάκτηση του αξιώματος το 2016.

Η Χάρις αποκάλεσε επίσης τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο «αδύναμο». Αναδιατύπωσε την κατηγορία του Τραμπ ότι ο κόσμος θα γελούσε με την ηγεσία των ΗΠΑ και την απέδωσε στον πρώην πρόεδρο. Είναι «πολύ γνωστό ότι αυτοί οι δικτάτορες και οι αυταρχικοί θέλουν να γίνετε και πάλι πρόεδρος», είπε η Χάρις στον Τραμπ.

Πρόσθεσε ότι είναι «τόσο ξεκάθαρο ότι μπορούν να σε χειραγωγήσουν με κολακείες και χάρες, και τόσοι πολλοί στρατιωτικοί ηγέτες με τους οποίους έχεις συνεργαστεί μου είπαν ότι είσαι ντροπή». Τόσο η κυβέρνηση των Ρεπουμπλικανών όσο και των Δημοκρατικών, ωστόσο, έχουν διατηρήσει στενούς δεσμούς με αυταρχικές κυβερνήσεις και ηγέτες σε όλο τον κόσμο, σημειώνει το Al Jazeera.

Ο Τραμπ παρουσίασε την Χάρις ως ακροαριστερή

Ο πρώην πρόεδρος προσπάθησε να απεικονίσει τη Χάρις ως πιο αριστερή από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Την αποκάλεσε μάλιστα «μαρξίστρια». «Έχει ένα σχέδιο να κατασχέσει το όπλο όλων», είπε ο Τραμπ, σε άλλο σημείο της τηλεμαχίας.

Η Χάρις απάντησε ότι η ίδια και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος της επιλογής της Τιμ Γουόλζ είναι στην πραγματικότητα ιδιοκτήτες όπλων. Ο Τραμπ κατηγόρησε επίσης τη Χάρις ότι σχεδίαζε να μειώσει τη χρηματοδότηση της αστυνομίας.

Ως γερουσιαστής το 2020, η Χάρις εξέφρασε την υποστήριξή της στις προσπάθειες επανεξέτασης των προϋπολογισμών των αστυνομικών τμημάτων, αλλά δεν έχει ζητήσει αποχρηματοδότηση της αστυνομίας. Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστήριξε επίσης την αύξηση του αριθμού των αστυνομικών σε εθνικό επίπεδο.

Όσον αφορά στην υγειονομική περίθαλψη, ο Τραμπ είπε ότι ο Χάρις «θέλει όλοι να είναι με κρατική ασφάλιση». Ενώ η Χάρις εξέφρασε προηγουμένως την υποστήριξή της για καθολική, χρηματοδοτούμενη από την κυβέρνηση υγειονομική περίθαλψη, άλλαξε τη θέση της ενώ ήταν υποψήφια για την προεδρία το 2020.

Οι κατηγορίες του Τραμπ στη συζήτηση ταιριάζουν στην ευρύτερη προεκλογική στρατηγική του να υποστηρίξει ότι η Χάρις είναι μία ακροαριστερή «ριζοσπαστική» Δημοκρατική Αυτή η στρατηγική, λένε οι ειδικοί, έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει τους ανεξάρτητους ψηφοφόρους να την στηρίξουν.

Πυρά για τον πόλεμο στη Γάζα

Η Χάρις είπε ότι υποστηρίζει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που θα απελευθέρωνε Ισραηλινούς αιχμαλώτους, αλλά ανανέωσε τη δέσμευσή της να συνεχίσει να εξοπλίζει το Ισραήλ. Εξέφρασε επίσης την υποστήριξή της για τη λύση των δύο κρατών.

«Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του… και το πώς το κάνει αυτό έχει σημασία, γιατί είναι επίσης αλήθεια πάρα πολλοί αθώοι Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί – παιδιά, μητέρες. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει», είπε.

«Θα δίνω πάντα στο Ισραήλ την ικανότητα να αμύνεται, ιδιαίτερα, καθώς σχετίζεται με το Ιράν και οποιαδήποτε απειλή που το Ιράν και οι πληρεξούσιοί του συνιστούν για το Ισραήλ». Η γλώσσα που χρησιμοποίησε απηχεί προηγούμενες δηλώσεις της και άλλων δημοκρατικών αξιωματούχων στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών τον Αύγουστο

Από την πλευρά του, ο Τραμπ επανέλαβε τη θέση του ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή δεν θα είχε ξεσπάσει αν ήταν στην εξουσία. Κατηγόρησε επίσης τη Χάρις ότι είχε προκατάληψη εναντίον του Ισραήλ. «Μισεί το Ισραήλ. Ταυτόχρονα, με τον δικό της τρόπο, μισεί τον αραβικό πληθυσμό γιατί όλος ο τόπος πρόκειται να ανατιναχτεί — Άραβες, Εβραίοι, Ισραήλ. Το Ισραήλ θα φύγει», είπε. Επιπλέον, ο Τραμπ υποστήριξε ψευδώς ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ήρε τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν.

Διαφορετικές απόψεις για την Ουκρανία

Πάνω από δύο χρόνια μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η υποστήριξη για τον πόλεμο έχει γίνει η διαχωριστική γραμμή μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων στις ΗΠΑ. Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι είναι επιφυλακτικοί στο να προσφέρουν περισσότερη βοήθεια, ενώ οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό την ενίσχυση της ικανότητας της Ουκρανίας να αμυνθεί.

Αυτή η διαίρεση ήταν ορατή στη συζήτηση της Τρίτης. Στο θέμα της Ουκρανίας, οι δύο υποψήφιοι δεν φάνηκαν να βρίσκονται στην ίδια σελίδα. Ενώ ο Τραμπ είπε ότι θα πιέσει για μια συμφωνία για τον τερματισμό της σύγκρουσης, η Χάρις τόνισε την ανάγκη να υποστηριχθούν οι ουκρανικές δυνάμεις για να απωθήσουν τη ρωσική εισβολή.

Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσουν την ώθησή τους για την Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο, ο Τραμπ είπε: «Νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να τελειώσει αυτός ο πόλεμος και απλώς να τον ολοκληρώσουν και να διαπραγματευτούν μια συμφωνία γιατί πρέπει να σταματήσουμε να καταστρέφονται όλες αυτές οι ανθρώπινες ζωές».Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η έλλειψη ηγεσίας στην κυβέρνηση Μπάιντεν επέτρεψε στη Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία.

Η Χάρις επέκρινε την απροθυμία του πρώην προέδρου να υποσχεθεί πλήρη υποστήριξη στην Ουκρανία, λέγοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα ήταν μέχρι τώρα στο Κίεβο εάν ο Τραμπ ήταν στην εξουσία.

«Κατανοήστε, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας - σύμμαχοι του ΝΑΤΟ - είναι τόσο ευγνώμονες που δεν είστε πλέον πρόεδρος και που κατανοούμε τη σημασία του μεγαλύτερου στρατού που έχει γνωρίσει ο κόσμος, που είναι το ΝΑΤΟ», είπε. «Ο λόγος που ο Ντόναλντ Τραμπ λέει ότι αυτός ο πόλεμος θα τελείωνε μέσα σε 24 ώρες είναι επειδή απλώς θα τον εγκατέλειπε» κατέληξε

Σχετικές ειδήσεις