Δύσκολες ώρες για τις αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης - Ο «γρίφος» της ηλεκτροκίνησης

Αντιμέτωποι με σκληρές αλήθειες οι γίγαντες της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας αναγκάζονται να αλλάξουν πορεία στους στόχους της ηλεκτροκίνησης.

Δύσκολες ώρες για τις αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης - Ο «γρίφος» της ηλεκτροκίνησης
AP
3'

Μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν έναν τέλειο καταιγισμό προκλήσεων συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης προσιτών μοντέλων, της βραδύτερης από την αναμενόμενη διάθεσης σημείων φόρτισης, αλλά και του πιθανού αντίκτυπου των ευρωπαϊκών δασμών στα EVs που κατασκευάζονται στην Κίνα, σημειώνει το CNBC.

Ο κολοσσός Volvo Cars ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εγκαταλείπει το πολυδιαφημισμένο του σχέδιο να πουλά μόνο EV μέχρι το 2030, επικαλούμενος την ανάγκη να είναι «ρεαλιστικός και ευέλικτός» εν μέσω των μεταβαλλόμενων συνθηκών της αγοράς. Η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία είπε ότι στοχεύει τώρα μεταξύ 90% και 100% των πωλήσεων αυτοκινήτων της να είναι πλήρως ηλεκτρικά ή plug-in υβριδικά μοντέλα έως το 2030.

Η γερμανική Volkswagen που έχει πληγεί από την κρίση και πολλές άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της Ford και του ομίλου Mercedes-Benz, έχουν ανακοινώσει όλες καθυστερήσεις στα σχέδια τους για τη σταδιακή κατάργηση των πωλήσεων οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης στην Ευρώπη. «Πιστεύω ότι πολλοί κατασκευαστές περνούν αυτή τη διαδικασία καθυστέρησης των στόχων ηλεκτροκίνησης αυτή τη στιγμή. Το βλέπουμε σε όλη τη βιομηχανία», δήλωσε ο Tιμ Άρκαρτ, αναλυτής αυτοκινήτων στην S&P Global Mobility.

«Πολλοί κατασκευαστές όμως που είχαν σταματήσει να επενδύουν στην τεχνολογία κινητήρων εσωτερικής καύσης έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι, αν δεν συνεχίσουν να επενδύουν, δεν θα είναι ανταγωνιστικοί», πρόσθεσε. Οι κυβερνήσεις σε βασικές αγορές είχαν εφαρμόσει μέτρα για να ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να αγοράζουν ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία (BEV) με εξουσιοδοτημένους στόχους - μια τάση που περιέγραψε ως «ολοένα και πιο προβληματική».

Το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα απαιτεί πλέον το 22% των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων φέτος να είναι οχήματα μηδενικών εκπομπών. Η εντολή, η οποία στοχεύει στη μείωση του αριθμού των ρυπογόνων οχημάτων στους δρόμους, θα αυξάνεται ετησίως έως ότου φτάσει το 100% των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων έως το 2035.

«Οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πολύ δύσκολη επιλογή. Έχουν το ίδιο τεχνολογικό παράδειγμα στη βιομηχανία εδώ και 130 χρόνια και τους ζητάμε να αλλάξουν εντελώς τον τρόπο που οδηγούν, χρησιμοποιούν, φορτίζουν τα οχήματά τους αντί να τα γεμίζουν με βενζίνη», τόνισε ο Άρκαρτ.

Παρά τις βραχυπρόθεσμες αβεβαιότητες, οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν έχουν την πολυτέλεια να χάσουν τα ηλεκτρικά οχήματα και η κατεύθυνσή τους παραμένει σαφής. «Η στροφή προς τα EV είναι ένα μη γραμμικό ταξίδι με πολλές αβεβαιότητες, όπως έχουμε δει τα τελευταία δύο χρόνια. Θέτει όλο και περισσότερο υπό πίεση τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, ενώ οι συνολικές πωλήσεις νέων αυτοκινήτων δεν επιστρέφουν στα προ πανδημίας επίπεδα στις εγχώριες αγορές τους», δήλωσαν σε πρόσφατο ερευνητικό σημείωμα αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING.

Η απόφαση ορισμένων Ευρωπαίων κατασκευαστών αυτοκινήτων να καθυστερήσουν τη στροφή προς τα ηλεκτρικά οχήματα έχει «σε μεγάλο βαθμό στόχο τη διατήρηση της κερδοφορίας και τη διατήρηση της ευελιξίας σε ένα εξαιρετικά αβέβαιο περιβάλλον».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή