Τουρκία: Γιατί καθυστερεί η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου

Πέρυσι πυρηνικό καύσιμο φορτώθηκε για πρώτη φορά στην πρώτη ενεργειακή μονάδα του σταθμού.
1'

Η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας της Τουρκίας καθυστερεί επειδή η γερμανική Siemens Energy δεν παραδίδει σημαντικά εξαρτήματα, τα οποία χρειάζονται για την κατασκευή του από τη ρωσική Rosatom, η οποία αναζητεί εναλλακτικές επιλογές στην Κίνα, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Ενέργειας.

Αν και η ρωσική εταιρεία έχει συνάψει εναλλακτικές συμφωνίες με κινεζικές εταιρείες για την παραγωγή αντίστοιχων εξαρτημάτων, το γεγονός ότι η Siemens Energy δεν παραδίδει τα εξαρτήματα αυτά θα καθυστερήσει κατά λίγους μήνες τα εγκαίνια του πρώτου αντιδραστήρα, δήλωσε στο κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ο υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

Η Rosatom, η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας, κατασκευάζει τον πυρηνικό σταθμό στο Άκουγιου, στην τουρκική μεσογειακή επαρχία της Μερσίνης, στο πλαίσιο συμφωνίας με την Άγκυρα.

Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, σχεδίαζε αρχικά να θέσει σε λειτουργία τον πρώτο αντιδραστήρα το 2023. Όμως αυτό καθυστέρησε. Πέρυσι πυρηνικό καύσιμο φορτώθηκε για πρώτη φορά στην πρώτη ενεργειακή μονάδα του σταθμού.

Τον Ιούλιο, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Γερμανία δεν επιτρέπει την εξαγωγή μερικών εξαρτημάτων που χρειάζονται για το σταθμό του Άκουγιου, κάνοντάς τα να περιμένουν στα τελωνεία.

«Αυτό μας έχει ενοχλήσει πολύ. Το θύμισα στο γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς κατά τη διμερή συνάντησή μας», είχε δηλώσει τότε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους επί του αεροπλάνου με το οποίο επέστρεψε από σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον.