Μελβούρνη: Δεκάδες συλλήψεις μετά από συμπλοκές σε αντιπολεμική διαδήλωση

Δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν μετά από συγκρούσεις με την αστυνομία σε αντιπολεμική διαδήλωση στη Μελβούρνη.

Βίαιες διαδηλώσεις στη Μελβούρνη
Βίαιες διαδηλώσεις στη Μελβούρνη
AP
3'

Η αστυνομία είπε ότι ήταν «τρομοκρατημένη» από τις ενέργειες ορισμένων διαδηλωτών που στόχευαν μια έκθεση πωλήσεων στρατιωτικού υλικού στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, κατηγορώντας τους ότι έριξαν πέτρες, κοπριά και μπουκάλια γεμάτα οξύ σε αστυνομικούς.

Αντίθετα, οι διαδηλωτές είπαν ότι οι αξιωματικοί ήταν σκληροί και απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και ψεκασμούς για να ελέγξουν το πλήθος. Ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε καταδίκασε τη βία, λέγοντας ότι οι Αυστραλοί είχαν το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν, αλλά έπρεπε να το κάνουν με ειρηνικό τρόπο.

«Δεν εκφράζετε αντίθεση στον αμυντικό εξοπλισμό πετώντας πράγματα στην αστυνομία», είπε ο κ. Αλμπανέζε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. «Έχουν μια δουλειά να κάνουν και οι αστυνομικοί μας πρέπει να γίνονται σεβαστοί ανά πάσα στιγμή». Οι αρχές δήλωσαν ότι περίπου 1.200 άτομα συμμετείχαν στη διαδήλωση που στόχευε τη Διεθνή Έκθεση Άμυνας των Χερσαίων Δυνάμεων, πολλοί από τους οποίους φορούσαν παλαιστινιακές σημαίες και τραγούδησαν υπέρ της Παλαιστίνης.

Η αστυνομία είχε προβλέψει αναταραχή ενόψει της εκδήλωσης, η οποία αναμένεται να συγκεντρώσει περισσότερες από 1.000 εταιρείες από 31 χώρες τις επόμενες ημέρες. Η έκθεση, η οποία δεν είναι ανοιχτή στο κοινό, συγκεντρώνει στρατιωτικές, αμυντικές, κυβερνητικές, επιστημονικές και βιομηχανικές αντιπροσωπείες από όλο τον κόσμο.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι στρατιωτικό πυροβολικό, φορτηγά και ημιαυτόματα όπλα εκτίθενται κατά τη διάρκεια της συνέλευσης. Οι ακτιβιστές διαμαρτύρονταν καθώς ισχυρίζονται ότι πολλά από τα όπλα στην έκθεση έχουν χρησιμοποιηθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα.

Πλάνα έδειξαν σκουπιδοτενεκέδες να σπρώχνονται προς τις γραμμές της αστυνομίας κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, με πολλές φωτιές να ανάβουν σε όλη την πόλη και διαδηλωτές να κλείνουν τους δρόμους. Ένας ακτιβιστής σκαρφάλωσε πάνω σε ένα ακίνητο φορτηγό σε ένα σετ φαναριών.Δεκάδες αστυνομικοί νοσηλεύτηκαν για τραυματισμούς που υπέστησαν κατά τη διάρκεια των ταραχών, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της πολιτείας Βικτόρια, Σέιν Πάτον. Είπε στους δημοσιογράφους ότι 39 άτομα συνελήφθησαν στις συγκρούσεις της Τετάρτης.

Ο επίτροπος Πάτον κατηγόρησε αυτούς που κρύβονται πίσω από τη βία ως «υποκριτές», προσθέτοντας ότι οι διαδηλωτές είπαν ότι ήθελαν «να διαμαρτυρηθούν κατά του πολέμου, άρα πιθανώς [ήταν] κατά της βίας». Αλλά οι αξιωματικοί του έχουν επικριθεί από τους διαδηλωτές για υπερβολικά βαριά χέρια. Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι «είναι αποτροπιασμένοι από το επίπεδο βίας που στρέφεται εναντίον μελών της κοινότητας που διαμαρτύρονται για την ειρήνη».

«Η αστυνομία υπήρξε εξαιρετικά βίαιη απέναντι στους διαδηλωτές σήμερα, στην πραγματικότητα με έναν άνευ προηγουμένου τρόπο», είπε η Τζασμίν Ντεφ, ακτιβίστρια από τους Students for Palestine. «Χρησιμοποιούσαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης, ψέκαζαν πολύ βίαια πιπέρι στους ανθρώπους».

Μερικοί δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι είδαν την αστυνομία να ρίχνει πυρά με λαστιχένιες σφαίρες, αλλά ο Επίτροπος Πάτον είπε ότι τα βλήματα ήταν στην πραγματικότητα φυσίγγια από σκληρό αφρό. Η πρωθυπουργός της Βικτώρια Τζασίντα Άλαν υπερασπίστηκε τον χειρισμό της εκδήλωσης από την πολιτεία, λέγοντας ότι οι εκπρόσωποι είχαν το δικαίωμα να συγκεντρωθούν στη Μελβούρνη. «Κάθε βιομηχανία έχει το δικαίωμα να διοργανώνει τέτοιου είδους εκδηλώσεις με ειρηνικό και σεβασμό», είπε.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή