Βιετνάμ: Πάνω από 150 νεκροί από τις πλημμύρες στο Ανόι - Φόβοι οτι θα καταρρεύσει φράγμα

Περισσότεροι από 150 είναι οι νεκροί στο Βιετνάμ από τις πλημμύρες που προκάλεσε οισχυρότερος τυφώνας της Ασίας φέτος.

Βιετνάμ: Πάνω από 150 νεκροί από τις πλημμύρες στο Ανόι - Φόβοι οτι θα καταρρεύσει φράγμα
AP
3'

Στους 152 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον τυφώνα Γιαγκί στο Βιετνάμ, σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, καθώς ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της χώρας έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών, πλημμυρίζοντας τους δρόμους της πρωτεύουσας, Ανόι.

Μέχρι την Τετάρτη, τα νερά από τον φουσκωμένο Κόκκινο Ποταμό έφτασαν σε ύψος ενός μέτρου σε περιοχές της πρωτεύουσας, αναγκάζοντας ορισμένους κατοίκους να περιηγηθούν στις γειτονιές τους με βάρκες. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από περιοχές της πόλης και 10 από τις 30 διοικητικές περιφέρειες του Ανόι βρίσκονται σε «συναγερμό για πλημμύρες», μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις στο βόρειο Βιετνάμ είναι οι κύριες αιτίες θανάτου από τον τυφώνα, δήλωσε η κυβέρνηση. «Αυτή είναι η χειρότερη πλημμύρα που έχω δει», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, κάτοικος του Ανόι, Τραν Λε Κουγιέν. «Ολόκληρος ο δρόμος έχει πλημμυρίσει. Δεν μπορούσαμε να κοιμηθούμε χθες το βράδυ»

Ο Γιαγκι, ο οποίος αρχικά είχε χαρακτηριστεί ως σούπερ τυφώνας - το ισοδύναμο ενός τυφώνα κατηγορίας 5 - αλλά αργότερα υποβαθμίστηκε σε τροπική ύφεση, συνέχισε να προκαλεί όλεθρο στο Βιετνάμ από τότε που έπεσε στην ξηρά το Σάββατο. Έχει χαρακτηριστεί ως ο ισχυρότερος τυφώνας της Ασίας φέτος.

«Το σπίτι μου είναι πλέον μέρος του ποταμού», είπε στο Reuters ο Nguyen Van Hung, ο οποίος ζει σε μια γειτονιά στις όχθες του ποταμού. Ένα ολόκληρο χωριό στη βόρεια επαρχία Λάο Κάι παρασύρθηκε την Τρίτη εν μέσω ξαφνικών πλημμυρών. Τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί ότι είναι νεκροί και εκατοντάδες στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο χωριό σε αναζήτηση όσων εξακολουθούν να αγνοούνται.

Οι αρχές δίνουν επίσης ιδιαίτερη προσοχή σε έναν υδροηλεκτρικό σταθμό στη βορειοδυτική επαρχία Γιεν Μπάι, καθώς μια τεράστια εισροή νερού στη δεξαμενή που περιβάλλει το φράγμα εγείρει ανησυχίες ότι μπορεί να καταρρεύσει. Ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Nguyen Hoang Hiep δήλωσε την Τετάρτη ότι ο υδροηλεκτρικός σταθμός είναι «ασφαλής», αλλά προέτρεψε τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν υπό προστασία, καθώς μπορεί να χρειαστούν έως και δύο ημέρες για να υποχωρήσει το νερό στο «επιτρεπόμενο επίπεδο».

Ο Γιαγκί άφησε ίχνη καταστροφής στη βόρεια περιοχή της χώρας τις τελευταίες τέσσερις ημέρες. Τη Δευτέρα, κατέρρευσε μια πολυσύχναστη γέφυρα, βυθίζοντας δέκα αυτοκίνητα και δύο μηχανές στον Κόκκινο Ποταμό. Κατέστρεψε επίσης στέγες από κτήρια, ξερίζωσε δέντρα και άφησε εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές και εργοστάσια στο βορρά. Πριν χτυπήσει το Βιετνάμ, ο τυφώνας άφησε πίσω του 24 νεκρούς στη νότια Κίνα και τις Φιλιππίνες.
Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι καθώς ο κόσμος θερμαίνεται, οι τυφώνες μπορούν να φέρουν υψηλότερες ταχύτητες ανέμου και πιο έντονες βροχοπτώσεις, αν και η επίδραση της κλιματικής αλλαγής σε μεμονωμένες καταιγίδες είναι περίπλοκη.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή