Ξεχασμένο πορτρέτο σε σοφίτα πωλήθηκε σε δημοπρασία 1,4 εκατ. δολάρια

Μια ετικέτα στην πίσω πλευρά του πορτρέτου δείχνει πως ανήκει στον Ρέμπραντ Πηλ

Το πορτέτο του Ρέμπραντ Πηλ που πωλήθηκε σε δημοπρασία

Thomaston Place Auction Gallerie
2'

Ξεχασμένα και καταχωνιασμένα στη σοφίτα ενός σπιτιού στο Μέιν των ΗΠΑ βρέθηκαν αρκετά «κειμήλια και αντίκες», ανάμεσά τους κι ένα χαμένο πορτρέτο, που σύμφωνα με τους εκτιμητές, ανήκει στον Ρέμπραντ Πηλ.

Ο πίνακας απεικονίζει μια έφηβη με ολλανδική ενδυμασία του 17ου αιώνα. Πωλήθηκε πρόσφατα σε δημοπρασία έναντι 1,4 εκατ. δολαρίων.

«Στις κατ’ οίκον επισκέψεις, πηγαίνουμε συχνά στα τυφλά, χωρίς να ξέρουμε τι θα βρούμε», δήλωσε η Veilleux, ιδρύτρια του οίκου δημοπρασιών Thomaston Place, σε δελτίο τύπου. «Το σπίτι ήταν γεμάτο με υπέροχα κομμάτια, αλλά στη σοφίτα, ανάμεσα σε στοίβες έργων τέχνης, βρήκαμε αυτό το αξιοσημείωτο πορτρέτο».

Το έργο τέχνης φαινόταν να έχει ζωγραφιστεί στο ύφος του Ολλανδού δασκάλου Ρέμπραντ – και μια ετικέτα στην πίσω πλευρά του πορτρέτου δείχνει ότι ήταν δικό του. Το χάρτινο δελτίο, το οποίο φαίνεται να έχει εκδοθεί από το Μουσείο Τέχνης της Φιλαδέλφειας, υποδηλώνει επίσης ότι ο πίνακας είχε δανειστεί στο μουσείο το 1970.

Ωστόσο, πολύ λίγα είναι γνωστά για το πορτρέτο και δεν αναγνωρίζεται ευρέως από τους μελετητές ως μέρος του έργου του Ρέμπραντ. Ενώ ο οίκος δημοπρασιών δήλωσε στο CNN ότι πιστεύει ότι η ετικέτα είναι γνήσια, το Μουσείο Τέχνης της Φιλαδέλφειας δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν είχε δανειστεί ποτέ το πορτρέτο. Ένας εκπρόσωπος του μουσείου επισήμανε ότι «γενικά μια ετικέτα δεν επαληθεύει απαραίτητα ένα έργο τέχνης – σίγουρα θα απαιτούνταν περισσότερη δουλειά».

Ο οίκος δημοπρασιών δεν αποκάλυψε αν συμβουλεύτηκε κάποιον ειδικό του Ρέμπραντ, αλλά προχώρησε στην καταχώριση του πίνακα με εκτίμηση μόλις 10.000 έως 15.000 δολάρια. Τελικά όμως, η πώλησή του έμελλε να φτάσει τα 1.41 εκατ. δολάρια.

Ποιος ήταν ο Ρέμπραντ Πηλ

Ο Ρέμπραντ Πηλ (22 Φεβρουαρίου 1778 – 3 Οκτωβρίου 1860) ήταν Αμερικανός καλλιτέχνης, που καταπιανόταν συνήθως με πορτρέτα. Το στυλ του Πηλ επηρεάστηκε από τον γαλλικό νεοκλασικισμό μετά την παραμονή του στο Παρίσι στην ηλικία των 30 ετών. Ζωγράφισε πορτρέτα πολλών αξιοσημείωτων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών προέδρων Τζορτζ Ουάσιγκτον και Τόμας Τζέφερσον, του ανώτατου δικαστή John Marshall και του John C. Calhoun . Οι πίνακές του βρίσκονται σε πολλές δημόσιες συλλογές.

*Με πληροφορίες από goodnewsnetwork, thomastonauction

Σχετικές ειδήσεις