Καλλιτέχνης φτιάχνει έπιπλα από μπάλες του τένις - Θα χρειάζονταν 400 χρόνια για να αποσυντεθούν

Χρειάζονται περίπου 2 με 3 εβδομάδες για να κατασκευαστούν

Καλλιτέχνης φτιάχνει έπιπλα από μπάλες του τένις - Θα χρειάζονταν 400 χρόνια για να αποσυντεθούν
3'

Εκατομμύρια μπάλες του τένις κατασκευάζονται για το αγαπημένο άθλημα και σχεδόν όλες πετιούνται έξω.

Πιο συγκεκριμένα, ένας Βέλγος οικολογικός σχεδιαστής έχει αρχίσει να επανατοποθετεί μερικά από τα 300 εκατ. μπαλάκια σε έπιπλα κατά παραγγελία με κυκλικό τρόπο που διασφαλίζει ότι οι μπάλες από καουτσούκ και τσόχα δεν καταλήγουν σε χωματερές. Η Mathilde Wittock και η ομάδα της μπορούν να χαράξουν 1.800 μπάλες την ημέρα σε στοιχεία μικρο-μαξιλαριών για μια ξαπλώστρα και έναν πάγκο - τα δύο κορυφαία προϊόντα της. Για να το δούμε αυτό, 70.000 χρησιμοποιήθηκαν μόλις στο US Open που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Χρειάζονται περίπου 2 με 3 εβδομάδες για να κατασκευαστούν, αλλά μόλις τελειώσουν, βλέπει κανείς γιατί αξίζει την αναμονή. Με τις μπάλες του τένις βαμμένες ώστε να ταιριάζουν με τα εσωτερικά χρώματα, είναι αρκετά εντυπωσιακά και πρέπει να είναι απολαυστικά άνετα.

«Χρειάζονται περίπου 24 διαφορετικά βήματα κατασκευής για να (φτιαχτεί) μια μπάλα του τένις, η οποία διαρκεί περίπου πέντε ημέρες. Τότε έχει τόσο μικρή διάρκεια ζωής», είπε ο Wittock στο CNN σε βιντεοκλήση από τις Βρυξέλλες. «Έψαχνα για μπάλες του τένις γιατί έπαιζα τένις ο ίδιος, οπότε ξέρω ότι υπάρχει πολλή σπατάλη».

Οι μπάλες του τένις φάνηκαν προφανείς λόγω της αντοχής τους, της μικρής διάρκειας ζωής τους και του γεγονότος ότι σχεδόν όλες χρειάζονται 400 χρόνια για να αποσυντεθούν σε μια χωματερή, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν δοθεί πρώτα σε έναν σκύλο. Είναι γεμάτες με αέριο, το οποίο όχι μόνο τους δίνει την αναπήδησή τους, αλλά και γι' αυτό τα δοχεία που μπαίνουν είναι σφραγισμένα σαν κουτάκι σούπας. Μόλις ανοίξει, το αέριο φεύγει αργά από τον πυρήνα της μπάλας, αφήνοντάς τον επίπεδο και τελικά ακατάλληλο για το παιχνίδι.

Η Wittock λαμβάνει δωρεές μπάλες τένις από αθλητικούς συλλόγους όπως η Ομοσπονδία της Βαλλονίας στο Βέλγιο, η οποία πρόσφατα έδωσε ολόκληρο το απόθεμά της με 100.000 χρησιμοποιημένες μπάλες τένις, οι οποίες, όπως λέει, θα πρέπει να παρέχουν για περίπου 9 μήνες παραγωγής.

«Ο οικολογικός σχεδιασμός έχει να κάνει με την κυκλικότητα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εξαιρετικά υλικά που έχουν χαμηλές εκπομπές άνθρακα ή ανακυκλώνονται, αλλά πρέπει να σκεφτείτε τον τελικό κύκλο», είπε. «Αν δεν είναι κύκλος και αν δεν μπορείτε να επαναχρησιμοποιήσετε (τα στοιχεία) σε κάτι άλλο, δεν είναι οικολογικός σχεδιασμός. Είναι ακόμα χειρότερο, γιατί είναι νέα υλικά».
Οι ιδιοκτήτες των επίπλων μπορούν να παραδώσουν τα κομμάτια τους πίσω στον Wittock, ο οποίος θα κάψει το θολό και θα στείλει τα λαστιχένια κελύφη για τεμαχισμό, όπου θα μετατραπούν σε χαλάκια παιχνιδιού για παιδιά.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή