ΗΠΑ: Το Κολοράντο «μετακομίζει» αγέλη λύκων μετά από επιθέσεις σε ζώα

Η αγέλη λύκων αποτελείται από 2 ενήλικους λύκους, ένα αρσενικό και ένα θηλυκό και 4 μικρά
3'

Οι υπεύθυνοι για την άγρια ζωή στο Κολοράντο στις ΗΠΑ αιχμαλώτισαν έξι λύκους που αποτελούσαν μέρος ενός εγκεκριμένου από τους ψηφοφόρους σχεδίου για την αποκατάσταση του πληθυσμού του είδους, μετά από μια σειρά καταγγελιών και επιθέσεων σε ζώα.

Οι έξι λύκοι, ένας ενήλικος αρσενικός, ένα ενήλικο θηλυκό και τέσσερα κουτάβια, ανήκαν σε μια ομάδα γνωστή ως αγέλη Copper Creek.

Ενώ μόνο το αρσενικό έκανε επιθέσεις σε ζώα, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ολόκληρη η αγέλη έπρεπε να απομακρυνθεί από την περιοχή. Δεν είναι σαφές αν θα απελευθερωθούν εκ νέου στη φύση.

Το επεισόδιο αποτελεί πρόκληση για την προσπάθεια της πολιτείας να επανεντάξει τους λύκους, οι οποίοι κάποτε ήταν ενδημούντες στην πολιτεία. Το σχέδιο εγκρίθηκε από τους ψηφοφόρους το 2020, αλλά οι επικριτές φοβήθηκαν για την ασφάλεια των ζώων.

Από τον Ιανουάριο, έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 15 επιθέσεις λύκων που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο ή τον τραυματισμό, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της πολιτείας, και αφορούσαν ένα μείγμα βοοειδών, μοσχαριών και προβάτων.

Ο Διευθυντής Πάρκων και Άγριας Ζωής του Κολοράντο, Τζεφ Ντέιβις, αναγνώρισε ότι ο ενήλικος αρσενικός λύκος ήταν υπεύθυνος για «πολλαπλές καταστροφές» μεταξύ αυτών των επιθέσεων, αλλά δήλωσε ότι «η αφαίρεση του αρσενικού εκείνη τη στιγμή, ενώ ήταν η μοναδική πηγή τροφής και το θηλυκό βρισκόταν σε κρυψώνα, πιθανότατα θα ήταν θανατηφόρα για τα κουτάβια και αντίθετη με την εντολή αποκατάστασης».

Η CPW αφαίρεσε το ενήλικο θηλυκό και τα τέσσερα κουτάβια και τα μετέφερε «σε ασφαλή τοποθεσία για αξιολόγηση και παρακολούθηση», ανέφεραν οι αξιωματούχοι της CPW σε δελτίο τύπου τη Δευτέρα.

Το ενήλικο αρσενικό «βρέθηκε σε κακή κατάσταση, με αρκετά τραύματα» και πέθανε μετά από τέσσερις ημέρες αιχμαλωσίας, ανέφερε η CPW.

Οι αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη αποφασίσει πού θα απελευθερώσουν τους υπόλοιπους λύκους, κάτι που θα εξαρτηθεί εν μέρει από το αν τα κουτάβια αναπτύξουν την ικανότητα να κυνηγούν.

«Η CPW θα έχει συνομιλίες με τοπικούς εκλεγμένους αξιωματούχους και ιδιοκτήτες γης σε πιθανές περιοχές απελευθέρωσης πριν από την απελευθέρωση», σύμφωνα με το δελτίο τύπου.

Ωστόσο, ορισμένοι επικριτές τάσσονται κατά οποιασδήποτε απελευθέρωσης.

Η Ένωση Κτηνοτρόφων του Middle Park έστειλε επιστολή στην CPW τον Μάιο, την τρίτη επιστολή σε σειρά, διαμαρτυρόμενη για την υποτιθέμενη αδράνεια της πολιτείας από τις δολοφονίες του Απριλίου. Οι κτηνοτρόφοι θέλουν τη θανάτωση των λύκων, υποστηρίζοντας ότι τα μη θανατηφόρα μέτρα «δεν έχουν σταματήσει τις λεηλασίες», αναφέρεται στην επιστολή.

«Ο νόμος του Κολοράντο απαιτεί οι συγκρούσεις με τους λύκους να επιλύονται και όχι να τους κλωτσάνε στο δρόμο».

Τον Ιούνιο, το Υπουργείο Γεωργίας του Κολοράντο και το Colorado Parks and Wildlife συμφώνησαν να δώσουν στην Ένωση Κτηνοτρόφων του Middle Park 28.000 δολάρια (25.409 ευρώ) για να βελτιώσει το μη θανατηφόρο σχέδιο αποτροπής, ανέφεραν οι τοπικές ειδήσεις.

Η αγέλη Copper Creek σχηματίστηκε μετά την απελευθέρωση 10 λύκων από το Όρεγκον στο Κολοράντο τον Δεκέμβριο.

Τότε, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν την απόφαση να μεταφερθούν άγριοι λύκοι στο Κολοράντο «την πιο φιλόδοξη προσπάθεια επανένταξης λύκων στις ΗΠΑ» εδώ και δεκαετίες.

Οι υποστηρικτές του προγράμματος επανεισαγωγής ήθελαν να αποκαταστήσουν τον άγριο πληθυσμό των λύκων του Κολοράντο, μετά από χρόνια μείωσης από το κυνήγι, τη δηλητηρίαση και την παγίδευση.

Στο δελτίο Τύπου της Δευτέρας, ο κ. Ντέιβις δήλωσε ότι το πρόγραμμα επανεισαγωγής «απαιτεί ευελιξία».

Πηγή: BBC