Αυστρία: Ξεκίνησαν επιχειρήσεις εναντίον 72 φερόμενων ως ισλαμιστών εξτρεμιστών

Οι αρχές απέτρεψαν μια απόπειρα επίθεσης πέρυσι κατά την επέτειο στον κεντρικό σταθμό της Βιέννης και ο κίνδυνος παραμένει υψηλός την ημερομηνία αυτή σε όλο τον κόσμο
AP Photo/Ronald Zak
2'

Οι αυστριακές δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν επιδρομές εναντίον 72 φερόμενων ως ισλαμιστών εξτρεμιστών αυτή την εβδομάδα ενόψει της 23ης επετείου των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, επικαλούμενες το ενδεχόμενο μιμητικής βίας κατά την ημερομηνία των αεροπειρατειών που στοίχισαν τη ζωή σε σχεδόν 3.000 ανθρώπους.

Οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή χώρα την Τρίτη, πριν από την επέτειο της Τετάρτης, επειδή η τραγωδία του 2001 παραμένει συμβολική για τους εξτρεμιστές και έχει εμπνεύσει προσπάθειες αντιγραφής, ανέφερε η Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας και Πληροφοριών σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη.

Οι αρχές απέτρεψαν μια απόπειρα επίθεσης πέρυσι κατά την επέτειο στον κεντρικό σταθμό της Βιέννης και ο κίνδυνος παραμένει υψηλός την ημερομηνία αυτή σε όλο τον κόσμο, ανέφερε.

Οι επιδρομές της Τρίτης έγιναν ένα μήνα μετά την αποτροπή από τις αρχές ενός σχεδίου επίθεσης σε προγραμματισμένες συναυλίες της Τέιλορ Σουίφτ στη Βιέννη, οι οποίες στη συνέχεια ακυρώθηκαν.

Αυστριακοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο κύριος ύποπτος, ένας 19χρονος Αυστριακός, εμπνεόταν από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και επεδίωκε να σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες θαυμαστές.

Ο 19χρονος φέρεται να είχε ανεβάσει στο διαδίκτυο έναν όρκο πίστης στον σημερινό ηγέτη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Οι αρχές δήλωσαν ότι βρήκαν επίσης υλικό της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και της Αλ Κάιντα στο σπίτι ενός δεύτερου υπόπτου, ο οποίος είναι 17 ετών.

Οι ενέργειες της Τρίτης περιλάμβαναν επιδρομές σε διάφορες φυλακές της Αυστρίας, καθώς και ανακρίσεις υπόπτων και κατασχέσεις ψηφιακών συσκευών, όπως κινητά τηλέφωνα, για την αναζήτηση στοιχείων ριζοσπαστικής ισλαμικής προπαγάνδας.

Ο Franz Ruf, γενικός διευθυντής δημόσιας ασφάλειας της Αυστρίας, φάνηκε να αναφέρεται στη δήλωση στην υπόθεση της Τέιλορ Σουίφτ, λέγοντας ότι οι τελευταίες εβδομάδες έχουν δείξει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας για την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού.

Ο υπουργός Εσωτερικών Gerhard Karner ζήτησε επίσης ισχυρότερες δυνάμεις για τους ερευνητές ώστε να μπορούν να ξεριζώνουν τέτοιες συνωμοσίες. Επί του παρόντος, οι αυστριακοί αξιωματούχοι βασίζονται συχνά σε άλλες χώρες, όπως για τις συναυλίες της Swift, όπου η CIA ανακάλυψε τις πληροφορίες, επειδή, σε αντίθεση με ορισμένες ξένες υπηρεσίες πληροφοριών, η Αυστρία δεν μπορεί να παρακολουθεί νόμιμα τα μηνύματα SMS.

Με πληροφορίες από το AP